*

MENOPAUZA EXTINSA

Menopauza

La inceputul secolului trecut speranta de viata pentru femei era de 55 de ani si menopauza coincidea cu ultimii ani din viata unei femei. Acum speranta de viata a femeii in Romania este de 77,4 ani iar menopauza se instaleaza la 50-51 de ani, deci majoritatea femeilor vor trai mai mult de 25 de ani dupa instalarea menopauzei !

Astfel menopauza nu mai reprezinta etapa finala a vietii, ci doar sfarsitul perioadei de fertilitate feminina, o etapa naturala de re-ajustare a proceselor biologice, ce poate fi insotita de o etapa de dezvoltare personala prin maturizarea intelectuala si imbogatire emotionala si spirituala.

Menopauza este doar un proces biologic natural, constituit de trei secvente: premenopauza, meno-pauza si post-menopauza (denumite la noi “menopauza extinsa”). Menopauza propriu-zisa dureaza doar un an (uzual intre 45 si 55 de ani sau un an dupa o interventie medicala majora) si este cea mai usoara etapa. Simptomele sunt mai accentuate la premenopauza, iar riscurile de boli de inima, oase si creier sunt specifice postmenopauzei.

Aceasta perioada de tranzitie biologica poate fi modelata prin terapii naturiste astfel incat sa contituie fundamentul pentru o batranete “inteligenta” (activa si sanatoasa) si pentru longevitate.

 

SOLUTII PENTRU PROBLEMELE  MENOPAUZEI

Fluctuatiile hormonale specifice menopauzei extinse afecteaza cca. 75% dintre femei, prin:

-  simptome neplacute (bufeuri, palpitatii, insomnie, schimbari bruste de dispozitie, traspiratie excesiva, somnolenta, balonare, probleme cu memoria, depresie, anxietate, iritabilitate etc).

-  risc de aparitie a bolilor de inima (declin elasticitate artere si oxid nitric) si a osteoporozei  - in special in post-menopauza.

-  cresterea LDL si tendinta spre cresterea in greutate, cu risc de evolutie spre sindrom metabolic – in special in post-menopauza.

-  risc crescut de degenerare (in special cancer endometru in perioada 50-60 de ani) datorat modificarii raporturilor dintre hormoni.

 

Simptomele neplacute pot fi tratate si riscurile pot fi minimizate daca apelam la metode naturale ce urmaresc echilibrarea hormonala, bazate pe:

  • principii din medicina functionala: menopauza este cauzata de modificarea graduala a sensibilitatii ovariene la neurohormoni (FSH & LH) si de perturbarea buclei de reglaj hormonal. Aceste schimbari sunt reflectate ca dezechilibre in hormonii ovarieni si se manifesta prin oprirea ciclului menstrual. Un corp sanatos se va auto-corecta prin aportul suplimentar adus de suprarenale  (conversie hormoni suprarenale in estrona E1 in celulele tesutului adipos si muscular, si conversie crescuta E3 -> E2). Pe masura ce femeia progreseaza in varsta, E1 devine estrogenul dominant, ceea ce creste riscul de cancer la sani, ovarian, endometrial/uterin etc.

ESTELLA-M2

O menopauza fara probleme se bazeaza pe functionarea normala a suprarenalelor. Din nefericire majoritatea femeilor la menopauza sufera de oboseala suprarenalelor, ce nu pot fi reabilitate datorita altor afectiuni primare: anemie, infectie, disglicemie, permeabilitate intestinala crescuta, deshidratare, inflamatie, stres emotional, boli autoimune, metale toxice, exces alergeni etc

Mai mult, medicina functionala identifica 12 profile hormonale posibile pentru tranzitia menopauzei extinse (un profil hormonal diferit (vezi tabela);  astfel  complexul de hormoni ce trebuie « reglat » este specific fiecarei femei  si nu exista o cantitate fixa de hormoni care sa se potriveasca tuturor femeilor.  In functie de modul in care este ajustat   profilul hormonal, se pot reduce simptomele si se pot intarzia afectiunile specifice menopauzei, intr-un cuvant, se poate intarzia procesul de imbatranire.

 

  • principii din medicina naturista vestica:  aceasta recomanda un aport suplimentar de fitoestrogeni, dar nu adreseaza profilul hormonal specific fiecarei femei si, din acest motiv, nu poate preveni sau trata conditiile asociate menopauzei.
  • principii din medicina energetica estica sau medicina vibrationala: aceasta se bazeaza pe modelarea componentelor Biocampului:  chakre (in medicina ayurvedica) sau meridiane (in medicina chinezeasca).

