Steatoza hepatica

 STEATOZA HEPATICA

 

Steatoza  hepatica este una dintre afectarile cele mai des intalnite ale ficatului (cca  27% din populatia lumii, dar 50% dintre diabetici sau obezi). Denumita  popular si « ficat gras », ea reprezinta incarcarea cu grasime a  celulelor hepatice (mai ales cu trigliceride), care nu se mai elimina.  Aceasta afectiune este periculoasa deoarece ea reprezinta doar prima faza din  lungul drum al degradarii ficatului. Faza urmatoare este inflamatia tesutului  hepatic (steatohepatita). Daca nu se iau masuri terapeutice, in ficat apar tesuturi  scleroase, acea fibroza, adica cicatrice care impiedica functionarea celulei.  Aceste tesuturi se intaresc treptat, aparand asfel ciroza hepatica, boala  deosebit de severa, a patra cauza de mortalitate pentru persoanele cuprinse intre  30 si 50 de ani si a opta cauza de mortalitate in general.

Din punct de  vedere statistic, evolutia este urmatoarea :  unul din cinci bolnavi de ficat gras  evolueaza spre steatohepatita, o treime dintre acestia evolueaza spre fibroza,  iar dintre acestia cu fibroza, jumatate ajung la ciroza hepatica.

Aceasta  descriere sumara a evolutiei posibile a steatozei hepatice  are rolul de a ne atentiona asupra  posibilelor pericole ale acestei afectiuni aparent banale, dar care, netratata,  contribuie esential la degradarea calitatii vietii prin discomfortul generat  de afectarea progresiva a ficatului.

Steatoza  hepatica,  ca si steatohepatita, au un  grad de reversibilitate, in faza de inceput, cand tesutul hepatic se poate  reface in urma unui tratament adecvat.

Tratamentul clasic  oferit de medicina alopata se concentreaza asupra efectului bolii –   infiltrarea cu grasimi a ficatului – si propune medicamente care impiedica  absorbtia grasimilor (de tipul Orlistatului), mergand rareori spre  cauze : controlul diabetului (daca exista), controlul obezitatii  (printr-o slabire lenta ! slabirea brusca este una din cauzele aparitiei  steatozei hepatice !), toate insotite de o dieta adecvata, exercitii  etc. Desi foarte bun, acest tratament NU este suficient deoarece nu cauzele ce produc boala si NU reduce inflamatia ficatului  decat in prima faza a bolii

 

SUPORT INFO-ENERGETIC IN STEATOZA HEPATICA

Noi oferim protocolul Steato-HELP, program integrativ de combaterea steatozei hepatice si  reducerea  riscului de  evolutie a acesteia spre ciroza hepatica, care este focusat pe eliminarea / reducerea cauzelor ce au provocat boala.

Suportul informational cuprinde evaluarea energetica functionala care identifica cauzele posibile ale steatozei hepatice: dislipedemie, diabet, rezistenta la insulina, obezitate, greseli alimentare (exces fructoza, grasimi),  toxine (intoxicatii cu metale grele dar si exces fier, tetraclorura de carbon,  fosfor, medicamente etc), deficite nutritionale, alcoolism,  intoxicatii medicamentoase, sindrom Cushing,  stres oxidativ, stres psihoemotional etc

Suportul energetic  propune o terapie personalizata dedicata tratarii cauzei (-elor)  specifice pacientului, impreuna cu terapii pentru reducerea  inflamatiei, « arderea » grasimilor (prin electrolipoliza), echilibrare energetico-metabolica etc.  Indiferent de cauza existenta, unul din  scopurile esentiale al terapiei este scaderea oxidarii lipidelor prin  minimizarea radicalilor liberi generati de toxinele absorbite. In paralel cu ameliorarea  steatozei hepatice prin eliminarea sau minimizarea cauzelor, terapiile SteatoHELP permit realizarea unei dezintoxicari  globale, o echilibrare generala a organismului, cresterea vitalitatii, scaderea  stresul etc.

Evaluarea functionala si terapiile energetice sunt integrate in modelul de coaching co-activ pentru sanatate, care ajuta pacientul sa-si activeze resursele proprii pentru a-si transforma sanatatea si a se bucura de o noua calitate a vietii.

 

 

REFERINTE:

“Influence of electroacupuncture on insulin-resistance in nonalcoholic fatty liver rats”  – Wen-Qi Feng, Zhi-Hua Zeng, Lian-Shi Zhuo,   Chongqing Medical University, China

“FSM Core Seminar Study Guide”,   David G. Young, Vancouver march 2012 Edition, pg. 245-248