TOXINELE IN AFECTIUNILE  SANILOR

*

In cazul afectiunilor sanilor, cauzele si factorii de risc recunoscuti de medicina alopata sunt: factorul ereditar, imbatranirea, „fereastra” de estrogen marita (femei care au avut primul ciclu menstrual la o varsta frageda, inainte de 12 ani, respectiv cele la care menopauza s-a instalat tarziu, dupa varsta de 55 de ani) à hiperestrogenism !!!, femei care au avut primul lor copil dupa varsta de 30 de ani, sau cele care nu au avut copii, istoric de cancer mamar, radiatia ionizanta, alimentatia bogata în grasimi animale, obezitatea, traumatismele la nivelul sanilor, sedentarismul, dar si consumul de alcool si fumatul, contraceptivele si tratamentul de substitutie hormonala la menopauza.

Dincolo de acesti factori, statistica arata ca 55% din femeile care au dezvoltat cancer la san care nu aveau nici un risc cunoscut iar 90% dintre ele nu aveau pe nimeni in familie cu aceasta boala!  De asemena nodulii sunt frecvent intalniti la femeile tinere (chiar adolescente) care nu au avut fluctuatii hormonale legate de alaptat, menopauza  etc

*

EXPLICATII ?  UNA SINGURA = TOXINELE !

Toxinele sunt factorul esential ce contribuie atat la disfunctia / degradarea celulara, cat si la proliferarea celulelor degradate (xenoestrogeni si alti disruptori endocrini)

*

A. DISFUNCTIA SI DEGRADAREA CELULARA

Degradarea celulara este caracterizata de procesele fiziologice [inflamatie -> fibrozare (acumulare proteine colagen) ->  risc degenerare] determinate de modificari ale biocampului la nivel de tesut si celule: scaderea frecventei de oscilatie si a potentialului electric celular.

Toxic Breast 1

<<  In figura alaturata este ilustrata modificarea potentialului electric celular in functie de natura afectiunii:   mastoza fibrochistica, chist, nodul, fibroadenom.

Toxic Breast 2Toxic Breast 3

<< Distributia afectiunilor feminine si caracterizarea lor in domeniul frecventa:

faceti click pe poza pentrua vedea poza marita.

 

 

TEORII PRIVIND CAUZELE DISFUNCTIEI / DEGRADARII CELULARE:

(a)    Teoria Gary Tunski /  Raymond Francis si altii : exista o singura boala = disfunctia celulara !

Factorul primar initiator al problemelor sanului este  disfunctia/degradarea celulara  aparuta datorita toxicitatii externe si interne  si (mai rar) deficitelor nutritionale – in  imensa majoritate a cazurilor degradarea celulara este o problema sistemica.

(b)   Teoria lui Pschinger: acumularea toxinelor in tesutul conjunctiv, in spatiul inter-celular.

Toxinele din organism se pot atasa electrostatic de membranele celulare si pot distorsiona forma membranei (schimba forma grasimilor sanatoase -> grasimi nesanatoase) sau pot scadea permeabilitatea celulara. Toxinele pot eventual intra chiar in celule.  In acest mod ele reduc vitalitatea celulara prin blocarea  abilitatii celulei de a primi oxigen si nutrienti si de a elimina deseurile metabolice. Rezultatul final: disfunctia & degradarea celulara !

(c)    Teoria Deepak Chopra / Bruce Lipton / Ryke Geerd Hamer (GNM) si altii:

Emotiile neprocesate si traumele emotionale sunt toxine interne ce pot afecta functia celulara (“memoria” celulara sau doar o scadere a frecventei de oscilatie), contribuind astfel  la aparitia unor tumori  benigne sau maligne.

 

*

B. PROLIFERAREA CELULARA

Proliferarea celulelor degradate se face sub influenta hormonilor si factorilor de crestere proprii, sau sub influenta unor substante chimice care au o structura similara cu acestia sau se pot lega de receptorii hormonali = DISRUPTORI ENDOCRINI (EDC = Endocrine Disrupting Chemicals)

Exemple EDC / xenoestrogeni cu actiune la nivelul sanilor: dioxine (TCDD), organoclorine [DDE (metabolit DDT), BPA (creste densitatea glandelor mamare si inhiba procesele normale de aptoza), PBDE, nonylophenol, Butylbenzylphthalate (BBP)], ftalati, solventi,  micotoxine,  metalo-estrogeni (Cd)  etc

Mecanismul de actiune al xenoestrogenilor in dezvoltarea tumorilor sanului nu este complet elucidat: se presupune ca acesti xenoestrogeni pot extinde perioada de crestere a ductelor si alveologeneza in timpul ciclului menstrual. Aceasta perioada este de asemenea caracterizata de activitatea  proliferativa in epiteliul glandular. Xenoestrogenii activeaza in paralel cu estrogenii  proprii, avansand cu cateva zile perioada cresterii ductelor. Aceasta crestere (mica dar sustinuta) a activitatii estrogenice totale poate duce la proliferarea celulara caracteristica tumorilor.