 

 

TRATAMENT NATURIST ENERGETIC PENTRU MENOPAUZA

Centrul EuVITA ofera protocolul  Estella-M pentru o menopauza extinsa fara simptome neplacute, bazata pe echilibrarea functionarii glandelor endocrine (in special suprarenalele si intreaga axa HPA) si, implicit, pe ajustarea functionarii chakrelor aferente si deblocarea meridianelor energetice necesara pentru transmisia corecta a mesajelor hormonale si functionarea coerenta a organismului.

 

Protocolul Estella-M cuprinde:

(a)    suportul informational ( = evaluarea energetica functionala: EEF „), care identifica profilul hormonal si tipul de menopauza si exploreaza starea glandelor endocrine (in special suprarenale si tiroida), riscurile de afectiuni conexe (ateroscleroza, vene varicoase, osteopenie/osteoporoza, tulburari cognitive si emotionale etc) sau riscuri degenerative la endometru/sani/ovare (cu xenoestrogenii implicati),  terenul biologic existent, stresori & verigi slabe, raspunsul organismului la stres etc. In plus sunt evidentiate: varstele biologica / tisulara / metabolica, factorii implicati in accelerarea procesului de imbatranire, nivelul radicalilor liberi in tesuturi si incarcatura energetica globala a organismului;

*

(b)   suportul energetic ( = electroterapia) – este personalizat in functie de tipul menopauzei (profilul hormonal) si terenul biologic, si urmareste:

  • restaurarea si/sau  echilibrarea productiei endogene dee hormoni  (cu « ajustare selectiva »:   numai daca este cazul), suport suprarenale (si, eventual, tiroida), controlul cailor biochimice implicate in productia hormonala  prin stimularea electronica a absorbtiei de vitamine si minerale necesare functionarii optime a axelor endocrine;
  • reducerea susceptibilitatii la autoimunitate prin contracararea activarii excesive a citokinelor pro-inflamatorii IL-1, IL-6, TNF-a (specifica menopauzei)
  • sustinerea productiei de elastina, colagen, acid hialuronic in organism pentru stabilitatea peretilor vaselor de sange si a incheieturilor (inclusiv si mai ales discuri coloana),  dar si pentru incetinirea aparitiei ridurilor si tonifierea fetei;
  • reducerea depunerilor de lipopigmenti ceroizi, amiloizi si de lipofuscina  si incetinirea / reducerea proceselor de  inflamatie si fibrozare ce caracterizeaza procesul de imbatranire;
  • detoxifiere  xenoestrogeni pentru reducerea riscurilor de boli degenerative;
  • controlul greutatii corporale pentru a minimiza/ stabiliza influentele hormonale si inflamatorii ale tesutului adipos
  • reducerea stresului mentalo-emotional ca factor perturbator primordial in restabilirea echilibrul hormonal si a capabilitatii de vindecare  (link:  “Stres, Biocamp si Vindecare”)

*

(c)    tratament naturist complementar – acesta cuprinde remediile fitoterapeutice si ortomoleculare la care exista reactivitate maxima (date de aparat), dieta personalizata cu includerea alimentelor functionale bogate in fitoestrogeni si excluderea alimentelor la care exista intoleranta (de asemenea indicate de aparat),  impreuna cu modificari ale stilului de viata care sa reduca stresul mentalo-emotional si sa activeze energetic organismul.

*

Un tip de tratament deosebit este oferit pentru menopauza precoce  -  aceasta are drept cauze:  bolile autoimune (65% din cazuri), factorii genetici (5%), procedurile medicale (ovarectomie, histerectomie, chimioterpaie, radioterapie etc)  sau toxicitatea extrema. In cazul meopauzei premature induse de reactii autoimune, ea poate fi asociata cu alte boli autoimune in cadrul sindromelor poliglandulare autoimune (mai ales tip I si III). Protocolul Estella-M ofera terapii de imunomodulatie specifice pentru reducerea proceselor autoimune.

 

 

Protocolul Estella-M aferent menopauzei poate fi  combinat cu alte protocoale (de ex. VitaLite pentru controlul greutatii corporale)  sau poate fi un debut pentru terapiile de extindere a vietii explicate pe larg in  LongeVITA .

*

Menopauza este o tranzitie, o metamorfoza care ne duce pe fiecare acolo unde dorim sau unde meritam sa ajungem:  o batranete prematura daca ne neglijam sau o etapa de tinerete prelungita, daca ne ingrijim.  Profita de experienta noastra si beneficiaza de sansa de a ramane activa si plina de vitalitate:  cu protocolul Estella-M iti poti construi o menopauza extinsa sanatoasa,  etapa esentiala pentru cresterea calitatii si lungimii vietii.