TULBURARI ALIMENTARE

 

Tulbalimvign90

 ANOREXIA

Anorexia este o tulburare de alimentatie caracterizata prin refuzul de a manca, mergand pana la infometare. Alte simptome sunt: teama intensa de a se ingrasa (sentiment ce nu dispare niciodata, indiferent cat de slaba este persoana), hiperactivitatea, obsesia lipsei de randament etc.

Anorexia afecteaza in general adolescentele si femeile tinere (5-10%), dar cca 1 din 10 pacienti sunt baieti sau barbati tineri. Este o tulburare afectiva specifica varstei tinere – cam 3% din adolescenti, si nu apare dupa varsta de 40 de ani. Ea se instaleaza de obieci dupa un eveniment stresant sau chiar traumatizant si este insotita de alte dificultati emotionale sau tulburarilor de personalitate cum ar fi: boala obsesiv-compulsiva, depresia, dificultatile relationale, impulsivitate, agresivitate, auto-mutilare, anxietate somatica, idei suicidale, dezordini menstruatie etc.

Criteriile de diagnostic pentru anorexia nervoasa:

 • Scadere in greutate cu cel putin 15% sub normalul varstei / inaltimii sau esecul de a atinge cel putin 85% din greutatea normala la sfarsitul periodei de crestere
 • Scaderea in greutate este auto-indusa prin evitarea alimentelor cu calorii crescute, exista perceptia de a fi foarte gras sau foarte mare si o frica intensa de a castiga in greutate asociata cu negarea consecintelor negative ale scaderii in greutate
 • Aparitia amenoreei (lipsa ciclu menstrual cel putin 3 luni) la femeile postmenarhe
 • La barbati anorexia este legata de un dezechilibru pe axa HPA si poate fi asociata cu lipsa potentei si a interesului sexual.

Primele semne sunt: o preocupare anormala pentru greutate, o selectivitate tot mai mare pentru alimente, uneori si practicarea obsesiva a exercitiului fizic

Teoriile vechi privind cauzele aparitiei acestor comportamente alimentare anormale includeau: personalitatea vulnerabila, distorsiuni ale perceptiei, tiparul cultural al tipologiei delicate/fragile, supraevaluarea beneficiilor siluetei “ideale” etc

Semnele psihologice ale acestei afectiuni cuprind: o perceptie distorsionata a Eu-lui (aparita fizica), refuzul de a recunoaste gravitatea bolii, depresie, incapacitatea de a-si aminti diverse lucruri, lipsa de eficienta, lipsa de ineteres pentru activitatile sau prietenii din trecut, lipsa de spontaneitate, iritabilitate, insomnia, raspuns emotional scazut etc. Pot aparea tulburari de comportament: refuzul de a manca in public, taiatul alimentelor in bucati foarte mici, consumul unui singur tip de aliment, studiul exagerat al dietelor etc

Pe masura ce obsesia fata de dieta creste si aportul alimentar devine tot mai scazut, pacientul acumuleaza deficite nutritionale serioase ce pot determina deficitul in greutate, slabiciunea extrema, ameteli, dezechilibre hormonale severe: hGH, LRH, vasopresina samd ce pot duce la incetarea menstruatiei, umflarea gatului, ulcere si eroziuni ale esofagului, erodarea smaltului dintilor din cauza vomei repetate, spargerea vaselor de sange de pe fata, scaderea pulsului si a presiunii arteriale, aritmii cardiace (cauzate de lipsa de potasiu), spasme musculare si deshidratare (datorate dezechilibrului electrolitilor, in special potasiu, sodiu) etc

Deficitele nutritionale, din care trebuie mentionat in special deficitul de zinc ce scade apetitul si altereaza gustul si senzatia de sete, fac ca persoana suferind de anorexie sa intre astfel intr-o “spirala a infometarii”, din care va iesi foarte greu, dupa ani de tratament. Doar 40% dintre suferinzi depasesc complet aceasta boala, iar cca 30% traiesc cu ea toata viata.

 

SUPORTUL INFO-ENERGETIC IN ANOREXIE

Noi va oferim protocolul VITALIM ce cuprinde suport informational si energetic(info-energetic) obiectiv, complet si eficient pentru investigatia anorexiei si terapii naturale pentru controlul acestei afectiuni si a afectiunilor conexe.

