SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE

 

Estella-PCOS ovare

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o conditie endocrino-metabolica complexa cu manifestari ginecologice (oligomenoree sau amenoree, sangerari vaginale anormale, infertilitate), metabolice (rezistenta la INS sau diabet, uneori obezitate), uneori probleme estetice (hirsutism, acnee, cadere partiala a parului in crestet, pigmentare cutanata etc). SOP se mai numeste si sindromul Stein-Leventhal  dupa numele celor 2 cercetatori care au descris in 1935 asocierea ovarelor polichistice cu amenoreea, infertilitatea, obezitatea si tendinta de virilizare.

In mod normal, ovarul masoara 1 cm grosime, 2 cm latime, 3 cm lungime si cantareste 5-8 g.

Exista situatii in care ovarul este marit si prezinta mai multe chisturi mici (< 1cm) pe marginea lui, asemenea unui sirag de perle.  Aceasta situatie, denumita ovar polichistic, este intalnita la cca. 20-25 % din femei, cu o incidenta mai mare (33 %) la fetele tinere dupa instalarea menstruatiei (16-25 ani). In cca 4-12 % din cazuri, ovarul polichistic este insotit de multiple disfunctii hormonale si metabolice, rezultand o afectiune complexa si periculoasa, numita sindromul ovarelor polichistice (SOP) . Desi cele doua afectiuni ale ovarului sunt asemanatoare din punct de vedere structural, trebuie subliniat ca sunt total diferite din punct de vedere al complexitatii, complicatiilor si riscurilor de sanatate.

*

Denumirea  “sindromul ovarelor polichistice” este un termen nefericit ales deoarece cuvantul “ovare” face ca anumite persoane sa presupuna automat ca este vorba de o boala strict ovariana, cand de fapt este vorba de o dezordine sistemica  endocrina si metabolica. In continuare ne vom referi numai la SOP, deoarece complicatiile si riscurile acestui sindrom complex endocrino-metabolic sunt deosebite.

 

ASOCIERI, COMPLICATII SI RISCURI

Asocierile uzuale, complicatiile si riscurile conexe sunt: steatoza hepatica (55%),  rezistenta la INS (50%) si risc de sindrom X / diabet, obezitate (40-50%), hirsuitism ( 60% ), tiroidita Hashimoto (25%), boala fibrochistica a sanului 91% (comparativ cu 57% din femeile cu ovare polichistice si 6.8% femeile normale),  infertilitate  (75-85%), risc crescut de avort (30-50%) si alte complicatii in sarcina (diabet gestational), risc crescut de boli cardiovasculare (hipertensiune, tromboza etc), risc crescut de cancere corelate cu hiperestrogenismul, depresie 30-40% (din care aprox. 15% au si atacuri de panica, iar 23 % au bulimie sau adictii alimentare).

Alte carateristici manifeste la femeile cu SOP:

 • femeile cu SOP manifesta o incidenta crescuta a dislipidemiei, costând in cresterea colesterolului total, a nivelului LDL-colesterolului si trigliceridelor, concomitent cu reducerea nivelului HDL-colesterolului. Prin urmare, SOP reprezinta o afectiune cu potential aterogen, care creste pe masura inaintarii in varsta si in menopauza. In acelasi timp, la femeile cu SOP s-a evidentiat o activitate fibrinolitica a plasmei, scazuta. Toate aceste modificari metabolice sunt factori importanti de risc pentru bolile cardio-vasculare. Riscul infarctului de miocard, comparativ cu femeile normale este de 4,2 mai mare intre 40 si 49 si de 11 ori mai mare intre 50 si 61 de ani.
 • femeile cu SOP amenoreice (cu mai putin de 4 menstre pe an) au dovedit o reducere semnificativa a densitatii minerale osoase.
 • femeile cu SOP sunt afectate de acnee (manifestare hiperandrogenism), afecteaza mai ales fata, spatele, umerii si regiunea toracica anterioara. Se asociaza de obicei cu comedoame si hiperseboree, lasand cicatrici vizibile.
 • femeile cu SOP pot fi afectate de alopecia de tip masculin consta in rarirea difuza a pilozitatii capilare, predominanta in vertex si adancirea golfurilor frontale.
 • alte trasaturi posibile: androgenizarea fenotipului (modificari ale scheletului prin: cresterea diametrului biacromial, latimea umerilor fiind mai mare decat cea a soldurilor, dezvoltarea muschilor, cu forta musculara crescuta si dispozitiei stratului adipos), virilizarea tegumentelor (groase, mai aspre, lipsite de catifelare si elasticitate), virilizarea vocii (joasa, grava) etc.

