Estella-SPP1REABILITAREA DUPA NASTERE

 

Dupa evenimentul nasterii simti ca esti epuizata si usurata in acelasi timp, dar munca grea de recuperare abia acum incepe. La cateva minute dupa nastere, corpul tau incepe sa treca prin noi schimbari si acestea nu sunt deloc subtile: la 48 de ore dupa nastere, cca 90-95% dintre hormoni (estrogeni, progesteron, hormoni tiroidieni etc) vor scadea dramatic, provocand adesea simptome extrem de neplacute in cca 80% dintre femei. Fiecare proaspata mamica trebuie sa treaca de aceste simptome cat mai usor si sa se recupereze rapid si bine deoarece copilul ii solicita toata atentia si ingrijirea.

 

Simptome normale dupa nastere:

ŒOboseala pare sa atinga punctul culminant la 2-4 zile de la iesirea din maternitate. Unele mamici mai trec printr-o faza critica la 8-10 saptamani dupa nastere, cand lipsa de somn acumulata incepe sa produca daune. Doar 50 % dintre femei simt ca si-au recuperat fortele la sfarsitul celei de-a 6-a saptamani, alte 25 % simt ca au intrat in normal abia dupa 6 luni, ceea ce ne duce la concluzia ca un sfert din proaspetele mamici sufera de oboseala cronica si lipsa de energie chiar si dupa 6 luni de la nastere. Pe de alta parte sa nu uitam ca doua treimi din bebelusii intre 6-12 luni prezinta tulburari de somn.

Pierderea in greutate dupa nastere este uimitoare. Daca iei in calcul greutatea copilului, greutatea a placentei si a lichidului amniotic, dintr-o data esti mai usoara cu aproape 6-7 kilograme. Pe parcursul sarcinii celulele corpului retineau apa, iar acum tot surplusul de lichid va fi eliminat, prin urina sau transpiratie. Corpul femeilor care abia au nascut produce in perioada de dupa nastere de doua ori mai multa urina decat in mod normal.

ŽMicsorarea uterului  este rapida, intr-o saptamana ajunge la jumatate din dimensiunea de la nastere, iar aproximativ dupa o luna revine la dimensiunea normala, de dinainte de sarcina.

Moliciunea tesuturilor – cauzata de declinul hormonal.In timpul sarcinii, estrogenul permite celulelor sa se extinda si sa retina apa, iar declinul brusc de estrogen dupa nastere  ( 90% in primele trei ore) duce la eliminarea masiva a apei (vezi mai sus). De asemenea progesteronul care a tinut muschii uterini rigizi pana la momentul nasterii, cunoaste si el un declin brusc, avand consecinte variate: de exemplu caderea parului; multe femei pierd cantitati mari de par in primele trei luni de la nastere.

Modificari la nivelul sanilor:  hormonii ce actioneaza si asupra sanilor (dupa ce nivelul de estrogen si progesteron scade): prolactina si oxitocina, in combinatie cu bebelusul care suge, stimuleaza productia de lapte.

‘Depresia post-natala: Aproape 10 la suta dintre femeile care nasc sufera de aceasta depresie an primul an de la nastere. Poate aparea dupa orice nastere si poate ancepe an orice moment dupa ce nasterea a avut loc, de obicei an primele 2‑3 saptamani. Daca nu este tratata, aceasta depresie poate dura luni de zile, pana la un an si jumatate sau chiar mai mult. Simptomele acestei depresii includ tristetea, irascibilitatea, apatia, anxietatea, lipsa poftei de mancare, insomniile, comportament irational si pierderea concentrarii an luarea deciziilor. Femeile care sufera de depresii post‑natale se simt sfarsite, in incapacitatea de a face fata treburilor zilnice si au sentimentul ca nu sant mame destul de bune. Depresiile post‑natale nu par sa aiba legatura cu varsta sau cu numarul nasterilor avute de femeia in cauza. Nu pot fi asociate cu clasa economico‑sociala sau cu nivelul de educatie din care mamele fac parte. Sentimentul de izolare sau de singuratate este des intalnit printre femeile care sufera de depresii. In cele mai multe cazuri, un factor important este lipsa de sprijin din partea partenerilor, a membrilor familiei.

Estella-SPP2

Exces greutate / obezitate: imposibilitatea scaderii în greutate dupa nastere este cea mai frecventa cauza de obezitate la femeile adulte ! In perioada sarcinii se depun in medie 9 kg de tesut adipos – acest surplus de grasime reprezinta modul in care organismul se acomodeaza la cerintele crescute din perioada sarcinii si a lactatiei. In special pentru femeile care nu alapteaza – proces care realizeaza un mare consum de energie – este extrem de greu sa revina la greutatea anterioara sarcinii.