 

*

EXEMPLU DE TOXINE EXTERNE:  SUBSTANTELE CHIMICE

Peste 300 clase de substante chimice afecteaza tesutul sanului intr-un mod mai mult sau mai putin grav: numai clasa organoclorinelor contine peste 11000 de substante chimice cu efecte nocive pt sanatate. Toxinele chimice afecteaza sanii in ambele etape de formare a unei tumori/chist: etapa de degradare celulara si etapa de proliferare celulara a tesutului.

*

Exemplu 1fibroadenomul (risc malignizare 3%) este provocat de expunerea la 16 substante (dintre care 10 sunt carcinogene): 1,2 dibromoethane, tetraclorura de carbon, mixturi cu diisocyanat de toluen, acid amsonic, clorura de metilen, micotoxine, dichlorvos, nitrofurantoin & nitrofurazon (medicamente !) etc

*

Exemplu 2cancerul la sani : tumorile canceroase contin in 99% din cazuri ftalati, substante prezente in produsele cosmetice !  Exista 216 substante chimice recunoscute drept carcinogeni mamari be baza studiilor facute pe animale. S-a demonstrat, prin expuneri accidentale, ca 97 dintre aceste substante sunt carcinogenice si pentru femei.  (8)

S-a descoperit ca grasimea sanului contine de 700 de ori mai mult DDE (subst. similara cu DDT) decat concentratia din sange – acest lucru este valabil si pentru alte toxine lipofile –  din acest motiv analizele de sange nu sunt suficiente pentru a estima incarcatura toxica a sanilor.  Analiza spectrala este metoda ce permite identificarea tuturor toxine environmentale (chimice, radiatii electromagnetice, pertubari de camp), alimentare si metabolice ce interactioneaza cu sistemul hormonal al femeii si cresc riscul de mutatii la nivelul celulelor – riscul de cancer !

*

Trebuie totusi mentionat ca sub 5% din femeile cu boala fibrochistica a sanului ajung sa dezvolte cancer, iar evaluarea riscului de degenerare este un alt obiectiv al interpretarii rezultatelor, impreuna cu riscul de complicatii / comorbiditati: in 99% din  cazuri degradarea celulara este sistemica iar dezechilibrele hormonale sustin proliferarea celulara si in alte parti sensibile hormonal: uter / endometru, ovare, cervix etc

*

EXEMPLU DE TOXINE EXTERNE:  RADIATIILE

Tesutul sanilor este recunoscut pentru sensibilitatea sa la radiatii, fiind in grupa cu cel mai mare risc la expunere, alaturi de tiroida, glandele salivare si maduva spinarii. Expunerea la radiatii poate cauza alterarea genelor in tesutul mamar, (alterarea ADN-ului) dar si inactivarea p53 = gena supresoare a tumorilor cu rol natural in limitarea cresterii tumorilor.

Paul Yaswen, specialist in biologie celulara si cercetator al cancerului la san de la Berkeley Lab Life Sciences Division spune: “Munca noastra arata ca radiatiile pot schimba micromediul celulelor sanului, iar acest lucru la rândul său, poate permite o creştere a celulelor anormale, cu un fenotip modificat si cu o durată lungă de viaţă care au un potenţial mult mai mare de a fi canceroase”.

Cel mai periculos tip  de expunere este radiatia ionizanta aferenta mamografiilor (vezi si:  Mamografia ...). Mamografiile pot provoca cancer (1 caz la fiecare 25000 femei scanate) si pot avea fals- negative in jur de 20% si multe fals pozitive (US National Cancer Institute).

*

Dr Jonathan Wright spune: “Fiecare mamografie creste riscul de cancer cu 1%, deci daca o femeie face mamografii anual intre 40 si 50 de ani, riscul ei de a face cancer este 10 %:  dar daca face mamografii pana la 74 de ani (= limita “recomandata” -> atunci  riscul provenit de la mamografii sare la 35% !!). Mai mult exista 1-2% dintre femei care sunt purtatoare ale genei de ataxie -telangiecstazie si care sunt mult mai sensibile la efectul carcinogenic al radiatiei de la mamografie: riscul lor este de 4-6 ori mai mare fata de cel al femeilor obisnuite !”