 

DIAGNOSTICAREA SOP

Sindromul ovarelor polichistice este o conditie greu de diagnosticat, deoarece numai o treime din paciente au manifestarile specifice complete, restul de doua treimi avand doar caracteristicile partiale ale sindromului. Un studiu efectuat in 1988, arata ca numai 22% din femeile cu SOP au ovare polichistice si doar 76% au ciclu menstrual neregulat….

Aceasta multitudine de manifestari ale SOP face ca el sa fie considerat astazi o afectiune heterogena, in care sunt incadrate mai multe subpopulatii de femei, la care elementele etiopatogenice diferite, cel mai probabil multifactoriale – genetice, ambientale, nutritionale, hormonale induc aparitia unor anormalitati hormonale ce se perpetueaza apoi intr-un cerc vicios. Aceasta heterogenitate explica de ce anumite trasaturi clinice si hormonale sunt specifice SOP, dar nu in totalitate patognomonice, prezenta lor nefiind obligatorie pentru diagnostic.

Toate aceste motive fac ca sindromul ovarelor polichistice este greu de diagnosticat sau diagnosticat tardiv dupa metodele medicinei alopate.  (pe larg:  >>> )

Medicina alopata nu ofera un test unic, rapid pentru identificarea sindromului ovarului polichistic. Diagnosticul depinde foarte mult de experienta clinicianului, de istoricul medical detaliat al pacientului, de examenul clinic general si de testele de laborator. In general, sunt necesare urmatoarele investigatii:

 • ecografie, pentru a stabili dimensiunea ovarelor sau prezenta chisturilor;
 • biochimie (teste de sange), pentru detectarea nivelelor hormonale din sange; din pacate nivelele estrogenilor din sange nu sunt edificatoare, deoarece estrogenii sunt hormoni lipofili (cu afinitate pentru tesutul gras) si stau putin in sange.

Electromedicina ofera posibilitatea unui diagnostic precoce si rapid al sindromului ovarelor polichistice, permitand si identificarea cauzelor si riscurilor posibile, a caror cunoastere este esentiala pentru elaborarea tratamentului.

 

 

TRATAMENTUL OVARELOR POLICHISTICE 

TRATAMENTUL SOP IN MEDICINA ALOPATA

Tratamentul SOP urmareste controlarea simptomelor : infertilitatea, hirsutismul, acneea, obezitatea si combaterea infertilitatii (in functie de dorinta pacientei) prin tratament medicamentos si chirurgical.   (pe larg:  >>>  )

 

TRATAMENTUL SOP IN MEDICINA TRADITIONALA   

Medicina traditionala chineza foloseste plante specifice pentru detoxifiere si scaderea TST. De exemplu folosirea plantei Shakuyaku-Kanzo-To in cazurile de ovare polichistice cu model periferic a dus la scaderea TST in cca 90% si sarcina in 25% din cazuri. Aceste cifre au fost insa semnificativ mai mici pentru ovarele micropolichistice cu model general.

Recomandarile fitoterapeutice romanesti reiau tratamentele de la alte afectiuni pelvine, fara a tine seama ca sindromul ovarelor polichistice este o afectiune mult mai complexa, care se manifesta la nivelul ovarelor, dar cauzele ei se afla la alte etaje hormonale.

 

TRATAMENTUL NATURIST ENERGETIC

Protocolul Estella-SOP ofera suport info-energetic obiectiv, complet si eficient pentru  controlul sindromului ovarelor polichistice, minimizarea simptomelor, stimularea fertilitatii si reducerea riscurilor degenerative (in special cancer  endometrial la varste > 45 ani).

