STEATOZA HEPATICA
Steatoza hepatica este una dintre afectarile cele mai des intalnite ale ficatului (cca 27% din populatia lumii, dar 50% dintre diabetici sau obezi). Denumita popular si « ficat gras », ea reprezinta incarcarea cu grasime a celulelor hepatice (mai ales cu trigliceride), care nu se mai elimina. Aceasta afectiune este periculoasa deoarece ea reprezinta doar prima faza din lungul drum al degradarii ficatului. Faza urmatoare este inflamatia tesutului hepatic (steatohepatita). Daca nu se iau masuri terapeutice, in ficat apar tesuturi scleroase, acea fibroza, adica cicatrice care impiedica functionarea celulei. Aceste tesuturi se intaresc treptat, aparand asfel ciroza hepatica, boala deosebit de severa, a patra cauza de mortalitate pentru persoanele cuprinse intre 30 si 50 de ani si a opta cauza de mortalitate in general.
Din punct de vedere statistic, evolutia este urmatoarea : unul din cinci bolnavi de ficat gras evolueaza spre steatohepatita, o treime dintre acestia evolueaza spre fibroza, iar dintre acestia cu fibroza, jumatate ajung la ciroza hepatica.
Aceasta descriere sumara a evolutiei posibile a steatozei hepatice are rolul de a ne atentiona asupra posibilelor pericole ale acestei afectiuni aparent banale, dar care, netratata, contribuie esential la degradarea calitatii vietii prin discomfortul generat de afectarea progresiva a ficatului.
Steatoza hepatica, ca si steatohepatita, au un grad de reversibilitate, in faza de inceput, cand tesutul hepatic se poate reface in urma unui tratament adecvat.
Tratamentul clasic oferit de medicina alopata se concentreaza asupra efectului bolii – infiltrarea cu grasimi a ficatului – si propune medicamente care impiedica absorbtia grasimilor (de tipul Orlistatului), mergand rareori spre cauze : controlul diabetului (daca exista), controlul obezitatii (printr-o slabire lenta ! slabirea brusca este una din cauzele aparitiei steatozei hepatice !), toate insotite de o dieta adecvata, exercitii etc. Desi foarte bun, acest tratament NU este suficient deoarece nu cauzele ce produc boala si NU reduce inflamatia ficatului decat in prima faza a bolii
SUPORT INFO-ENERGETIC IN STEATOZA HEPATICA
Noi oferim protocolul Steato-HELP, program integrativ de combaterea steatozei hepatice si reducerea riscului de evolutie a acesteia spre ciroza hepatica, care este focusat pe eliminarea / reducerea cauzelor ce au provocat boala.
Suportul informational cuprinde evaluarea energetica functionala care identifica cauzele posibile ale steatozei hepatice: dislipedemie, diabet, rezistenta la insulina, obezitate, greseli alimentare (exces fructoza, grasimi), toxine (intoxicatii cu metale grele dar si exces fier, tetraclorura de carbon, fosfor, medicamente etc), deficite nutritionale, alcoolism, intoxicatii medicamentoase, sindrom Cushing, stres oxidativ, stres psihoemotional etc
Suportul energetic propune o terapie personalizata dedicata tratarii cauzei (-elor) specifice pacientului, impreuna cu terapii pentru reducerea inflamatiei, « arderea » grasimilor (prin electrolipoliza), echilibrare energetico-metabolica etc. Indiferent de cauza existenta, unul din scopurile esentiale al terapiei este scaderea oxidarii lipidelor prin minimizarea radicalilor liberi generati de toxinele absorbite. In paralel cu ameliorarea steatozei hepatice prin eliminarea sau minimizarea cauzelor, terapiile SteatoHELP permit realizarea unei dezintoxicari globale, o echilibrare generala a organismului, cresterea vitalitatii, scaderea stresul etc.
Evaluarea functionala si terapiile energetice sunt integrate in modelul de coaching co-activ pentru sanatate, care ajuta pacientul sa-si activeze resursele proprii pentru a-si transforma sanatatea si a se bucura de o noua calitate a vietii.
REFERINTE:
“Influence of electroacupuncture on insulin-resistance in nonalcoholic fatty liver rats” – Wen-Qi Feng, Zhi-Hua Zeng, Lian-Shi Zhuo, Chongqing Medical University, China
“FSM Core Seminar Study Guide”, David G. Young, Vancouver march 2012 Edition, pg. 245-248