INSOMNIA

insomniavign81

 

Insomnia nu se poate ascunde. Incepand de la ochii injectati si cearcane si terminand cu pleopele grele, deficitul de somn este practic inscris pe toata fata ta – si daca te deranjeaza prejudiciul adus figurii tale, atunci ar trebuie sa vezi ce se intampla in interiorul corpului tau.

 

 Cei care sufera de insomnie au un risc crescut de boala si moarte prematura, practic.. Suferinzii de insomnie vor avea, de  asemenea, un risc sporit de deces din orice alta cauza, incepand cu 25% mai mult pentru un simptom si ajungand la 139% pentru toate trei.

 

Care sunt riscurile ce decurg din insomnie ?

-  somnul insuficient poate tripla riscul de insuficienta cardiaca: un studiu recent a plecat de la cele trei simptome majore  ale insomniei: incapacitatea de a adormi, discontinuitatea somnului si trezitul devreme cu sentimentul ca nu ai dormit destul. Prezenta unui singur simptom creste riscul de insuficienta cardiaca cu 17%, doua simptome vor dubla acest risc, si trei simptome il vor tripla;

-  lipsa de somn timp de o saptamana modifica peste 700 de gene, majoritatea legate de recuperarea dupa stres si functia sistemului imunitar;

- insomnia afecteaza sistemul imunitar astfel: melatonia si prolactina generate in timpul somnului stimuleaza productia de macrofage si leucote necesare pentru eradicarea infectiilor virale, bacteriene si eliminarea substantelor straine din organism;

-  lipsa de somn te ingrasa deoarece altereaza metabolismul: leptina scade (hormonul care semnaleaza satietatea) si grelina (hormonul apetitului) creste; de asemenea scade TSH-ul (scade metabolismul) si capacitatea de a metaboliza carbohidratii (pana la 40%)

-  insomnia creste riscul de diabet, prin scaderea leptinei ceea ce promoveaza  ingrasarea accelerata, scaderea productieie de insulina (pana la 30%)  si rezistenta la insulina (in special datorita cresterii nivelelor cortizol), ce duc in final la aparitia diabetului;

-  lipsa de somn afecteaza creierul deoarece acesta nu mai produce celule noi;

-  insomnia duce la imbatranirea accelerata a organismului datorita dezechilibrelor hormonale si metabolice pe care le genereaza;

-  Lipsa de somn creste riscul de cancer datorita dezechilibrelor hormonale pe care le induce (in primul rand prin scaderea melatoninei)

Considerand aceste riscuri, este clar ca nu iti poti permite o alta noapte fara somn.

 

Cat de mult trebuie sa dormi ?

Adultii au nevoie intre 6 – 9 ore de somn pe noapte, dar exista numeroase cazuri in care este necesar mai mult somn:   in anotimpul rece, in perioade de stres emotional intens, in primele 3 luni de sarcina la femei,  dupa zborurile cu avionul pe distante lungi etc

Regula cea mai simpla de apreciere a in/suficientei somnului este gradul de oboseala si lipsa de claritate in gandire la trezirea din somn.

 

Care este solutia pentru insomnie ?

Este tentant sa apelezi la medicamente, ce poate fi mai simplu ? De fapt, nu este chiar atat de simplu pe cat pare deoarece medicamentele nu isi fac efectul asa de bine pe cat scrie in reclama lor, nu ofera somnul de calitate care sa permita regenerarea si, in plus, vin cu o multime de riscuri – incluzand un risc de deces care este chiar mai mare decat cel provenit din insomnie.

 

Ce altceva poti face ? Sa ataci CAUZA insomniei !

Insomnia poate fi o caracteristica /simptom al mai multor afectiuni psihiatrice, dar nu este privita ca un criteriu de diagnosticare pentru o afectiune specifica. Insomnia poate fi unicul simptom al anxietatii, depresiei si stresului sau poate fi un factor de risc pentru aparitia/recurenta anumitor afectiuni psihiatrice. Exista si alte afectiuni ce pot provoca insomnia: obezitate (legata de sforait/apnee), pre-menopauza (scaderea melatoninei si cresterea FSH,LH), sindromul picioarelor nelinistite, dezechilibre hormonale (tiroida, suprarenale), constipatie cronica, autism, fibromialgie, boala Lyme, paraziti intestinali   dar si dezechilibre nutritionale sau greseli alimentare.

Pentru a face pasul de la generalitati la realitatea (cauzele) specifica,  este necesara o investigatie sistemica amanuntita pentru a gasi si corecta cauza (-ele) in mod natural pentru a-ti gasi somnul de sanatate.

 

SUPORTUL INFO-ENERGETIC IN INSOMNIE

Noi va oferim protocolul SOMNIFIX ce cuprinde suport info-energetic obiectiv, complet si eficient pentru diagnosticul cauzelor insomniei si terapii naturale pentru controlul acesteia.