*

Protocolul Estella-SOP pleaca de la  faptul ca alegerea tratamentului optim se bazeaza pe  identificarea TIPULUI de SOP:  cu rezistenta la INS(SOP-IR) sau fara rezistenta la INS (SOP-NIR) – in figurile de mai jos aveti o prezentare a profilelor corespunzatoare:

 

Estella-PCOS 1 SAU  

Estella-PCOS 2

 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

 

Identificarea tipului de SOP se face cu ajutorul unei analize denumita evaluarea energetica functionala, care permite de asemenea si investigarea profilului hormonal si metabolic, precum si cauzele prezente: insuficienta hipotalamus/hipofiza, hiperfunctie HPA (ajungand progresiv pana la hipoadrenie), dezechilibre TST, androstenedion, E1 (dar si FSH, LH, leptina si/sau PRL), deficit enzime: aromataza, 21alphahydroxylaza etc, dereglari ale sistemului nervos simpatic, dereglari ale hormonilor produsi de catre tesutul gras (adipocite) etc

*

Un accent deosebit este pus pe evidentierea starii de sanatate la nivel celular (“receptivitatea celulara” la INS) si  sistemic: stresul oxidativ, inflamatia cronica  etc,  precum si pe evidentierea tuturor afectiunilor conexe : steatoza hepatica (55% din cazuri), hipotiroidism, diabet, obezitate, HTA, boli inima disfunctii ale sistemului imunitar etc si a riscurilor asociate cu sindromul ovarelor polichistice la varste avansate: hiperplazie endometru, cancer endometrial etc.

*

Plecand de la tipul de SOP constatat, tratamentul naturist energetic Estella-SOP ofera o combinatie unica, personalizata de terapii: electroterapie, terapie ortomoleculara, fitoterapie, dietoterapie etc.  care adreseaza cauzele constatate.

Electroterapia ofera posibilitatea ajustarii hormonale selective a hormonilor de pe axele HPO si HPA (SOP tip 2), reglarea functionarii pancreasului (SOP tip 1),  detoxifierii, echilibrarii nutritionale si metabolice etc.

Electoacupunctura ajuta femeile cu SOP sa-si regleze ciclul si sa devina mamici (vezi Referinte). Un rol important il au terapiile de reducere a stresului emotional, mai ales pentru femeile care au SOP tip 2.

Acupunctura nu este mentionata in studiile chineze si japoneze, dar utilizarea electroacupuncturii pentru inducerea ovulatiei face obiectul unor numeroase comunicari privind din partea unor cercetatori europeni. Studiile clinice efectuate la Universitatea Goteborg din Suedia au aratat ca, dupa 3-4 luni de tratament, 38% din femei si-au reluat ovulatia normala iar sansele de a avea o sarcina au crescut cu peste 50%. Studii similare au fost facute si la Departmentul for Gynaecological Endocrinology and Reproduction, Women’s Hospital, Universitatea din Heidelberg, Germania.

*

In plus fata de electroterapie, terapia Estella-SOP include remedii fitoterapeutice si ortomoleculare indicate de aparat, dieta personalizata cf. alergiilor si intolerantelor depistate de aparat, modificarea stilului de viata pentru reducerea stresului mentalo-emotional si corectia profilului hormonal.

Terapia ortomoleculara este folositoare mai ales femeilor cu SOP tip 1, iar redistribuirea tratamentelor intre dimineata/seara ajuta femeile cu SOP tip 2.

*

Evaluarea functionala si terapiile energetice sunt integrate in modelul de coaching co-activ pentru sanatate, care ajuta femeia sa-si activeze resursele proprii pentru a-si transforma sanatatea, a se bucura de o noua calitate a vietii si a-si atinge potentialul maxim in familie si societate.

 *

CONCLUZII

Protocolul   Estella-SOP  va ofera noi posibilitati de diagnostic si terapie pentru sindromul ovarelor polichistice. Folosind intregul arsenal al medicinei integrative, puteti sa va diagnosticati corect tipul de sindrom pe care il aveti si sa primiti terapia corecta si personalizata care va ajuta sa va echilibrati hormonal si metabolic, va ajuta sa aveti sarcina dorita,  sa va controlati aspectele estetice si sa va imbunatatiti semnificativ calitatea vietii.

