FRACTURA DE OS

 

Fractura reprezinta o afectiune severa caracterizata de intreruperea / discontinuitatea unui os, ca urmare a unui traumatism sau accident.

Majoritatea fracturilor apar datorita fortelor exterioare si afecteaza in special grupa de varsta 20-40 ani, cand oamenii sunt mai supusi accidentelor.

Fracturile au o incidenta crescuta si la varsta a treia, datorita osteoporozei care diminueaza rezistenta oaselor si imbatranirii generale a tesutului conjunctiv.

 

Fractura de osTratamentul unei fracturi de os cuprinde:

  • reducerea fracturii si repunerea fragmentelor in pozitie anatomica
  • imobilizarea care mentine fragmentele pana la consolidare
  • restaurea functiei.

Primele doua etapa implica asistenta medicala de urgenta cu personal calificat.

A treia etapa se desfasoara treptat, in paralel cu procesul de vindecare.

 

Procesul natural de vindecare a fracturii debuteaza atunci cand osul lezat si tesuturile aferente incep sa sangereze si formeaza un hematom. Sangele coaguleaza si se formeaza un cheag intre fragmentele fracturate. Dupa cateva zile incep sa creasca vase de sange in hematom, aducand fagocitele care vor inlatura materialul non-viabil. Vasele de sange contin fibroblaste in peretii lor, care se vor multiplica si vor produce fibre de colagen. Treptat, cheagul de sange va fi inlocuit de o matrice de colagen.  Consistenta rugoasa a colagenului permite fragmentelor sa nu se deplaseze.

In aceasta etapa unele fibroblaste incep sa formeze matricea osoasa impreuna cu hidroxiapatita de calciu.

Mineralizarea matricii de colage duce la intarirea acesteia si transformarea treptata in os. Calusul de vindecare este suficient de mineralizat spre a fi observabil pe radiografia din saptamana a sasea. Acest os primordial nu are rezistenta osului matur.

Prin remodelare in timp, osul primordial va fi inlocuit treptat cu os matur lamelar. Intregul proces de vindecare dureaza cca 18 luni, insa putem considera la la adult cca 80% din os se vindeca in  3 luni.

 

Procesul de vindecare a fracturii poate fi accelerat prin dieta, kinetoterapie, hidroterapie, ergoterapie si suport info-energetic.

 

 

 

SUPORTUL INFO-ENERGETIC

Suportul info-energetic este o componenta esentiala a terapiei complexe a fracturii osoase, care accelereaza procesul de vindecare si recuperarea functionala.

Suportul informational este contituit din evaluarea energetica functionala care are rolul de a identifica:  profilul hormonilor  si citokinelor, excesul de enzime proteolitice endogene de tipul colagenazei, elastazei, hialuronidazei, deficitele nutritionale si mineralele toxice care destabilizeaza tesutul osos, afectiunile conexe (osteoporoza, Alzheimer, osteomielita etc).

 

Suportul energetic este constituit dintr-un complex personalizat si neinvaziv de terapii ce cuprinde: terapie pentru accelerarea vindecarii,   terapie pentru  echilibrare imuno- hormonala, stimularea absorbtiei nutrientilor, reducerea stresului traumatic  etc

Terapia pentru accelerarea vindecarii stimuleaza procesele de vindecare la nivel celular, creste productia de colagen si formarea vaselor de sange noi care aduc oxigen si nutrienti in zona afectata etc. Ea va ajuta la reducerea durerii si inflamatiei si va creste transportul si absorbtia calciului in tesuturi, ceea ce va conduce o calitate mai buna a tesutului regenerat.

 

Evaluarea functionala si terapiile energetice sunt integrate in modelul de coaching co-activ pentru sanatate, care ajuta pacientul sa-si activeze resursele proprii pentru a-si transforma sanatatea si a se bucura de o noua calitate a vietii.

 

REFERINTE:

  • Pulsed electromagnetic fields for the treatment of bone fractures” – Satter Syed A, Islam MS, Rabbani KS, Talukder MS.
    Industrial Physics Division, BCSIR Laboratories, Dhaka – Bangladesh Med Res Counc Bull 1999 Apr;25(1):6-10
  • Effects of static magnetic and pulsed electromagnetic fields on bone healing” – Darendeliler MA, Darendeliler A, Sinclair PM. Discipline of Orthodontics, Faculty of Dentistry, University of Sydney, Australia  -  Int J Adult Orthodon Orthognath Surg 1997;12(1):43-53
  • “Nonunion cervical hip fracture (A case from practice)” -  L.N. Razvodovskaja (MC «Verbena», Vladivostok, Russia) - Proceedings of the XII International Conference “Theoretical and clinical aspects of application of bioresonance and multiresonance therapy”
  • “Low-Intensity Pulsed Ultrasound and Pulsed Electromagnetic Field in the Treatment of Tibial Fractures: A Systematic Review”  – Nicol A Walker,  Craig R Denegar, Jody Preische -  J Athl Train. 2007 Oct-Dec; 42(4): 530–535
  • “Electromagnetic field stimulation for treating delayed union or non-union of long bone fractures in adults”   – Griffin XL, Costa ML, Parsons N, Smith N – Cochrane Database Syst Rev. 2011 Apr 13;(4):CD008471