kidz vignette

SANATATE  SI ENERGIE PENTRU COPII

 

Stiati ca  cerintele nutritionale ale copiilor sunt mult mai mari decat cele ale adultilor datorita cresterii rapide si dezvoltarii ? Astfel, necesarul nutritional pentru un copil de 6 ani care alearga/se joaca 2 h/zi poate ajunge la 1600 calorii/zi, destul de apropiata de cea a unui adult ce desfasoara o munca sedentara si care poate are nevoie doar de 1800-2000 calorii/zi.

Din pacate, cei mai multi copii sunt supraalimentati, dar subnutriti (din cauza depletiei solului), astfel incat exista mari deficiente nutritionale, incepand de la cea mai frageda varsta.

Pentru copii intre 4-7 ani:

 • 50% din baieti si 75% din fete au mai putin decat DZR (Doza Zilnica Recomandata) pentru calciu

Pentru copii intre 8-11 ani:

 • 20 % din baieti primesc mai putin decat DZR pentru vitamina A
 • 75% din fete primesc mai putin decat DZR pentru calciu
 • 70% din fete primesc mai putin decat DZR pentru zinc

Pentru copii intre 12-15 ani:

 • 84% din fete primesc mai putin decat DZR pentru zinc
 • 65% din fete primesc mai putin decat DZR pentru fier
 • 31% din baieti primesc mai putin decat DZR pentru vitamina A

Fierul este mineralul cel mai deficitar: 84% din copiii sub 4 ani si 57% din copiii peste 4 ani au deficit de fier cu consecinte grave ca anemie, tulburari dezvoltare fizica, impact asupra abilitatilor cognitive (afecteaza  memoria, concentrarea si performanta intelectuala). Zincul este un alt mineral deficitar in alimentatia a peste 72% dintre copiii sub 4 ani. Acest mineral este esential pentru toate procesele de crestere din oragnism (inclusiv cele din creier) si pentru sistemul imunitar.  Vitamina A este esentiala pentru sanatatea ochilor, dar si pentru sistemul imunitar, alaturi de vit.C, fier si zinc etc.

 

 

 

Dincolo de bogatia (diversitatea) nutritionala a hranei, parintii trebuie sa tina seama de urmatoarele aspecte in alegerea alimentatiei corecte:

 • structura echilibrata a dietei (carbo/grasimi/proteine)
 • intolerantele alimentare proprii fiecarei persoane
 • excluderea alimentelor sintetice de tipul margarinei
 • excluderea alimentelor ce contin aditivi alimentari sau indulcitori sintetici

Este important ca parintii sa ofere o alimentatie bogata si sanatoasa ca sa maximizeze potentialul de dezvoltare fizica copilului, dar la fel de important este sa se gandeasca si la sanatatea intelectuala, psihologica si sociala. Astfel s-a constatat ca un copil de 3 ani are un creier de doua ori mai activ decat cel al unui adult. Aceasta activitate creaza cerinte nutritionale deosebite, deoarece creierul copilului este relativ mai mare decat la adulti, raportat la marimea corpului.

Un alt aspect important legat de dezvoltarea copiilor este prezenta ecotoxinelor:

poluarea aerului – dublarea la fiecare 5 ani a numarului de cazuri de astm bronsic;

cresterea cu 21% a incidentei cancerelor la copii: astfel, intre 1975 si 1998, cancerele de oase si ligamente au crescut cu 66%, glioma cu 38%, tumorile sist. nervos cu peste 30%, leucemia cu peste 25%;

indulcitori artificiali (aspartam) – genereaza probleme emotionale sau comportamentale  etc

Astfel, pentru a asigura o dezvoltare normala a copiilor este important:

sa se identifice precoce problemele de comportament, invatare, concentrare, dispozitie etc si sa fie corectate in special printr-o alimentatie sanatoasa, prin fitoterapie si alte metode neinvazive

sa se identifice corect problemele comportamentale de tipul autismului, sindromului Asperger si ADD/ADHD

sa se identifice  si sa se corecteze riscurile de astm, diabet, obezitate si alte boli care se pot instala devreme

Dar pentru copilul bolnav ? Daca nu are apetit, este palid sau balonat, are probleme digestive, respiratorii etc ? Ce putem face ? In ce  directie ne indreptam ? Antibiotice ? Anti-inflamatorii ? Dar  si atunci ?

Noi va propunem o solutie multinivel  de control al sanatatii copilului, numita  Vita-KIDZ:

 • in perioada de sanatate,  programul  Vita-KIDZ va ofera o evaluare energetica completa a organismului copilului (cuprinzand identificarea neinvaziva a carentelor nutritionale, a alergiilor si intolerantelor alimentare, precum si a biotoxinelor si ecotoxinelor ce pot “umbri” dezvoltatarea fizica si intelectuala a copiilor)  impreuna cu un Plan de Dezvoltare al copilului  cu masuri si terapii naturale pentru dezvoltarea fizica (crestere in inaltime, greutate) si intelectuala.
 • in perioada de boala manifesta,  programul  Vita-KIDZ va ofera o evaluare energetica functionala (ce ajuta la:  identificarea bolii si a stadiului acesteia, evaluarea terenului biologic si a raspunsului organismului  (inclusiv raspunsul sistemului imunitar), evaluarea biotoxinelor etc), impreuna cu terapii personalizate ce ajuta la insanatosirea rapida.pentru rezolvarea problemelor specifice existente.

Problemele de sanatate ale copiilor sunt deosebite, datorita factorilor fiziologici obiectivi (sistem imunitar imatur) dar si carentelor nutritionale si ecotoxinelor ce ii influenteaza mai mult decat pe adulti. Pentru oricare din problemele  copilariei puteti apela la programul Vita-KIDZ  ca sa va ajutati  copilul sa depaseasca usor problemele acute si sa-i oferiti suportul necesar unei dezvoltari armonioase.