 

 

REFERINTE:

 • Stener-Victorin E, Waldenstrom U, Tagnfors U, et al. Effects of electro-acupuncture on anovulation in women with polycystic ovary syndrome. Acta Obstet Gynecol Scand 2000;79:180–8.
 • Paulus, WE et al, Influence of acupuncture on the pregnancy rate in patients who undergo assisted reproduction therapy, Fertility and Sterility, April 2002, 77(4):721-724
 • Mo X, Li D, Pu Y. Clinical studies on the mechanism for acupuncture stimulation of ovulation. J Tradit Chin Med 1993;13:115–9.
 • Yu J, Zheng HM, Ping SM. Changes in serum FSH, LH and ovarian follicular growth during electroacupuncture for induction of ovulation. Chung Hsi I Chieh Ho Tsa Chih 1989;9:199–202,195
 • Gerhard I, Postneek F. Possibilities of therapy by ear acupuncture in female sterility. Geburtshilfe Frauenheilkd 1988;48:165–71
 • Kubista E, Boschitsch E, Spona J. Effect of ear-acupuncture on the LH-concentration in serum in patients with secondary amenorrhea. Wien Med Wochenschr 1981;131:123–6
 • Meirow D, Raz I, Yossepowitch O, Brzezinski A, Rosler A, Schenker JG, Berry EM, Dyslipidaemia in polycystic ovarian syndrome: different groups, different aetiologies?  – Hebrew University-Hadassah Medical School, Jerusalem, Israel; Hum Reprod. 1996 Sep;11(9):1848-53; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8921052

 

 

 

