DETALII PROTOCOL HASHI-STOP

 

Tiroidita Hashimoto (tiroidita  limfocitara) a fost descrisa in 1912 de medicul japonez Hashimoto. Incidenta  bolii este in prezent de  10-12%,  desi exista specialisti (ph. Isabella Wentz) care sustin ca aceasta este mult mai mare in tarile dezvoltate:  35-38%.  Ea se diagnosticheaza de obiceu in jurul  varstei de  30-40 de ani si este de 7 ori mai frecvent intalnita la femei,  in special la cele cu varsta peste 50 de ani.

 

Tiroidita Hashimoto este o inflamatie a glandei tiroide datorita  activitatii anormale a sistemului imunitar, in care anticorpi anti-tiroida ataca  glanda, ceea ce duce la degradarea si chiar distrugerea in timp a celulelor  foliculare ale tiroidei. Infiltrarea lifocitara poate fi insotita de  fibroza. In perioada de debut a bolii nu apar simptome  clinice, depistarea bolii in aceasta faza se face intamplator, in cadrul unor  analize de rutina. Faza de debut poate fi insotita de tirotoxicoza tranzitorie,  datorita distrugerii tesutului tiroidian si eliberarii hormonilor stocati. In  faza usor avansata, tiroidita Hashimoto se poate manifesta prin: usoara febra si  inflamatie, intarirea sau durere in partea frontala a gatului, in si in jurul  tiroidei. Se poate produce o crestere in volum a tiroidei (gusa), datorata  procesului inflamator.

Nivelul anticorpi  antitiroperoxidaza (ATPO) apare  marit in 50% din cazuri, iar nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina (ATG) este  crescut in 20-50% din cazuri.

In timp, tiroidita Hashimoto netratata sau incorect tratata poate duce la chist/nodul tiroidian sau (mai rar) la carcinom tiroidian papilar.

*

In afara riscurilor locale, tiroidita Hashimoto netratata favorizeaza aparitia altor dereglari in organism:

(a) disfunctii:   descresterea metabolismului celular, scaderea productiei de enzime si acid hidroclorhidric in stomac, alterarea expresiei neurotransmitatorilor, lipoliza scazuta, reducerea detoxifierii hepatice faza a II-a, cresterea productiei SHBG,

(b) anticorpii tiroidieni sunt prezenti si in alte afectiuni cum ar fi: sindrom Sjögren, lupus eritematos, artrita reumatoida, anemie pernicioasa, mixedem, tiroidita granulomatoasa, carcinom tiroidian. In plus, ATPO poate fi pozitiv si la 3% din indivizii care nu prezinta o afectiune evidenta (in special femei si mai frecvent cu inaintarea in varsta).

(c) afectiuni asociate:

 • boli autoimune: boala Addison,  artrita reumatoida (4 % din pac.H), sindrom Sjogren, hepatita autoimuna (evolutie in  timp spre fibroza/ciroza),  lupus eritematos,  vitiligo, diabet tip I, sindrom poliglandular tip II-Schmidt (insuf. suprarenale,  tiroidita si diabet tip I), sindrom poliglandular tip III (IIIA – AITD +Db tip  I;  IIIB – AITD + anemie pernicioasa, IIIC – AITD + vitiligo si/sau  alopecia areata si/sau alta BAI specifica unui organ),   purpura trombocitopenica  etc  – procentul de asociere cu  o alta boala autoimuna este de aprox. 15% (studiu Univ. Birmingham), dar se constata ca cca 50-60% din pacientii Hashimoto au anticorpi predictivi impotriva altor tesuturi;
 • boli cardiovasculare:   ateroscleroza cu risc sporit atac de cord si cerebral, hipertensiune, prolaps de valva mitrala, tromboza etc
 • boli feminine:   sindromul  ovarelor polichistice (asociere cu Hashimoto in 42% din cazuri), endometrioza, tulburari ciclu, probleme fertilitate, probleme sarcina si scaderea inteligentei fatului, insuficienta ovariana  prematura (menopauza prematura), chisturi si tumori etc
 • probleme plan mentalo-emotional:   depresie, anxietate, deficit memorie, reflexe scazute, deteriorarea performantei cognitive etc
 • altele: probleme renale, descresterea motilitatii intestinale, probleme metabolice (surplus greutate/ obezitate),  boli  tesut conjunctiv (artrita,  sindromul de tunel carpian, slabiciune musculara, dureri spate), dermatita herpetiforma (25% din pac. Hashimoto) etc.

Datorita influentei multi-nivel majore pe care o are tiroidita Hashimoto asupra intregii noastre sanatati, este esential sa alegem abordarea care sa permita remisia bolii (“vindecarea”).

 

 

1. ANALIZA ENERGETICA IN TIROIDITA HASHIMOTO

Analiza energetica functionala primara din cadrul protocolului Hashi-STOP evidentiaza peste 70 de parametrii aferenti sistemului imunitar, tiroidei si sistemelor conexe ( digestie, sistem endocrin etc).  Pentru pacientii care doresc mai multe informatii pentru optimizarea alimentatiei sau pentru investigarea unor afectiuni conexe (de ex. cele feminine:  ovare polichistice, fibrom, chisturi etc), noi oferim si alte date, obtinute in urma unor proceduri de “data-mining” (bazate pe tehnici DSP).