Tiroidita post-partum: aproximativ o treime din proaspetele mamici dezvolta tiparul trifazic al dezechilibrului tiroidian:

  • prima faza: tirotoxicoza: incepe dupa 1-6 luni de la nastere si dureaza 1-2 luni
  • a doua faza: hipotiroidismul, ce incepe la 4-8 luni dupa nastere si poate dura 4-6 luni
  • a treia faza: revenirea la functia tiroidiana normala in cca 1 an – doar 80% dintre femei reusesc acest lucru ! chiar si asa, riscul de a dezvolta hipotiroidism permanent la 7 ani dupa nastere este de cca 50%.

Mai mult depre bolile tiroidei >

 

Probleme speciale dupa nasterea prin cezariana

In Romania una din patru femei naste prin cezariana, iar restabilirea poate dura intre patru si opt saptamani, insa dureaza sase luni pina cind incizia se vindeca total. Este posibil sa simtiti o amorteala in zona abdomenului, pina cind nervii se vor putea regenera. Avantajul este ca, dupa nasterea prin operatie cezariana, vaginul nu sufera traumatismul determinat de nasterea normala, iar frecventa incontinentei urinare de efort dupa virsta de 60 de ani este mult redusa.

Dezavantajele sunt:

-   Efectele/riscurile imediate: infectie, cheag de sange in picioare /plamani (embolism pulmonar), greata si/sau migrena aferente anesteziei, tulburari de tranzit, risc deces mama (mic, dar exista, cca 6 la 100000 cazuri)

-   Efecte/complicatii pe termen lung: aparitia tesut cicatrial/aderente, inflamatie pelvina, endometrioza, PCOS, infertilitate secundara, probleme cu placenta la o noua sarcina, complicatii psihologice etc

Riscuri pentru copil: tulburari gastro-intestinale, intolerante alimentare, autism, IQ scazut etc

 

Ce poti face pentru revenirea rapida la sanatate si forma maxima ?

Controlul problemelor sus-mentionate implica mai multe consultatii de specialitate pe problemele de sanatate specifice (endocrine, imunologice, circulatorii, psihologice etc), cat si proceduri de tip SPA care sa “ajusteze” forma fizica. Din pacate criza de timp din viata noilor mamici ingusteaza sansele de revenire rapida la normalitate.

Noi va propunem protocolul Mami-SPA care va ofera suport energetic obiectiv, complet si eficient pentru reabilitarea dupa nastere prin:

(a)  analiza multinivel a problemelor de sanatate si evaluarea riscurilor pe termen lung

(b)  terapii tip SPA pentru revenirea rapida la forma si greutatea initiala, inclusiv recuperarea tonusul muscular si al vitalitatii

Protocolul Mami-SPA evalueaza problemele fiziologice si psihice ale mamicilor (tablou hormonal, stres nutritional, stres mentalo-emotional etc) si identifica problemele legate de:

  • dezechilibrul tiroidei (inclusiv riscurile pe termen indelungat)
  • dezechilibrul sistemului imunitar (in sarcina Th2 > Th1, apoi revenire la echilibru, dar potential risc exces Th1)
  • probleme de circulatie sangvina si limfatica
  • infectii, alergii, intolerante etc
  • probleme psihice: depresie, anxietate etc

Procedurile inglobate in protocolul Mami-SPA sunt neinvazive, personalizate, auto-focusate, restaurative/regenerative, ordonate, multifunctionale (descriere prima pagina). Terapiile urmaresc:

  • echilibrarea neuro-imuno-hormonala
  • imbunatatirea circulatiei sangvine si limfatice, ceea ce conduce la un aport sporit de nutrienti, deci o regenerare mai rapida a tesuturilor si o recuparare mai rapida a elasticitatii lor
  • scaderea inflamatiei in zona bazinului
  • prevenirea sau ameliorarea tulburarilor de tranzit (constipatie, incontinenta)
  • reducerea stresului maternal  etc

Estella-SPP3

 

 

 

Protocolul Mami-SPA sustine femeia moderna in efortul complex necesar pentru a-si reveni la forma maxima si pentru a-si sustine cat mai eficient obligatiile ce ii revin fata de copil si restul familiei.

Dincolo de obiectivele pe termen scurt, protocolul Mami-SPA urmareste sa asigure echilibrul energetico-metabolic si echilibrul emotional pe termen lung, ca premise ale sanatatii viitoare.

Efortul facut de proaspata mamica pentru relansarea sanatatii proprii va fi benefic pentru sanatatea bebelusului (mai ales daca alapteaza) si pentru dezvoltarea sa ulterioara.

 

 

 

 

 

 

 

Articole conexe: 

Plantele contraindicate in alaptare