149 thoughts on “ovar polichist

 1. Pingback: lemonaid health viagra

 2. Pingback: viagra act

 3. Pingback: ampicillin stromectol

 4. Pingback: stromectol for eczema

 5. Pingback: ivermectin overdose in humans

 6. Pingback: ivermectin dose calculator

 7. Pingback: ivermectin dosing for scabies

 8. Pingback: best price for viagra in us

 9. Pingback: medicine for ed

 10. Pingback: no prescription ed treatment walgreens

 11. Pingback: hydroxychloroquine sulfate 200 mg for sale

 12. Pingback: stromectol for sale walmart

 13. Pingback: can you buy viagra over the counter in south africa

 14. Pingback: what is ivermectin used to treat

 15. Pingback: Anonymous

 16. Pingback: Anonymous

 17. Pingback: Anonymous

 18. Pingback: buy prednisone 40mg online

 19. Pingback: buy ivermectin for humans australia

 20. Pingback: cost of stromectol medication

 21. Pingback: viagra buy malaysia

 22. Pingback: cialis price costco

 23. Pingback: liquid viagra

 24. Pingback: ivermectin 0.5 lotion

 25. Pingback: tadalafil mexico

 26. Pingback: buy cheap generic cialis online

 27. Pingback: tadalafil 5 mg

 28. Pingback: generic cialis professional

 29. Pingback: where to purchase sildenafil pills

 30. Pingback: mylan tadalafil canada

 31. Pingback: covid ivermectin

 32. Pingback: sildenafil tablets australia

 33. Pingback: cialis professional

 34. Pingback: cialis tadalafil

 35. Pingback: generic form of cialis

 36. Pingback: medicament prednisone 20mg

 37. Pingback: what is prednisone 20mg tab watson

 38. Pingback: where can i get paxlovid

 39. Pingback: tadalafil indian brands

 40. Pingback: levitra vs cialis

 41. Pingback: best tadalafil

 42. Pingback: how to get cialis discount

 43. Pingback: buy stromectol ivermectin

 44. Pingback: steroid side effects

 45. Pingback: buy viagra fast shipping

 46. Pingback: generic cialis

 47. Pingback: online casinos real money

 48. Pingback: cialis generic

 49. Pingback: ivermectin for pigs

 50. Pingback: buy ivermectin nz

 51. Pingback: online cialis us

 52. Pingback: cialis pills

 53. Pingback: sildenafil actavis

 54. Pingback: generic

 55. Pingback: ivermectin dosierung

 56. Pingback: ivermectin tablets buy online

 57. Pingback: ivermectin buy canada

 58. Pingback: order ivermectin online

 59. Pingback: ivermectin cream cost

 60. Pingback: ivermectin tablets buy online

 61. Pingback: buy ivermectin 6 mg otc

 62. Pingback: ivermectin 6mg pills

 63. Pingback: order ivermectin 3 mg online

 64. Pingback: ivermectin 12mg tablets for humans for sale

 65. Pingback: where to buy ivermectine us

 66. Pingback: furosemide 12.5 mg coupon

 67. Pingback: ivermectin 0.5% lotion

 68. Pingback: lasixonline

 69. Pingback: buy ivermectin nz

 70. Pingback: buy ivermectin nz

 71. Pingback: ivermectina 6mg for sale

 72. Pingback: ivermectin 6 mg tablets

 73. Pingback: stromectol 12mg

 74. Pingback: luckyland casino online

 75. Pingback: ivermectin for horses

 76. Pingback: ivermectin 200

 77. Pingback: ivermectin lotion for lice

 78. Pingback: ivermectin 1 topical cream

 79. Pingback: free cialis samples at walmart

 80. Pingback: ivermectin use in humans

 81. Pingback: ivermectin paste for sale

 82. Pingback: ivermectin cream 5%

 83. Pingback: pharmacy walmart

 84. Pingback: stromectol 3 mg tablets price

 85. Pingback: cialis generic in usa

 86. Pingback: ivermectin cena

 87. Pingback: ivermectin in australia

 88. Pingback: ivermectin buy online

 89. Pingback: bahis siteleri

 90. Pingback: ivermectin lotion for scabies

 91. Pingback: 2northamptonshire

 92. Pingback: 2disconcert

 93. Pingback: buy ivermectin

 94. Pingback: buy stromectol 3 mg for humans

 95. Pingback: stromectol 12 mg online

 96. Pingback: order stromectol 6 mg

 97. Pingback: generic cialis online canada

 98. Pingback: buy cialis over the counter at walmart

 99. Pingback: cialis canada

 100. Pingback: A片

 101. Pingback: hydroxychloroquine drug interactions

 102. Pingback: buy hydroxychloroquine online

 103. Pingback: kamagra pills australia

 104. Pingback: where to buy propecia pills

 105. Pingback: propecia mail order canada

 106. Pingback: cenforce-200

 107. Pingback: super kamagra

 108. Pingback: vidalista online

 109. Pingback: vardenafil tablets

 110. Pingback: fildena 1500

 111. Pingback: us pharmacy

 112. Pingback: cipro for sale

 113. Pingback: ed medication

 114. Pingback: over the counter medication

 115. Pingback: ivermectin cost

 116. Pingback: how to get generic avodart tablets

 117. Pingback: What are the negative effects of drinking apple cider vinegar hydroxychloroquine sulfate

 118. Pingback: best place to buy real viagra online

 119. Pingback: where to by cialis

 120. Pingback: How do I keep my body infection free

 121. Pingback: Ivermectin Stromectol where to Buy - What organs do antibiotics damage

 122. Pingback: can i buy cheap propecia no prescription

 123. Pingback: z pack 500 mg dosage - What healthy discharge looks like

 124. Pingback: price of clomid in uk

 125. Pingback: ribociclib letrozole overall survival

 126. Pingback: Can a woman get wet while asleep?

 127. Pingback: buy stromectol 6mg online - How do you get rid of antibiotic side effects

 128. Pingback: What is a woman's wifely duties?

 129. Pingback: What Colour is period blood?

 130. Pingback: Can taking vitamin D stop hair loss get propecia

 131. Pingback: How can I get my wife to sleep with me cvs sildenafil prices

 132. Pingback: Quel est l'instrument le plus aigu viagra acheter en ligne?

 133. Pingback: How do you detoxify your liver ivermectin side effects humans

 134. Pingback: Is antibiotic damage permanent ivermectin horse

 135. Pingback: Do antibiotics change DNA

 136. Pingback: How long does a 7 day antibiotic stay in your system

 137. Pingback: What are the 3 super foods for your gut

 138. Pingback: What is the biggest problem with antibiotics

 139. Pingback: How long can bacteria live in your body

 140. Pingback: What diseases do antibiotics treat

 141. Pingback: Can antibiotics weaken your immune system

 142. Pingback: How do you know if antibiotics will work

 143. Pingback: Can you drink alcohol on antibiotics Stromectol 12mg

 144. Pingback: order levitra

 145. Pingback: cheap levitra

 146. Pingback: How can I boost my immune system after antibiotics

 147. Pingback: buy viagra 150 mg dosage

 148. Pingback: Is cucumber an antibiotic

 149. Pingback: Why are doctors against antibiotics

Comments are closed.