HIPOTIROIDISMUL

 

Incidenta hipotiroidismului  este de 1-2% din populatie (mai mare in zonele cu deficid de iod) si 4% din femei. Raportul Femei/Barbati este de 6:1, iar incidenta creste cu varsta. Forma subclinica este mai raspandita si frecvent subdiagnosticata. Astfel, se estimeaza cca 10% in populatia generala si 17% din femeile cu varsta peste 60 de ani sufera de hipotiroidism subclinic.

Cauzele  recunoscute ale hipotiroidiei la adulti includ:

-  tiroidita Hashimoto: afectiune autoimuna in care anticorpii ataca celulele parenchimului glandular, distrugandu-le -> tesutul tiroidian va nu va mai produce suficienti hormoni.

-  tiroidita subacuta (silentioasa: poate aparea dupa o faza de hipertiroidism; sau dureroasa: dupa infectie)

-  tiroidita postpartum (7% dintre femei): dupa sarcina, in care apare o alternanta intre faza de hipo- si hiper-tiroidie

-  deficite / excese nutritionale, in primul rand iod

-  afectiuni hipotalamus sau pituitara (ex: hiperprolactinemie)

-  extirparea tiroidei sau terapia cu iod radioactiv

-  radioterapia zonei cervicale

-  aspirina (salicilati), anticoagulante, comprimate ce contin iod, fenilbutazona, contraceptive  etc

-  rezistenta la hormonii tiroidieni ( ↗rT3 datorita rezistentei la insulina / leptina, restrictiilor alimentare, inflamatie, stres (cortizol crescut sau DHEA scazut), exces suplimentare T4, expunere metale toxice/chimicale etc);

- dezechilibrul hormonilor E1, E2, PRG, TST, cortizol, insulina, DHEA si a altor factori (peptide, acizi grasi) pot genera hipotiroidism functional, in ciuda nivelelor normale ale T4.

-  hipotiroidism celular:  in prezenta deficitului de Zn, estrogenii pot interveni in legarea hormonilor tiroidieni de receptor, datorita structurii asemanatoare, dominanta estrogenica implica hipotiroidism celular.

 

SUPORTUL ENERGETIC IN HIPOTIROIDISM

Aplicand principiile medicinei energetice si a celei functionale, noi oferim protocolul HypoTHYR care ofera informatii complementare analizelor pentru diagnosticul corect si precoce  al hipotiroidismului (la nivel de camp EMF – perturbarea electrica precede modificarile de biochimie cu ani de zile). Explorarea energetica functionala (bazata pe metodele EPR, EDS, analiza spectrala etc) este o analiza calitativa obiectiva (realizata cu un dispozitiv electronic) care ofera  cea mai completa si complexa evaluarea a tesutului si functiei tiroidiene. Scopul EEF este de a identifica natura proceselor de la nivelul tiroidei: inflamatie, infectie, reactie autoimuna precum si  de a evalua riscul de degenerare, precum si alti  factorii implicati in aparitia hipotiroidismului (stres, pesticide,dioxina, deficite nutritionale, stres oxidativ etc). De asemenea protocolul evalueaza riscurile de a dezvolta complicatiile specifice, inclusiv riscul de atac de cord si cerebral.

Protocolul  HypoTHYR include terapii naturale menite sa normalizeze functia tiroidiana prin stimularea productiei de  hormoni tiroidieni  si sa controleze dezvoltarea / evolutia bolilor conexe: ateroscleroza, bradicardie, exces colesterol/trigliceride, hipertensiune, infertilitate feminina, PMS, constipatie, disfunctie renala, dureri de spate, osteoporoza, tonus muscular scazut, anxietate, depresie, lipsa concentrare  etc.

Terapia HypoTHYR adreseaza tipul de disfunctie tiroidiana (inflamatie / disfunctie / degenerare / autoimunitate)  si profilul hormonal general, fiind personalizata pentru a adresa in mod eficient procesele si cauzele identificate.  Electroterapia prin microcurenti ajuta la reducerea inflamatiei si fibrozarii, repararea tesutului tiroidian, detoxifiere prin stimularea circulatiei  etc. Terapia este naturala, neinvaziva, fiind o combinatie specifica fiecarui pacient de : electroterapie, terapie ortomoleculara (deficiente aminoacizi, minerale specifice), fitoterapie, dietoterapie etc

Protocolul HypoTHYR reprezinta o solutie complexa si completa, eficienta si neinvaziva, pentru suportul energetic necesar in corectia hipofunctiei tiroidiene, fiind si o componenta importanta in rezolvarea altor conditii : disfunctii cardiace, oboseala, sistem imunitar dezechilibrat / hiperactiv (daca este cazul, cu bolile autoimune asociate: artrita reumatoida, sindrom Sjogren’s, diabet tip 1 etc)  etc

 

 

Referinte:

  • Brevet US 7706874: Stimulating cranial nerve to treat disorders associated with the thyroid gland
  • Electrotherapy by Viktor Zenni (Faculty of Lodz)
  • Thyroid Dysfunction: A Functional Medicine Perspective, Dr. Wayne Sodano