BOALA LYME

Boala Lyme

 

Boala Lyme sau borelioza este  infectie cu bacteria de tipul Borrelia transmisa prin muscatura de capusa. Capusa poate transmite si alti agenti infectiosi: anaplasma, babesia etc. Capusa se hraneste foarte incet, dureaza cateva zile pana se satura si, de aceea, indepartarea ei de pe piele in primele 24 de ore reduce posibilitatea infectiei.

Infectia este caracterizata de aparitia initiala a manifestarilor cutanate locale, ca apoi sa urmeze generalizarea infectiei la nivel sistemic, cu manifestari neurologice (nevrita, meningita), articulare (in special artrita incheieturilor mari), oculare, cardiace (cardita, defect de conductie atrio-ventricular / bloc de ramura – 1% dintre persoane), autoimune  (ex. tiroidita Hashimoto), psihiatrice etc.

Infectia in stadiul acut este complet tratabila printr-o tratament cu antibiotice de 21-30 de zile, recomandat de medicul specialist. Daca infectia nu a fost eradicata in primele 6 luni, atunci ea se generalizeaza si devine mult mai greu de eradicat.  De ce ?

 

PARTICULARITATILE BACTERIEI BORRELIA 

Borrelia este un gen cu 36 de specii, foarte robust, inteligent si bine programat pentru supravietuire. Ea este cel mai mare dintre spirocheti si are un sistem de propulsie super-eficient care ii permite sa circule rapid prin sange si tesuturi.

 

Microbiologul Tom Grier: “Borrelia este acoperita de un invelis (gel) de glicoproteine  (numit S-layer de la “slime” = mazga, noroi), care actioneaza ca un scut deflector, protejand bacteria de atacul sistemului autoimun si de antibiotice. Bacteria se reproduce incet: bacteriile obisnuite se reproduc intr-un proces de diviziune de cca 20 de minute, dar B. are un timp de diviziune de 12-24 ore. Acest lucru este important deoarece cele mai multe antibiotice distrug bacteriile cand se divid. Un timp de diviziune indelungat inseamna ca Borrelia este mai putin expusa la antibiotice. In timp ce majoritatea bacteriilor sunt omorate in 10-14 zile de catre antibiotice, pentru ca spirochetele Lyme sa aiba parte de aceeasi expunere letala, antibioticul ar trebui sa fie prezent 24 de ore/zi timp de un an si jumatate !”   Bacteria Borrelia poate ramane in organism de ani de zile in stare de chist, stare nedivizibila, timp  in care antibioticele nu o vor ucide.

Ea pare sa fie foarte selectiva si capabila sa intre in celulele umane “sigure”, de exemplu in  fibroblaste, unde raman protejate de atacul sistemului imunitar. Studiile de laborator au demonstrat ca si dupa doua saptamani de doze masive de antibiotic, celulele fibroblaste contineau bacterii Borrelia vii.

 

Biofilm BorreliaO alta caracterista esentiala pentru rezistenta infectiei cu Borrelia este capacitatea acesteia de a forma biofilm.

Biofilmul este o comunitate de microbi incapsulata intr-o matrice extracelulara protectoare. Aceasta matrice contine, in afara de microbi, si polizaharide, lipoproteine, peptidoglicani, ADN extracelular si multe alte particule umane care vor pacali sistemul imunitar si vor proteja coloniile bacteriene si, in plus, vor servi si drept hrana pentru acestea.

Microbii din biofilm sunt de 1000 mai rezistenti la antibiotice fata de cei care traiesc singular. Din acest motiv, terapiile clasice cu antibiotice au o eficacitate foarte  limitata in infectiile cronice cu Borrelia.

 

 

 

TRATAMENTUL BOLII LYME IN MEDICINA NATURISTA

Exista mai protocoale care se focalizeaza pe terapia anti-microbiana, din care amintim:

Protocolul contine 6 plante anti-microbiene (3 perechi care se iau prin rotatie) si alte 8 componente pentru detoxifiere (metale grele, substante chimice, antibiotice, endotoxine etc), spargerea biofilmului, reducerea deficitelor nutritionale etc. Pe site-ul propriu, se declara o rata de succes de 70-80% pentru imbunatatirea simptomelor in timp de 4-6 luni, chiar si la pacientii cu borrelioza cronica avansata.

Exista practicieni (si distributori suplimente) pentru protocolul Cowden in Bulgaria – clinica LECHITEL: http://www.lechitel.bg/product.php?p=69

 

Protocolul contine 4 remedii principale anti-Borrelia, si alte remedii specifice pentru co-infectii. Dozele recomandate sunt mari, iar efectele adverse sunt specificate pe site.

Stephen Harrod Buhner este naturopat, metodele sale de vindecare sunt empirice, dupa retete proprii mostenite din familie (cateva generatii de vindecatori) si scriitor: a scris 15 carti despre natura, culturi indigene, mediu si fitoterapie.

 

Protocolul dr. Dietrich Klinghardt este cel mai complex deoarece vindecarea se bazeaza pe coerenta planurilor fiziologic, energetic si mentalo-emotional. El cuprinde 4 etape distinctive:

- descresterea toxicitatii organismului

- imbunatatirea planului fiziologic

- descresterea incarcaturii microbiene

- imunomodulatie

Dr. Kinghardt a vindecat peste 900 de persoane cu acest protocol; pentru activitatea sa teoretica si practica a primit premiile  “Lifetime Achievement Award” acordat de ACIM  si  “Physician of the Year” (2007)  acordat de Global Foundation for Integrative Medicine.

 

SUPORTUL INFO-ENERGETIC IN BOALA LYME

Indiferent de tipul de tratament pe care alegeti sa-l urmati (antibiotice, fitoterapie etc), puteti beneficia de un ajutor suplimentar prin suportul info-energetic oferit de EUVITA.

Suportul informational cuprinde evaluarea energetica functionala care identifica capacitatea de reactie a organismului la patogeni (in general), reactivitatea organismului la Borrelia si co-infectii (aceasta indica daca sistemul imunitar le “vede” sau nu), incarcatura toxica (metale grele, radiatii etc), stadiul in care se afla organismul pe scara Seyle, depletia anti-oxidantilor si electronilor pentru infectiile avansate etc.

Suportul energetic este constituit din protocolul anti-Borrelia specific SCIO, la care noi am adaugat proceduri specifice pentru cresterea reactivitatii sistemului imunitar la Bb, imunomodulatie (utila in special in cazul tiroiditei autoimune tip Hashimoto), detoxifiere, deblocarea meridianelor etc.

Evaluarea functionala si terapiile energetice sunt integrate in modelul de coaching co-activ pentru sanatate, care ajuta persoana infectata  sa depaseasca constient frica de boala, sa-si transforme stilul de viata si sa-si activeze resursele proprii pentru a depasi suferinta si a se bucura de o noua calitate a vietii.