VARICE SI HEMOROIZI 

 

Varicele reprezinta alungirea si dilatarea vizibila si permanenta a venelor superficiale ale membrelor inferioare ( vene varicoase).  Aceasta afectiune se intalneste la cca 40% dintre femei la 50 de  ani (si la 72% dintre femeile peste 60 de ani) si la 25% dintre barbati cu varsta de 50 de ani.

Varicele sunt o manifestare a unei boli majore numita insuficienta venoasa cronica, ce debuteaza prin senzatie de greutate in picioare, dureri dupa ortostatismul prelugit, uneori crampe musculare – toate aceste simptome fiind datorate cresterii presiunii la nivelul venelor picioarelor. Ulterior apare dilatatia vaselor mici din piele (telangiectazii) si dilatarea venelor mici din tesuturile subcutanate (venele reticulate). Urmatorul stadiu este caracterizat de dilatarea vizibila a venelor superficiale ale picioarelor (vene varicoase). Boala netratata poate evolua spre umflarea piciorului (edeme), modificare coloratiei sau texturii pielii la nivelul gambelor (dermatita ocra, lipodermatoscleroza) si aparitia ranilor greu vindecabile (ulcere varicoase).

Factorii care pot contribui la aparitia varicelor sunt:

 • factorul ereditar: de ex. defecte in sinteza colagenului ->  pereti venosi mai subtiri;
 • fluctuatii hormonale femei la pubertate, sarcina, menopauza sau datorate contraceptivelor;
 • afectiuni care cresc presiunea abdominala, cum ar fi boli hepatice, ascita, interventii chirurgicale abdominale sau pelviene sau insuficienta cardiaca;
 • statul pe scaun sau in picioare pentru perioade lungi de timp; imobilizarea prelungita
 • expunerea la caldura intensa (care produce dilatarea vaselor)
 • sporturile ce presupun cresterea presiunii venoase (tenis, gimnastica aerobica, echitatie)
 • hainele prea stramte, obezitatea, varsta inaintata etc.

Mai rar, boala varicoasa poate fi legata de afectiuni mai grave:

 • trombi (cheaguri de sange cu organizare fibroasa) care obstrueaza sau blocheaza complet venele profunde sau venele perforante (vene de calibru mic care fac legatura intre venele superficiale si cele profunde)
 • leziuni la nivelul venelor profunde
 • vase de sange anormale care fac legatura intre vene si artere (fistule arteriovenoase)
 • tumori (exrem de  rar).

In afara localizarii la nivelul membrelor inferioare, venele varicoase pot aparea la nivelul :

 • esofagului – varicele esofagiene, asociate in general cu un consum excesiv de alcool
 • anusului – hemoroizii, asociati constipatiei, congestiei pelvine, congestiei portale etc

 

Boala varicoasa este tratabila in 99% din cazurile incipiente;  daca nu se trateaza corespunzator, boala evolueaza lent spre:

 • aparitia edemului datorat sangelui stagnant, neoxigenat (umflarea piciorului),
 • modificare coloratiei sau texturii pielii la nivelul gambelor (dermatita ocra, lipodermatoscleroza)
 • aparitia unor leziuni tegumentare (ulcere varicoase)
 • aparitia flebitei (inflamatia venei).
 • aparitia tromboflebitei profunde, ce implica intreruperea printr-un tromb (cheag) a circulatiei venelor profunde, cu aparitia unei insuficiente circulatorii venoase acute severe la nivelul membrului respectiv si de riscul vital prin desprinderea unui fragment de cheag (embol), cu producerea infarctului pulmonar (tromboembolie pulmonara).

*

SUPORTUL INFO-ENERGETIC

Suportul info-energetic  completeaza diagnosticul alopat cu informatii privind cu informatii privind cauzele bolii si blocajele terapeutice, oferind in acelasi timp tratamente naturiste energetice pentru imbunatatirea simptomelor prin ameliorarea cauzelor.

Suportul informational este constituit din evaluarea energetica functionala care are rolul de a identifica precoce boala varicoasa, precum si cauzele majore implicate in aparitia ei: imbatranirea (uneori prematura) a tesutului conjunctiv (exces elastaza si colagenaza), complicatiile cardiace si hepatice, riscurile de tromboza si embolism, profilul hormonal, stresul oxidativ, deficitele nutritionale specifice etc.

Suportul informational identifica, de asemenea, remediile fitoterapeutice si ortomoleculare la care organismul este cel mai reactiv, astfel incat pacientul sa poate utiliza suplimentele cu maxima eficienta in cazul lui personal.

Suportul energetic este constituit dintr-un complex personalizat si neinvaziv de terapii care urmareaste cresterea elasticitatii peretilor venosi, reducerea inflamatiei, fluidizarea sangelui, stimularea circulatiei, reducerea stresului oxidativ, reducerea stresului mentalo-emotional  etc.

Daca pacientul are surplus de greutate, terapia este completata de electrolipoliza si alte terapii specifice pentru slabire.

In cazul in care pacientul este fumator, terapia poate fi completata cu terapia anti-smoking utila in renuntarea la fumat.

Evaluarea functionala si terapiile energetice sunt integrate in modelul de coaching co-activ pentru sanatate, care ajuta pacientul sa-si activeze resursele proprii pentru a-si transforma sanatatea si a se bucura de o noua calitate a vietii.