Sanatatea femeii in secolul XXI

(sau gustul amar al mierii !)

*

Stiai ca femeile reprezinta 69% din cazurile de cancer, 90% din cazurile de lupus eritematos, 80% din cazurile de osteoporoza, peste 66% din cazurile de artrita, 90% din cazurile de hipotiroidism si fibromialgie, mai mult de 75% din cazurile de oboseala cronica, majoritatea cazurilor de cistita interstitiala, scleroza multipla, migrena etc  ?

*

 

DE CE ATATEA BOLI SI SUFERINTE PENTRU FEMEI ?

Aparent societatea actuala ofera femeii o abundenta de resurse pentru a-si trai viata activ si a se bucura la maxim de viata personala si profesionala.  Dar viata moderna supune organismul femeii la cerinte pentru care nu a fost “proiectat”. Natura a”slefuit” calitatile remarcabile ale organismului femeii pentru perpetuarea specie: sarcini multiple si alaptat natural. Femeia moderna a “spart” tiparul istoric al sarcinilor multiple. Ea are mult mai putini copii (maxim 1-2), isi intarzie perioada reproductiva (anticonceptionale) sau chiar renunta la idea de a deveni mamica.

Ea este supra-alimentata (dar subnutrita !) si expusa unui “ocean”  de factori ambientali nocivi (produse chimice, radiatii), dar si unor oportunitati profesionale fara precedent.

Aceasta noua realitate a adus libertate si alegeri incredibile femeii, dar cu un pret foarte piparat: haosul hormonal, riscul crescut de boli si imbatranirea accelerata

Acum o suta de ani, o femeia avea ciclu menstrual pe la 16 ani, iar de la varsta de 20 pana la 30 de ani dadea nastere la 8-9 copii si ii alapta, avand in medie cam 1 ciclu menstrual /an. De la 35 la 50 de ani (menopauza), organismul lor, epuizat de sarcini, avea in medie 4 cicluri pe an. Se estimeaza ca femeia de acum 50-100 de ani, avea in jur de 40-160 de cicluri menstruale in intreaga viata.

Cum stau lucrurile acum ? Astazi fetitele de 9-10 ani incep sa aiba ciclu, iar chisturile ovariene incep pe la 15-16 ani, afectiunile la sani pe la 19-20 de ani, iar fibromul este ceva obisnuit pe la 28-30 de ani. Femeile au in medie 400-450 de cicluri menstruale, iar aceste fluctuatii hormonale proprii, combinate cu xenoestrogenii din mediu si hrana, genereaza premisele instalarii afectiunilor feminine la cca 80-85% dintre femei !!!

Acest “ocean” hormonal (majoritar dominanta estrogenica), amplifica degenerarea celulara provocata de toxicitatea sistemica si, impreuna cu alte dezechilibre nutritionale, metabolice si influenta stresului cronic, duce la urmatoarea situatie : incidenta fibrom – 25-30%, chist ovarian – 30-35% (din care 20% polichistice, din care 7-10% SOP), endometrioza-10%, 40% infertilitate, sindromul ovarelor polichistice (SOP) 7-15% (dar 30% la femeile obeze, 28% din femeile cu diabet), afectiuni sani 45-60%, cancer la sani 12,5%, cancer ovarian 3%  etc. Fluctuatiile hormonale apar in toate primele cinci cauze de mortalitate pentru  femeia moderna: boala de inima, cancerul la sani (12% dintre femei), osteoporoza, depresia si bolile autoimune.

Toate aceaste boli avand radacini in viata moderna scad calitatea vietii femeii, o impiedica sa se realizeze familial si profesional.

 

Noi nu putem schimba in totalitate viata moderna, dar totusi care sunt solutiile posibile pentru  sanatate, longevitate  si vitalitate (energie) maxima pentru femei ?

Aceste solutii sunt extrem de variate si controversate: sanatatea femeii este un capitol al medicinei ce se rescrie in prezent. Inainte de 1990, femeile nu erau prezente in grupurile-martor pe care se efectuau cercetarile medicale, datorita fluctuatiilor hormonale inerente si dorintei de a preintampina eventuale defecte la nastere. Astfel, in perioada 1993-1998, doar 20% din studiile medicale includeau si femei ! Abia dupa 2001 s-a recunoscut faptul ca femeile au un raspuns la stres mult mai complex decat al barbatilor si din acest motiv sunt mult mai vulnerabile si o multime de afectiuni feminine pot avea un substrat emotional (toate afectiunile legate de deficitul de PRG, chisturile la sani, amenoreea etc).  In plus dezechilibrele  neurohormonale sunt agravate de lipsa suportului nutritional adecvat fiecarei etape din viata: cresterea si dezvoltarea organismului, ciclurile lunare, sarcinile, nasterile si alaptarea copiilor, menopauza si imbatranirea. Femeile au cerinte nutritionale deosebite fata de cele ale barbatilor iar lipsa de echilibru dintre necesarul nutritional  si suportul nutritional oferit contribuie la dezechilibrele neurohormonale si la multe alte probleme de sanatate ale femeilor.

Evaluarea si corectia starii de sanatate, alegerile sanatoase in alimentatiei si stil de viata, precum si controlul stresului mentalo-emotional sunt solutiile de bun simt prin care femeia moderna isi poate pastra Sanatatea si Energia (vitalitatea).

 

OPTIUNI PENTRU EVALUAREA SI CONTROLUL SANATATII FEMEII 

 

SOLUTII MEDICINA ALOPATA

Medicina alopata pleaca de la principiul ca afectiunile feminine implica automat existenta hiperestrogenismului si prima solutie oferita este reglarea cu ajutorul hormonilor sintetici, in principal progestin (pilula anticonceptionala si terapia de substitutie hormonala pentru menopauza).