Protocolul VITALIM pleaca de la principiile medicinei functionale: anorexia poate avea fi generata de anormalitati in biochimia creierului, stres emotional, adictii (ex: calculator) sau trauma severa (ex. concret: moartea unui parinte), infectii (streptococul beta-hemolitic si EBV) etc.

Suportul informational VITALIM debuteaza cu evaluarea energetica functionala (cca 2 ore) care ofera:

 • identificarea tuturor factorilor potential contributivi la instalarea disfunctiilor alimentare: malfunctie hipotalamus, deficite nutritionale, dezechilibre sistem imunitar (TNF-alpha), neurotransmitatori (serotonina), deficite nutritionale, ecotoxine ,
 • afectiuni conexe: tulburare obsesiv compulsiva, tendinte narcisiste, incapacitatea de a gestiona stresul emotii / traume stocate lanivelul coloanei etc.
 • identificarea deficitelor nutritionale
 • evaluarea profilului hormonal (in special nivel cortizol) si imunitar
 • evaluarea riscului de osteoporoza si boli de inima.

Suportul energetic VITALIM isi propune ameliorarea si tratamentul tulburarilor alimentare intr-un timp mult mai scurt fata de tratamentul alopat. Terapia-suport VITALIM este personalizata si naturala, ea adresand cauzele specifice depistate. Ea se bazeaza in primul rand pe electroterapie pentru: corectia emotiilor (inclusiv psihoterapie prin NLP, BiFace, biofeedback) si corectia undelor cerebrale, echilibrare neuro-imuno-hormonala, detoxifiere multinivel etc. Electroterapia este sustinuta de dietoterapie, fitoterapie pentru modulare neurohormonala in vederea imbunatatirii comportamentului si functiei cognitive, terapie ortomoleculara pentru reducerea deficitelor nutritionale si terapie comportamentala pentru suport energetic si detoxifiere.

Terapia VITALIM este multi-nodala deoarece ea adreseaza toate afectiunile prezente in organism: de ex. este eficient sa tratam depresia sau intoxicatia cu Ar pentru a obtine o ameliorare a anorexiei.

 

Protocolul VITALIM reprezinta un suport unic in tratamentul naturist al anorexiei deoarece el adreseaza cauzele specifice ale acesteia si cuprinde un set de metode naturale eficiente care ajuta pacientul sa inteleaga si sa depaseasca aceasta conditie periculoasa. 

 

Tulbalim2vign90

BULIMIA

Bulimia este o afectiune in care persoana este prinsa intr-un ciclu vicios compus din infometare, mancat compulsiv si apoi vomat. Incidenta acestei afectiuni este de minim 3%, majoriatatea victimelor sunt femei intre 15 si 34 de ani. Bulimicii incep adesea diete drastice, urmate de mancatul compulsiv (3000-6000 calorii la o singura masa). Aceste episoade sunt urmate de sentimente de vinovatie si depresie, ceea ce ii impinge spre metode extreme de a pierde din greutate: autovomismente, laxative, pastile pentru slabit etc. Aproximativ 20% nu isi autoprovoaca varsaturi sau nu abuzeaza de laxative si diuretice, dar dupa perioada de exces alimentar urmeaza o perioada de infometare. Un criteriu caracteristic pentru bulimie sunt episoadele de exces alimentar (in medie de doua ori pe saptamana timp de 3 luni) in timpul carora pacientii simt ca nu isi pot controla aportul alimentar. Purgatia (excesul de laxative sau diuretice) nu este esentiala pentru diagnostic, dar apare in 80% din cazuri.

Consecinte:

-  alcaloza hipokaliemica sistemica – datorita vomismentelor autoprovocate, diureticelor, laxativelor etc care dezechilibreaza nivelul electrolitilor din sange (K, Na) si provoaca o functionare deficitara a rinichilor (inclusiv edeme – umflarea gleznelor si picioarelor), o slabire a muschilor si aritmii cardiace etc

-  tulburarile ale tranzitului intestinal (tranzit intestinal intarziat, constipatie) – pot determina distensia abdomenului (marirea in volum) care agraveaza perceptia distorsionata a marimii organismului si augmenteaza dorinta de purgatie; regurgitarea alimentara repetata (ascensiunea alimentelor si secretiilor gastrice din stomac in esofag)

-  alte probleme: menstrele neregulate sau absente, hiperplazia tiroidei, fluctuatiile de greutate si deteriorarea dintilor etc