*

In plus, Cramichel, Sami si Dixon sustin ca “la femeile expuse la radiatia ionizanta, aparitia cancerului la sani este direct proportionala cu doza si (mai ales)  NU  exista un prag minim sub care sa nu existe risc“  (Carmichael A, Sami AS, Dixon JM. Beast cancer risk among the survivors of atomic bomb and patients exposed to therapeutic ionising radiation. Eur J Surg Oncol 2003; 29: 475–479).

Chiar si in cazul afectiunilor benigne ale sanilor trebuie evaluata expunerea la radiatii ca factor cauzator al problemelor.

http://www.minnisjournals.com.au/radiographer/article/Minimising-the-risk-236    http://cancerres.aacrjournals.org/content/70/23/9808.full

*

EXEMPLU DE TOXINE INTERNE: EMOTII NEPROCESATE & TRAUMA

Cercetarile efectuate de American Center for Disease Control au aratat ca 85% dintre afectiuni au substrat emotional.

Legatura dintre emotii si boala a fost investigata si demonstrata de :

  • Deepak Chopra, Candice Pert, Bruce Lipton: la nivel molecular emotiile negative pot duce la blocarea receptorilor celulari. Aceste blocaje interfereaza cu comunicarea intercelulara normala, ceea ce afecteaza mai multe functii din organism. Corolar: eliberarea emotionala (“stergerea” memoriei celulare) deblocheaza receptorii celulari si permite vindecarea. Teoria nu explica asocierile emotii- tesuturi
  • Ryke Geerd Hamer  (German New Medicine):  orice emotii negative persistente sau trauma emotionala genereaza un conflict biologic care se va reflecta pe corpul fizic la nivelul creierului (cercuri concentrice) si la nivelul organelor corespunzatoare .

Teoria explica asocierile emotii- tesuturi : este singura in lume care explica DE CE apar probleme pe un anumit san (si nu pe ambii, de exemplu), DE CE apare cancer glandular sau intraductal etc

Pentru sani:      sanul stang – conflict / pericol legat de copilul, casa, familia

sanul drept – conflict/ pericol legat de partenerul sau  persoanele rivale

mai mult despre teoria dr. Hamer si sanii  (vezi si: Cancerul la sani)

*

SOLUTII

Femeia moderna trebuie sa fie constienta ca nu poate evita total expunerea la toxine, dar o poate controla prin minimizarea expunerii la chimicale, radiatii si prin mentinerea echilibrului hormonal (inclusiv gestiunea stresului). Este esentiala estimarea nivelului de toxicitate si, in functie de acesta, parcurgerea unei proceduri de detoxifiere completa de 1-2 ori/an („ “DetoxSPA”).

In cadrul protocolului Estella-B, noi oferim o evaluare obiectiva si completa a nivelului de toxicitate general, ceea ce implica:

(a)    evaluarea nivelurilor de substante toxice ce pot da probleme la sani:  dioxina, PCB, pesticide, produse cosmetice, solventi (de curatatorie, constructii, vopsea etc), aditivi alimentari, organoclorine, agent orange etc

(b)   evaluarea expunerii la radiatii: ionizante, stres geopatic etc

(c)    evaluarea toxinelor emotionale: emotii acute si cronice, nivele endorfine, enkefalin, neurotransmitatori si hormoni

Suportul energetic propusa este personalizat si adreseaza cauzele / toxinele specifice fiecarei femei in parte.

Protocolul Estella-B sustine in constructia sanatatii sanului de la nivel celular si ofera o terapie neinvaziva pentru chist, nodul, fibroadenom si alte conditii ale sanilor. Informatiile calitative oferite in cadrul programului ajuta femeia sa faca alegerile potrivite pentru a-si rezolva definitiv problemele, a impiedica recidiva acestora si a minimiza riscul de malignizare.

 

 

REFERINTE:

  • Breast Cancer – Is there a link to Endocrine Disrupting Chemicals?- Suzanne M. Snedeke, Cornell University
  • Radiation and breast carcinogenesis – Boice JD, Jr. – Med Pediatr Oncol. 2001;36(5):508-513
  • Common benign conditions of the breast (cap) in Cancer of the Breast. Donegan WL, Spratt JS – Saunders; 2002:67-110
  • Diseases of the BreastHarris JR, Lippman ME, Morrow M, Osborne CK – 2000:75-93
  • High risk of breast carcinoma after irradiation of young women with Hodgkin’s disease- Aisenberg AC, Finkelstein DM, Doppke KP, Koerner FC, Boivin J-F, Willett  -  Cancer. 1997;79:1203-1210