 Protocolul SOMNIFIX debuteaza cu analiza “tiparului” insomniei:

-  persoanele care nu pot adormi, au probabil un exces de cortizol, care poate genera si alte simptome de tipul: depresiei, pierderea masei osoase (osteopenie/osteoporoza), oboseala, sursplus de greutate in jurul taliei, pierderea masei musculare si subtierea pielii;

-  persoanele care se trezesc noaptea – probabil datorita hipoglicemiei functionale (care forteaza suprarenalele sa functioneze pentru a mentine nivelul glicemiei), apneei, mioclonie  nocturna sau sindromului picioarelor nelinistite etc ;

Protocolul SOMNIFIX recunoaste cauzalitatea multifactoriala a aparitiei insomniei  si incepe cu evaluarea tuturor factorilor implicati:

-  dezechilibre hormoni  si neurotransmitatori (melatonina, vasopresina, serotonina, GABA, adrenalina, cortizol etc)

-  deficite de minerale si vitamine

-   boli: stres excesiv, constipatie, disfunctii endocrine (pituitara, pineala, tiroida, suprarenale etc

-  exces substante toxice: metale toxice (plumb, mercur, exces cupru), aspartam/acid aspartic, fenilalanina, tirozina, acid glutamic etc

-  infectii cronice

-  greseli alimentatie  de tipul mancatul prea mult sau deloc inainte de culcare, mancarurile prea grase, grele si prea condimentate, utilizarea bauturilor ce contin cofeina (cafea, ceai chinezesc, cola, ciocolata) etc

Terapia SOMNIFIX adreseaza cauzele initiatoare ale tulburarilor de somn. Ea cuprinde electroterapia (biofeedback, stimulare craniala (CES), NLP, imagerie vizuala etc), fitoterapie, terapie ortomoleculara etc. Terapia SOMNIFIX este multi-nodala deoarece ea adreseaza toate afectiunile prezente in organism: de ex. este eficient sa tratam hipertiroidismul pentru a rezolva insomnia anumitor persoane. O facilitate deosebita este lucrul direct cu glanda pineala, glanda responsabila cu secretia hormonului somnului, melatonina, DAR care este implicata si in controlul duratei vietii si a sistemului imunitar (actiune asupra timusului). In multe situatii, glanda pineala este calcificata datorita fluorului (din apa de baut, pasat de dinti etc) care se acumuleaza in acest tesut asa incat singura posibilitate de a scapa de insomnie este detoxifierea la acest nivel.

 

CONCLUZII

Insomnia este o conditie foarte periculoasa pentru sanatatea noastra pe termen lun: ea deregleaza procesele de refacere celulara si metabolice, duce la obezitate, depresie, boli de inima, diabet si multe, multe altele.

Protocolul SOMNIFIX reprezinta un suport unic in tratamentul naturist al insomniei deoarece el nu urmareste doar instaurarea somnului, ci are drept scop rezolvarea cauzelor implicate, ceea ce duce implicit  spre sanatate si o noua calitate a vietii.

 

 

Referinte:

  • Bell, J. S. (1979). The use of EEG theta biofeedback in the treatment of a patient with sleep-onset insomnia.Biofeedback & Self Regulation, 4(3), 229-236.
  • Berner, I., Schabus, M., Wienerroither, T., & Klimesch, W. (2006).The significance of sigma neurofeedback training on sleep spindles and aspects of declarative memory. Applied Psychophysiology & Biofeedback, 31(2), 97-114
  • Coursey RD, Frankel BL, Gaarder KR, Mott DE.: A comparison of relaxation techniques with electrosleep therapy for chronic, sleep-onset insomnia a sleep-EEG study., Biofeedback Self Regul. 1980 Mar;5(1):57-73.
  • Feinstein, B., Sterman, M. B., & MacDonald, L. R. (1974). Effects of sensorimotor rhythm training on sleep. Sleep Research, 3, 134.
  • Sterman, M. B., Howe, R. D., & Macdonald, L. R. (1970). Facilitation of spindle-burst sleep by conditioning of electroencephalographic activity while awake. Science, 167, 1146-1148
  • Hauri P.:  Treating psychophysiologic insomnia with biofeedback. Arch Gen Psychiatry. 1981 Jul;38(7):752-8.
  • Hauri PJ, Percy L, Hellekson C, Hartmann E, Russ D.: The treatment of psychophysiologic insomnia with biofeedback: a replication study. Biofeedback Self Regul. 1982 Jun;7(2):223-35.
  • Freedman R, Papsdorf JD.:  Biofeedback and progressive relaxation treatment of sleep-onset insomnia: a controlled, all-night investigation. Biofeedback Self Regul. 1976 Sep;1(3):253-71.
  • Nicassio PM, Boylan MB, McCabe TG.: Progressive relaxation, EMG biofeedback and biofeedback placebo in the treatment of sleep-onset insomnia., Br J Med Psychol. 1982 Jun;55(Pt 2):159-66.
  • Integration of behavioral and relaxation approaches into the treatment of chronic pain and insomnia. NIH Technology Assessment Panel on Integration of Behavioral and Relaxation Approaches into the Treatment of Chronic Pain and Insomnia, JAMA. 1996 Jul 24-31;276(4):313-8.