CANDIDOZA

 

Candidoza este o afectiune provocata de levuri (ciuperci, fungi) din genul candida, mai ales din specia Candida albicans (76% la noi in tara). Din punct de vedere clinic le putem clasifica in: candidoze cutanate, candidoze pe mucoase (stomatita candidozica, candidoza genitala, cheilita angulara etc), candidoze unghiale (onicomicoze), candidoze viscerale. Candida albicans este un fungus care face parte din familia drojdiilor si exista, in mod normal in numar mic, in tractul gastrointestinal unde coexista cu diferite alte bacterii (folositoare sau daunatoare).

Problemele apar cand balanta dintre candida si bacteriile folositoare se inclina in favoarea candidei, manisfestarile cele mai frecvente fiind: balonari, gaze intestinale, diaree, oboseala, dureri de cap, stare depresiva, infectii vaginale repetate (la femei). Aceasta supra-crestere a ciupercii poate afecta ambele sexe, dar este de 10 ori mai frecventa la femei, mai ales la cele aflate la varsta fertila. Se apreciaza ca 75% dintre femei au cel putin o data in viata un episod de candidoza vaginala, 40-50 % dintre ele avand chiar doua sau mai multe.

Supra-cresterea candidei este prezenta la aproximativ 50% din populatie fara a provoca semne sau simptome de boala, mai ales daca este localizata in tractul gastrointestinal. Aceasta zona se poate constitui, sub actiunea unor factori, in adevarate “rezervoare” de candida, determinand episoade recurente de infectie.

 

CUM NE AFECTEAZA INFECTIA CU CANDIDA ?

Supracresterea Candida implica o productie crescuta de compusi toxici:

  • gliotoxina:  este o micotoxina imunosupresiva, care poate determina aptoza anumitor tipuri de celule ale sistemului imunitar (neutrofile, granulocite, macrofage, eozinofile si timocite), distrugerea celulelor hepatice si poate influenta profilul citokinelor in autoimunitate (ex: scleroza multipla)
  • acetaldehida provoaca congestia hepatica, afecteaza productia celulara de energie (provoaca deficit de Acetyl Coenzyme A si Vit. B3), stimuleaza producerea radicalilor liberi, rigidizeaza membranele celulare ale globulelor rosii, interactioneaza cu anumiti neurotransmitatori, contribuind la afectiuni ca: anxietate, depresie, reflexe scazute /apatie, iritabilitate, capacitate de concentrare si memorare scazute.
  • acid tartric, compus toxic antagonist acidului malic, care face ca organsimul sa nu poata procesa glucoza corespunzator, rezultand un deficit de energie.
  • arabitol, produs de Candida in tractul intestinal, este absorbit in circulatia portala si apoi convertit in arabinoza de catre ficat. Pe masura ce arabinoza se cumuleaza in organism, va incepe un proces de “cross-linking”, adica de legare a enzimelor si proteinelor intracelulare> Aceasta va determina aparitia unor deficite de acid lipoic, biotina si vitamina B6. Acest proces va genera rigiditate musculara, probleme cu tendoanele si tesutul conjunctiv, si chiar si imbatranire accelerata si  ridare prematura. Odata ce aceste proteine anormale se acumuleaza in celule, ele pot duce la apartia unor boli autoimune.

Supracresterea Candida contribuie la initierea sau amplificarea unei largi game de afectiuni:  intestin semipermeabil (si consecintele lui: reciclarea toxinelor, boli autoimune, alergii si intolerante alimentare), balonare, colita, constipatie /diaree, crampe intestinale, cistita, edem, alergii, oboseala, anxietate, depresie, dureri de cap, gingivita, sinuzita, faringita, vaginita, sindrom premenstrual etc.

 

 

TRATAMENT IN MEDICINA ALOPATA

Medicina alopata admite printre factori ce favorizeaza candida: tratamentul  prelungit si cu doze mari de antibiotice (in care candida trece de la saprofitism la parazitism), debilitate imunologica (varsta avansata, malnutritie, obezitate, infectii, afectiuni grave prelungite), tratamente care induc depresii imunologice (citostatice, corticoterapie generala), tulburari metabolice (diabet zaharat), umiditatea permanenta a mucoaselor si tegumentelor, iritatii sau leziuni locale etc. Tratamentul alopat se face cu ajutorul unui antifungic, fie local fie sistemic. In cazul candidozei genitale, tratamentul local este obligatoriu.

 

Tratamentul alopat este ineficient in cazul candidozelor vechi sau repetate deoarece in acest caz avem de-a face cu un BIOFILM , ce contine si Candida alaturi de alti patogeni.  Biofilmul este o structura complexa tri-dimensionala de proteine si polizaharide (zahar, amidon, inulina, celuloza)  creata de microbi, pentru a se ecrana de actiunea sistemului imunitar sau a medicamentelor.

 

SUPORTUL INFO-ENERGETIC IN TERAPIA CANDIDOZEI

Din punct de vedere energetic, candidoza este afectiune majora, deoarece ea indica o scadere a frecventei de baza a organismului, precum si posibile dereglari metabolice datorate deficitelor nutritionale si dezechilibrelor imuno-hormonale implicate.

Suportul informational  CandiSTOP cuprinde evaluarea energetica functionala ce urmareste identificarea corecta si completa a tuturor factorilor ce contribuie la supra-cresterea candidei in organism: expunerea la radiatii, metalele grele, alimentatia incorecta (exces alimente ce contin tiramina:  branzeturi, ciocolata, salam, soso de soia, linte, ficat, bere, vin etc), acidoza organismului,  hipoadrenia,  scaderea imunitatii etc

In plus, evaluarea CandiSTOP identifica afectiunile legate de prezenta in exces a candidei in organism: colesterolul ridicat, malabsorbtia, intestinul semipermeabil, boli ale colonului, boli autoimune (fibromialgie, artrita reumatoida), oboseala cronica, depresie, nevroza etc.

Terapia  CandiSTOP este o combinatie complexa si personalizata de biorezonnata, biofeedback, EAV etc destinata sa micosreze incarcatura fungica si sa reinstaureze controlul sistemului imunitar prin reducerea stresorilor, imbunatatirea digestiei, reducerea acidozei etc

 

 

 

REFERINTE:

  • “Therapy of oral cavity candidosis complicated by cheilitis    with equipment of Center  «IMEDIS» (bioresonnace)”
    E.V.Tumina («Center of energyinformational medicine», Samara, Russia)  – Proceedings of the XV International Conference “Theoretical and clinical aspects of application of bioresonance and multiresonance therapy” (2009)
  • “Resonance-frequency diagnostics and therapy of fungi, viruses, bacteria, protozoa and helminthes” – Gotovski Y.V., Kosareva L.B., Frolova L.A. – Methodic recommendations, IMEDIS 2000