Terapia de substitutie hormonala (HRT) creste riscul de a face cancer la san cu 26%, riscul de atac de cord cu 29%, riscul de atac cerebral cu 41% iar riscul de embolism pulmonar cu 113 % !

Pilula anticonceptionala este de 4 ori mai puternica decat HRT iar diferentele intre progestin (hormon sintetic) si progesteron (hormon natural) fac ca progestinul sa creasca riscul de HTA, tromboza, incontinenta urinara, boala Alzheimer, cancer etc(Æ). Desi progestinul este indicat in endometrioza, el nu opreste proliferarea tesutului endometrial. In majoritatea cazurilor, “avalansa” de hormoni sintetici determina hipotalamusul si glanda pituitara sa comande oprirea productiei proprii de progesteron, ceea ce complica si mai mult situatia initiala – in special pt. femei cu amenoree, oligomenoree, PCOS etc

A doua solutie oferita de medicina alopata este operatia sau embolizarea. Desi solutia chirurgicala este prezentata ca fiind “salvatoare” si definitiva, rareori se intampla sa fie asa, fiindca dezechilibrele hormonale si toxicitatea se mentin si vor genera alte probleme. Chiar si atunci cand ovarele sunt extirpate, organismul secreta in continuare estrogeni ceea ce perpetueaza dezechilibrul hormonal si riscurile asociate. Mai mult, dezechilibrul hormonal se mareste la menopauza, crescand riscul aparitiei tumorilor maligne. Solutia chirurgicala este obligatorie in cazul chistului dermoid si in cazul unei tumori de mari dimensiuni sau cu evolutie rapida, dar in restul cazurilor ea trebuie evitata deoarece implica multe riscuri (endometrioza iatrogenica, afectarea accidentala a organelor invecinate, probleme anestezie etc) si nu ofera o rezolvare definitiva : recidivele apar in cca 45% din cazuri.

*

SOLUTII MEDICINA NATURISTA TRADITIONALA

Medicina naturista traditionala incearca o solutie neinvaziva bazata pe inlocuirea productiei endogene de estradiol (forma puternica, cu risc de cancer) cu fitoestrogeni (terapia naturista obisnuita), de obicei fara a se face analize: fitoterapia poate duce, in cele mai bune cazuri, la reducerea chisturilor / nodulilor etc pt. 3-4 luni ; dupa acest interval se cumuleaza suficienti fitoestrogeni care greveaza balanta hormonala initiala, crescand riscul de malignizare ; din acest motiv suplimentele ce inglobeaza soia, trifoi, lemnul dulce etc sunt deosebit de controversate in lumea medicala. « Retetele » cele mai cunoscute sunt :

  • Œ reteta Mariei Treben (1907-1991): coada soricelului, galbenele, urzica – buna pentru detoxifiere la nivelul problemelor de acum 80-100 de ani, cand femeia se spala cu sampon su sapun facut in casa, cu rezultate modeste (daca exista) acum !
  •  reteta universala: frunze de zmeur, coacaz negru etc – un cocktail de fitoestrogeni cumulat in cca 2-3 luni – reteta cu eficienta foarte limitata pentru afectiuni in care sunt implicate:  lipsa de progesteron, xenoestrogenii, toxicitatea si stresului oxidativ ridicat (cca 85-90% din cazuri).
  • Ž Mastodynon – produs fitoterapeutic al firmei austriece Bionorica, adreseaza NUMAI problemele datorate insuficientei luteale (vezi prospect) – bun in cca 15 – 20% din cazuri, DAR numai asociat cu detoxifiere si imbunatatirea  comunicarii  intre etajele hormonale !
  •  recomandari plante controversate (marul lupului, napraznic) sau suplimente inactive biologic si chiar toxice (anumite suplimente ayurvedice au continut ridicat de arsenic)
  •  medicina traditional chineza – rezultate remarcabile in fibroame uterine, chisturi ovariene simple, infertilitate; aceste rezultate se datoreaza in primul rand fitoterapiei de detoxifiere, apoi nutritiei energetice (echilibrarea yin-yang) si, in ultimul rand, acupuncturii (doar 10%). Din pacate, la noi se practica doar acupunctura, ignorandu-se faptul ca stimularea excesiva a imunitatii este periculoasa in cazul femeilor cu tiroidita Hashimoto sau Grave’s, PCOS, endometrioza etc.

Cel mai periculos lucru la medicina traditionala este absenta unei diagnosticari obiective.*

 

Desi bune ca intentie, aceste scheme de tratament sunt insuficiente (unele chiar periculoase), deoarece mentin cauzele care au initiat boala, mentin unele  dezechilibre hormonale fundamentale (de ex : testosteron, insulina la PCOS, prolactina la infertilitate / amenoree etc, metabolice, nutritionale etc) si cresc riscul de malignizare a tumorilor prin cumularea in timp a estrogenilor (naturali sau sintetici) etc.  

 

O SOLUTIE UNICA:  SUPORTUL INFO-ENERGETIC EUVITA

 

Femeia “multi-tasking” a sec. XXI are la dispozitie o arma noua pentru a-si ajusta eficient sanatatea si energia: medicina energetica stiintifica. Acest tip de medicina pune accent pe PROGRAME pentru preventia bolilor (prin reducerea stresului cronic si relaxare), re-modelare energetica pentru frumusete si anti-aging, cresterea performantelor profesionale sau atletice, dezvoltare personala etc si ofera terapii combinate multi-nivel pentru afectiunile deja manifeste (vezi CONDITII FEMININE).

 

2 thoughts on “Sanatatea femeii in secolul XXI

  1. Pingback: use of stromectol 6 mg

  2. Pingback: new hydroxychloroquine study

Comments are closed.