diverticulozaBOALA DIVERTICULARA

 

Boala diverticulara cuprinde doua afectiuni inrudite: diverticuloza si diverticulita.

Diverticuloza este o afectiune caracterizata de aparitia unordiverticuli, adica proeminente (“saci”) formati de pliurile mucoasei intestinale, fie a colonului, fie a rectului.  Diverticuloza este o afectiune frecventa in tarile civilizate: ea 60 ani si la cca. 80% dintre  persoane cu varsta de peste 80 ani.  In tarile vestice, diverticuloza apare ia  colonului (adica pe colonul descendent si pe sigmoid);  in tarile asiatice, diverticuloza este mult mai rar intalnita (doar 0,2% din populatia matura) si apare cu precadere in colonul ascendent). Aceasta diferenta semnificativa a incidentei diverticulilor este legata in primul rand de diferentele de alimentatie:  alimentatia vesticilor este bazata pe produse produse usor digerabile (carne, oua si produse  fabricate din faina de grau), in detrimentul consumului de fructe si de legume bogate in fibre vegetale. Alimentatia  de acest tip conduce la formarea maselor fecale dense, care cauzează  intinderea si traumatismul peretilor colonului, ceea ce conduce treptat la pierderea elasticitatii acestora ai la formarea diverticulilor. Din acest motiv, majoritatea suferintilor de diverticuloza sufera anterior si de constipatii.

Alte cauze ce contribuie la formarea diverticulozei sunt:  consumul insuficient de apa, sedentarismul si obezitatea.

Indentificarea diverticulozei este dificila, deoarece 80-85% dintre pacienti sunt asimptomatici, in timp ce aprox. 5% dezvolta diverticulita (inflamatia diverticulilor) si un procent si mai mic dezvolta complicatii gen: abcese, fistule, obstructii sau hemoragii. La restul pacientilor boala diverticulara este simptomatica, manifestandu-se prin dureri abdominale in partea stanga sau in partea dreapta de jos a abdomenului, care dispar rapid, fie in urma defecarii, fie in urma eliminarii gazelor.  In cazuri rarisime, diverticulele  se pot manifesta prin hemoragii care pot fi observate, fie prin prezenta  urmelor de sange in masele fecale, fie prin sangerari din anus.

 

SUPORTUL INFO-ENERGETIC

Suportul informational este constituit de explorarea energetica functionala care identifica factorii ce pot contribui la simptomele digestive:  greseli alimentare, infectii digestive, intolerantele alimentare, IBD, dezechilibrul microflorei intestinale / SIBO, starea generala a tesutului conjunctiv etc

Suportul energetic este constituit dintr-un complex specific de terapii ce pot cuprinde: terapii anti-constipatie, terapie enti-inflamatorie, cresterea tolerantei la alimente, restabilirea echilibrului florei intestinale, reducerea stresului mentalo-emotional (in special prin biofeedback) etc

Evaluarea functionala si terapiile energetice sunt integrate in modelul de coaching co-activ pentru sanatate, care ajuta pacientul sa-si activeze resursele proprii pentru a-si transforma sanatatea si a se bucura de o noua calitate a vietii.