SEDENTARISMUL

 

Adultul obisnuit petrece 50-70% din timp stand la birou, in fata calculatorului, la televizor etc, iar acest lucru  are un impact covarsitor asupra vietii noastre:  World Heath Organisation indica sedentarismul drept a patra cauza a mortalitatii la adulti si risc major pentru bolile cardiovasculare, obezitate si boli metabolice, cancer, depresie, degenerare musculara, dureri de spate etc.

Ce este mai important sa stim ?

  • fumatul unei tigari reduce durata vietii cu 11 minute, in timp ce privitul la TV pentru o ora reduce viata cu 22 minute !
  • riscul de sindrom metabolic creste cu 26% la femei cu fiecare ora petrecuta in fata televizorului;
  • sedentarismul creste riscul de a muri in urmatorii 15 ani cu 40% la persoanele ce stau 6 ore pe zi, fata de persoanele care stau 3 ore pe zi;
  • sederea cu durata de mai mult de 6 ore pe zi, descreste durata vietii unui barbat cu 20%, iar durata vietii unei femei cu 40% !

(sursa: American Cancer Society)

CUM NE AFECTEAZA SEDENTARISMUL ?

Inima

In timpul unei durate mari de sedere, muschii ard mai putine calorii si sangele se misca mai incet, ceea ce permite acizilor grasi sa formeze mai usor cheaguri in inima. Sedentarismul este corelat cu hipertensiunea arteriala si colesterolul “rau” crescut, impreuna cu o scadere a colesterolului “bun” cu 20% dupa numai o singura zi de sedere prelungita.  Se estimeaza ca sedentarismul este contributor la cca 30% din bolile de inima (WHO).

 

Pancreasul

Pancreasul produce insulina, un hormonul care duce glucoza catre celule pentru energie. Dar celulele in muschii inactivi raspund mai greu la insulina, asa incat pancreasul este fortat sa produca din ce in ce mai mult, ceea ce poate duce la diabet si alte boli metabolice. WHO estimeaza ca 27% din cazurile de diabet au drept cauza sedentarismul.  Chiar si o singura zi de de sedere prelungita genereaza un declin vizibil in raspunsul la insulina de cca 24%.

 

Creierul

Ca si restul organismului, sanatatea creierului depinde de o circulatie sangvina puternica, o oxigenare buna si un metabolism optim al glucozei ca sa poata lucra bine. In cazul statului prelungit, aceste lucruri nu apar,  asa incat apar in schimb gandirea confuza, depresia si insomnia. un studiu britanic pe 25000 persoane a aratat ca acei subiecti care lucreaza mult timp in fata calculatorului se simt deprimati, anxiosi si sunt fara tragere de inima la sculatul de dimineata si plecatul la serviciu. Lucratul in fata calculatorului timp de doar cinci ore produce depresie si insomnie.

 

Muschii

In timpul sederii, activitatea electrica a muschilor este aproape de zero, ceea ce duce la o scadere a tonusului muscular la muschii abdominali, facuti sa ne sustina in postura verticala: ei devin neutilizati si se “lasa”;  de asemenea se rigidizeaza si slabesc muschii care sustin coloana vertebrala, cu efecte colaterale asupra soldurilor si genunchilor.

 

Spatele

Cand ne miscam, discurile moi dintre vertebre se extind si se contracta ca niste bureti, imbibandu-se cu sange proaspat si nutrienti. Atunci cand stam timp indelungat, discurile sunt comprimate inegal, iar colagenul se intareste in jurul tendoanelor si ligamentelor de suport.

Persoanele care stau mai mult au un risc sporit de hernie de disc lombara, deoarece greutatea se sustine numai de catre oasele sezutului, in loc sa fie distribuita pe toata coloana.

 

Rinichii

Riscul problemelor renale la femei creste cu 30% in cazul sederii prelungite.

 

Sistemul imunitar

Sedentarismul este implicat in 21% din cancerul de sani si 25% din cancerele de tract digestiv. (World Health Organisation). Fiecare doua ore de stat zilnic creste riscul de cancer la colon cu 8%.

 

 

SUPORT INFO-ENERGETIC PENTRU COMBATEREA EFECTELOR SEDENTARISMULUI

 

Suportul infoenergetic cuprinde evaluarea energetica functionala pentru identificarea efectelor sedentarismului la nivelul intregului organism si terapii dedicate care ajuta la echilibrarea energetico-hormonala a organismului si si corectarea blocajelor existente.

Evaluarea energetica functionala permite detectia precoce a verigilor slabe din organism, precum si a afectiunilor manifeste sau functional-predictive: insuficienta cardiaca, cerebrala si/sau venoasa, disfunctia pancreasului si afectiunile metabolice conexe, afectarea coloanei (in special a discurilor intervertebrale din zonele cervicala si lombara), tendintele spre osteomalacie si degenerare musculara etc.

 

One thought on “sedentarismul

  1. Pingback: erythromycin dosage for children

Comments are closed.