In total,  noi oferim 3 tipuri de evaluare energetica functionala:

detalii-hashi-mend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. TRATAMENTUL NATURIST HASHI-STOP

Terapia naturista Hashi-STOP  cuprinde doua tipuri de tratamente, care se folosi separat sau combinate, in functie de dorinta proprie:

*

(a) Electroterapie:

 • imunomodulatie  (Auto-Agressive Immune Disfunction), terapie locala pentru corectia directa a tesutului tiroidian prin microcurenti pentru reducerea inflamatiei si fibrozarii la nivelul tesutului tiroidian, detoxifiere locala prin stimularea circulatiei, echilibrarea chakrei aferente tiroidiei etc
 • terapia sistemica pentru echilibrarea imuno-endocrina, echilibrarea biocampului afectat de expunerea omniprezenta la dispozitive electronice,  reducerea toxinelor, optimizarea  functiei gastro-intestinale etc
 • biofeedback pentru reducerea stresului mentalo-emotional, stres implicat in majoritatea  afectiunilor tiroidiene, deoarece “tiroida permite organismului sa se adapteze fluctuatiilor vietii”  (Dr. R. Viala)

 

Tratamentul naturist energetic Hashi-STOP  este unic, deoarece stabilizeaza campul electric asociat tiroidei si lucreaza direct cu tesutul tiroidian pentru reducerea stresului oxidativ local si a factorilor care il genereaza (infectii, toxine, citokine etc). Acest tip de tratament este disponibil numai in cadrul centrului nostru, deoarece el aplica in mod creativ si personalizat principii de prelucrarea numerica a semnalelor electrice.

Cadenta electroterapiei este de o sesiune pe saptamana. O sesiune tipica de electroterapie dureaza doua ore si costa 150 RON.

 

 

(b) Tratament naturist complementar:

Aceasta parte a tratamentului cuprinde:

 • remediile fitoterapeutice si ortomoleculare indicate de aparatul SCIO,
 • alimentatia personalizata cf. statusului functional al tiroidei,  reactivitatilor si intolerantelor indicate de aparat si
 • modificari ale stilului de viata necesare pentru echilibrarea imuno-hormonala.

 

Majoritatea terapiilor alternative includ suplimentarea cu Seleniu:  in legatura cu aceasta terapie ortomoleculara, este esential sa cunoastem urmatoarele:

- Seleniul este util pentru reducerea stresului oxidativ la nivelul tiroidiei, DAR nu influenteaza autoimunitatea si nu poate induce remisia permanenta a bolii;

- suplimenterea cu Seleniu pe termen indelungat poate duce la  hiperglicemie / diabet – din acest motiv suplimentarea cu Seleniu este pulsata si insotita de prezenta mineralelor complementare in alimentatie.

*

Alimentatia personalizata  este o parte esentiala a terapiei Hashi-STOP deoarece corecteaza deficitele nutritionale si reduce atacul autoimun, inflamatia  si permeabilitatea intestinala.  Este esential sa se evite consumul de alimente ce provoaca alergii / intolerante (profil specific fiecarei persoane in parte ! – testat la noi prin metoda EDS), alimentele bogate in lectine, alimentele goitrogenice etc.

Alimentatia in tiroidita Hashimoto poate include si cereale  in peste 90% din cazuri:  este important de stiut ca boala celiacala / intoleranta la gluten se gaseste doar in 2-7% din pacientii cu tiroidita autoimuna (Grave’s si Hashimoto), asa incat restrictionarea cerealelor trebuie sa fie facuta daca exista o certitudine,  nu presupuneri, deoarece:

-  glutenul contine prolamine (reziduuri de glutamina si prolina) extrem de utile pentru sanatatea organismului: glutamina este un esentiala pentru reparare permeabilitatii intestinale, sanatatea sistemului nervos, muschilor etc.  iar prolina este un aminoacid necesar pentru sinteza de colagen, cartilaj si muschi (inclusiv muschiul inimii)

- glutenul, ca si celelalte lectine, ajuta la controlul microbilor ingerati inerent din apa si mancare.

Mai mult, exista cazuri in care boala celiacala este provocata de intoleranta la fructoza  (vezi ref. Ciacci), deci simpla renuntare la cereale este insuficienta.

Costul planului de tratament naturist complementar este inclus in cel al evaluarii energetice functionale.

 

 

3. ASTEPTARI SI REZULTATE TERAPIE 

In cca 80% din cazuri reducerea simptomelor  apare dupa 3-4 luni, chiar daca tratamentul naturist trebuie sa dureze mult mai mult (minim 9-12 luni) pentru stabilizarea anticorpilor. Reducerea simptomelor poate insemna de: reducerea oboselii, a palpitatiilor, a  starilor de sufocare si a senzatiei de “nod in gat”, a nervozitatii, rezolvarea constipatiei cronice, a sterilitatii, stoparea caderii parului, cresterea puterii de concentrare si a memoriei, redobandirea tonusului energetic si emotional  etc.

In cazul unor infectii cronice cu biofilm sau boli complexe (cca 18-19% cazuri), rezultatele apar dupa perioade mai mari de timp (ex.: boala Lyme).

Un numar mic de cazuri (1-2%) raspunde foarte modest la tratament energetic, deoarece:

 • atacul autoimun la nivelul tiroidei este parte din raspunsul global al sistemului imunitar la factorii poluanti incontrolabili, sau
 • sistemul imunitar lupta cu afectiuni mult mai grave, situatie in care medicina complementara  ofera doar suport, si nu rezolvari.

Durata mare a terapiei este principalul dezavantaj, dar si principala forta a propunerii noastre terapeutice, deoarece numai o durata extinsa permite controlul anticorpilor. Anticorpii din clasa IgG au un timp de injumatatire de 21 de zile si se mentin atasati celulelor sistemului imunitar in jur de 2-3 luni. Timpul necesar pentru ca ei sa revina la normal este de minim 9-12 luni dupa eradicarea cauzelor si triggerilor specifici, rastimp in care se face electroterapie pentru resetarea memoriei imunologice.

Rezultatele apar numai daca sunt adresate cauzele si dezechilibrele specifice pe toate nivelele (imunitar, hormonal, nutritional, emotional, energetic etc).