COACHING CO-ACTIV PENTRU SANATATE
Pana acum am vazut ca transformarea sanatatii trebuie sa se bazeze pe un alt model al fiintei umane,pe alte principii si metode de tratament si pe rolul activ pe care fiecare persoana trebuie sa il aiba. Ce s-ar mai putea adauga ca sa facilitam schimbarea in bine a sanatatii ? O ultima (dar nu cea de pe urma) schimbare este legata de relatia dintre pacient si furnizorul de servicii medicale / de sanatate.
Cu totii suntem familiarizati cu relatia medic-pacient, vazuta ca o relatie “pe verticala”, de MENTORING: medicul pune diagnosticul, prescrie medicamentele si pacientul le ia in modul si pe durata indicata. Acest model are o eficacitate limitata deoarece:
-
medicul adreseaza doar planul fiziologic
- doar jumatate dintre pacientii inteleg ce le-a spus medicul
- desi luarea deciziilor in comun este asociata cu rezultate mai bune, doar 9% dintre pacienti participa la luarea deciziilor, astfel incat
- pacientii iau medicamentele prescrise doar in proportie de 50%, si sub 10% urmeaza modificarile recomandate ale stilului de viata.
Devine necesara o noua abordare lucrului cu pacientii, care creste increderea acestora, auto-ingrijirea, participarea la decizii si transformarea stilului de viata.
Acest model, numit generic HEALTH COACHING, cuprinde mai multe abordari:
-
in imbunatatirea starii de sanatate, aceasta este “o interventie comportamentala care ajuta participantii in stabilirea si atingerea obiectivelor de promovare a sanatatii, in scopul de a schimba comportamente legate de stilul de viata, pentru reducerea riscurilor pentru sanatate, imbunatatirea auto-gestionarii afectiunilor cronice si cresterea calitatii vietii ” ( Van Ryn & Heaney, 1997)
- ca suport in luarea deciziilor, abordarea se bazeaza pe abilitati forte de comunicare si negociere, alegeri constiente ale pacientului, obiective definite de pacient in cunostinta de cauza, explorarea consecintelor deciziilor si asumarea de catre pacient a responsabilitatii pentru deciziile facute
- in conditiile cronice, aplicarea abilitatii de executive-coaching si interventiile psihologice specifice permit pacientilor sa-si schimbe relatia cu sanatatea lor, prin atingerea potentialului lor de a autoadministra, cresterea gradului de constientizare si de raspundere, crestrea increderii si motivatiei de a actiona pentru atingerea obiectivelor proprii (McDowell , 2013)
In cazul unor conditii de sanatate bine precizate, un coach pentru sanatate “este instruit sa te ajute sa imparti obiectivele tale in pasi usor de gestionat, sa iti urmareasca progresul, sa identifice si sa depaseasca blocajele personale” (Karen Lawson, MD, Health Coaching, University of Minnesota).
In cazul unor conditii cronice complexe, necesitand interventii de lunga durata, este necesar un coaching co-activ, care ofera in plus informatii pentru modificarea motivatiei si comportamentului pacientului in scopul atingerii obiectivelor personale.
Modelul de coaching co-activ propus de centrul EUVITA ofera pleaca de la premisa ca problemele nu pot fi rezolvate cu acelasi tip de gandire care le-a creat. Pentru a crea un nou mod de gandire si motivatia de a actiona, relatia si conversatia dintre coach si pacient/client trebuie sa se desfasoare “pe orizontala”, ceea ce permite transferul info-energetic maxim intre pacient si terapeut. Relatia pacient - terapeut trebuie:
-
sa ofere o noua viziune asupra fiintei umane si sanatatii
-
sa deschida o noua perspectiva pentru rezolvarea problemelor de sanatate (explorarea cauzala “up-stresm”) care sa motiveze pacientul pentru participarea activa la remodelarea info-energetica pentru atingerea potentialului maxim de sanatate
- sa investigheze obiectiv blocajele energetice, punand accentul pe lucrurile bune, existente chiar si in cadrul unei experiente negative
-
sa se bazeze pe incredere, egalitate si empatie
- sa ofere terapii neinvazive personalizate pentru remodelarea info-energetica
- se creeze emotii pozitive pentru a construi motivatia si increderea in atingerea scopului final
- sa furnizeze informatii personalizate pentru educatia pacientului pentru schimbarea permanenta.
Valoarea coachingului consta in faptul ca ajuta pacientul sa se auto-descopere, mai ales la nivel mental, emotional si spiritual, eliberandu-l de constrangerile planului fizic si oferindu-i posibilitatea sa acumuleze cunostinte, abilitati, metode si incredere pentru a deveni participant activ in ingrijirea proprie si pentru a-si atinge obiectivele de sanatate proprii.
Pingback: where can i get ivermectin
Pingback: how much does ivermectin cost
Pingback: cnn hydroxychloroquine
Pingback: stromectol for poultry
Pingback: ivermectin dose for heartworm treatment
Pingback: stromectol dosing for scabies
Pingback: ivermectin adult dosage
Pingback: ivermectin tablets
Pingback: sildenafil vs aurogra
Pingback: plaquenil for sale online mexico
Pingback: stromectol pills for sale
Pingback: buy generic tadalafil 20mg
Pingback: bahis siteleri
Pingback: A片