Medicina alopata considera ca bulimia (ca si anorexia) are in general o cauza emotionala, iar efectele acestor tulburari alimentare pot genera grave dezechilibre in organism:

 • scaderea nivelelor de estrogeni, testosteron, hormon eliberator de gonadontropina,  gonadotropina
 • hiperprolactinemie,  ce poate contribui la infertilitate
 • osteopenie, malnutritie, anemie etc

Tratamentul alopat presupune internarea in spital, dietoterapie si psihoterapie pe durate foarte indelungate: de obicei 2-3 ani, ceea ce sporeste problemele psihologice ale pacientului si afecteaza relatiile familiale si sociale.

 

SUPORTUL INFO-ENERGETIC IN BULIMIE

Noi va oferim protocolul NORM-ALIM ce cuprinde suport info-energetic obiectiv, complet si eficient pentru diagnosticul bulimiei si terapii naturale pentru controlul acestei afectiuni si a afectiunilor conexe.

Protocolul NORM-ALIM pleaca de la principiile medicinei functionale: bulimia poate avea ca substrat anormalitati in biochimia creierului (deficit serotonina), stres emotional, adictii sau traume , metale toxice, deficite hormonale (CCK) sau nutritionale etc.

Suportul informational NORM-ALIM debuteaza cu evaluarea energetica functionala (2 ore) care ofera:

identificarea tuturor factorilor potential contributivi la instalarea bulimiei;

 • afectiuni tulburarilor conexe: comportament obsesiv-compulsiv, incapacitatea de a gestiona stresul etc.
 • identificarea deficitelor nutritionale
 • evaluarea profilului hormonal (in special nivel CCK)
 • evaluarea riscului de probleme cardiace, renale, digestive etc

 

Suportul energetic   NORM-ALIM  isi propune ameliorarea si tratamentul tulburarilor alimentare intr-un timp mult mai scurt fata de tratamentul alopat. Terapia-suport NORM-ALIM este personalizata si naturala, ea adresand cauzele specifice depistate. Ea se bazeaza in primul rand pe electroterapie pentru: corectia emotiilor (psihoterapie prin NLP, BiFace, biofeedback), corectia undelor cerebrale, echilibrare neuro-imuno-hormonala, detoxifiere multinivel etc. Electroterapia este sustinuta de dietoterapie, fitoterapie pentru modulare neurohormonala in vederea imbunatatirii comportamentului si functiei cognitive, terapie ortomoleculara pentru reducerea deficitelor nutritionale si terapie comportamentala pentru suport energetic si detoxifiere.

Terapia NORM-ALIM este multi-nodala deoarece ea adreseaza toate afectiunile prezente in organism: de ex. este eficient sa tratam depresia sau intoxicatia cu Pb pentru a obtine o ameliorare a tulburarilor alimentare.

 

Protocolul NORM-ALIM reprezinta un suport unic in tratamentul naturist al bulimiei deoarece el adreseaza cauzele specifice ale acesteia si cuprinde un set de metode naturale eficiente care ajuta pacientul sa inteleaga si sa depaseasca aceasta conditie periculoasa. 

 

 

 

Referinte:

 

 • The use of electroconvulsive therapy in patients with intractable anorexia nervosa, J.M. Ferguson, International Journal of Eating Disorders, vol 13, issue 2, pages 195–201, March 1993
 • Psychological characteristics and biofeedback mitigation in preadolescents with eating disorders. Pop-Jordanova

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10703241 

 • Severe anorexia nervosa, co-occurring major depressive disorder and electroconvulsive therapy as maintenance treatment: a case report, Outi Poutanen,  Kaija Huuhka,  Kaisa Perko

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2804009/

Adding Biofeedback to your Practice,  http://www.alertfocus.com/relieve/eating/adding.php

 • Electrophysiologic Evidence for Multilevel Deficits in Emotional Face Processing in Patients With Bulimia Nervosa.

Kühnpast N, Gramann K, Pollatos O., Department of Psychology (N.K.), Chemnitz University of Technology, Psychosom Med. 2012 Jul 23

 • Psychological characteristics and biofeedback mitigation in preadolescents with eating disorders. Pop-Jordanova

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10703241

 

One thought on “tulburari alimentare

 1. Pingback: overnight viagra

Comments are closed.