DIAGNOSTIC SI TRATAMENT IN TIROIDITA GRAVE’S

*

(a) DIAGNOSTIC SI TRATAMENT ALOPAT

 

Medicina alopata foloseste in diagnosticarea tiroiditei Grave’s nivelele TSH (crescut) si ATPO. Acest lucru determina o diagnosticare intarziata a procesului autoimun si chiar o posibila eroare – ATPO este dezechilibrat si in tiroidita Hasimoto’s si in alte boli autoimune. Pentru diagnosticul corect trebuie masurat nivelul anticorpilor anti-TSH (TRab)

 

Optiunile de tratament sunt urmatoarele:

(1) medicamente pentru blocarea tiroidei: methimazole (Tapazole / Athyrazol etc) si propylthiouracil ( PTU). PTU blocheaza de asemenea conversia T4 à T3. Riscul major al acestor medicamente este supresia productiei de celule albe de catre maduva spinarii (agranulocitoza).

Femeile ce iau medicamente anti-tiroida trebuie sa evite sa ramana gravide, deoarece medicamentele pot influenta biochimia fatului. Este recomandat sa se faca intai vindecarea tiroidei si apoi planificarea unei sarcini. Sarcinile insotite de hipertiroidism necontrolat pot insemna riscuri crescute de avort spontan, nastere inainte de termen si alte complicatii (pre-eclampsie, insuficienta cardiaca etc). Acest risc poate aparea deoarece in jurul saptamanii a 12-a, hormonul sarcinii HCG (human chorionic gonadotropin) are un “varf”. Acest hormon are un efect usor de stimulare a tiroidei, care este nesemnificativ la femeile sanatoase (desi 10-20% dintre ele pot avea un hipertiroidism temporar), dar poate fi important la femeile care au deja hipertiroidism. Mai mult, in timpul sarcinii raspunsul imunitar se caracterizeaza prin dominanta Th2, ceea ce accentueaza dezechilibrul imunitar in tiroidita Grave’s

 

Probleme medicamente anti-tiroida:

- inhibarea mielopoiezei: – anemie aplastica – sindrom similar lupus – hepatita, icter

- sindrom autoimun insulina – urticarie, prurit – distres epigastric – pierderea gustului

- pierdere anormala par – ameteala, vertij – limfadenopatie – sialadenopatie

- mialgie, artralgie – edem – nevrita, parestezie – pigmentarea pielii

 

(2) tratamentul cu iod radioactiv I 131:

Acest tratament distruge tesutul tiroidian si rezulta hipotiroidism permanent à necesar terapie medicamente cu efecte adverse deschise la Tir. Hashimoto. Expunerea la iod radioactiv creste riscul dezvoltarii cancerului de tiroida si a tumorilor oriunde in organism, dar in special in tesutul sensibil la iod: sani, col uterin

 

(3) indepartarea chirurgicala partiala sau totala a tiroidei cu urmatoarele riscuri:

- indepartarea totala sau a unei portiuni mai mari din tesut à hipotiroidism à necesar medicamente

- posibila complicatie majora: afectarea paratiroidelor (afect. nivelul calciului in organism).

 

(b) DIAGNOSTIC SI TERAPIE IN MEDICINA TRADITIONALA

Medicina traditionala se bazeaza pe diagnosticul alopat, preluandu-i deficientele : diagnostic intarziat si/sau eronat. Terapia urmareste blocarea glandei tiroide, deci suprimarea efectului si nu actioneaza la nivelul cauzelor.

*

(c) DIAGNOSTIC SI TRATAMENT IN MEDICINA FUNCTIONALA

Deoarece tiroidita Grave’s este o boala autoimuna, medicina functionala considera ca tratamentul trebuie sa adreseze in primul rand acest aspect (dominanta Th2), si apoi inflamatia reactiva ce insoteste atacul autoimun.

11 thoughts on “Tratament tiroidita Grave’s

 1. Pingback: ivermectin

 2. Pingback: hydroxychloroquine price increase

 3. Pingback: cheap stromectol manufacturer

 4. Pingback: buy stromectol online usa

 5. Pingback: ivermectin for scabies

 6. Pingback: stromectol tablets

 7. Pingback: ivermectin wonder drug

 8. Pingback: ivermectin 1% liquid

 9. Pingback: best online pharmacies usa

 10. Pingback: stromectol for sale in mexico

 11. Pingback: generic tadalafil 10mg

Comments are closed.