Baby-IQ

*

BABY-IQ

(protocol maximizare IQ copil)

 

Opinia generala este aceea ca IQ-ul copilului este determinat de bagajul genetic de la nastere. Totusi stiinta a aratat inca din anii ’80 ca IQ-ul nu este in totalitate conditionat genetic, deci el poate fi modificat si imbunatatit; s-a constatat chiar ca IQ-ul fiintei umane poate creste cu trei puncte la 10 ani in conditiile unei stimulari adecvate si alimentatii corecte.

In prezent cercetarile stiintifice recente pun in evidenta rolul sanatatii si alimentatiei parintilor si rolul expunerii la ecotoxine [toate acestea in perioada de preconceptie (mama + tata) si pre-natala (mama)].

Aceste cercetari arata ca cea mai importanta faza in dezvoltarea creierului copilului este cea din viata intrauterina (saptamanile 3-8 ale sarcinii); atunci el este extrem de sensibil la:

 • expunerea la fetotoxinele transmise prin cordomul ombilical: nicotina, alcool, pesticide, PCB, plumb, solventi etc
 • deficitele nutritionale ale mamei: mangan, acizi grasi esentiali etc
 • afectiuni specifice si stres emotional al mamei

Chiar si ulterior nasterii creierul ramane sensibil la ecotoxine (ex studii Michel, 1989; Neisser et al., 1996; Streissguth, Barr, Sampson, & Bookstein, 1994; Vogel, 1997; Vorhees & Mollnow, 1987) si nutritie (Ricciuti, 1993; S. A. Rose, 1994; Sigman & Whaley, 1998).

 

Teoriile cele mai moderne sintetizeaza astfel situatia:

(1)    ereditatea stabileste un interval de scala al IQ-ului, dar nu determina un scor precis; ea poate influenta cat de susceptibil este copilul la influentele environmentale, inclusiv cele educationale (Rutter, 1997).

(2)    Expresia genelor este influentata de factorii environmentali (nutritie, toxine, stimulare informationala): intr-un mediu “sarac” si toxic, ereditatea are un rol secundar in stabilirea limitei superioare ai IQ-ului; intr-un mediu ideal (bogat nutritional si informational, si “curat”), ereditatea va avea o influenta semnificativa asupra IQ-ului copilului (Ceci, 2003; D. C. Rowe et al., 1999; Turkheimer, Haley, Waldron, D’Onofrio, & Gottesman, 2003).

(3)    Inteligenta este rezultatul actiunii mai multor gene (Sattler, 2001), fiecare exercitandu-si influenta la anumite momente de timp, si expresia lor fiind influentata de conditiile de mediu specifice acelor momente. In concluzie nu exista o singura interactiune mediu-ereditate, ci un set de interactiuni mediu-ereditate, toate contribuind la dezvoltarea intelectuala (Simonton, 2001)

 

Pe scurt, in cele doua etape de dezvoltare ale creierului, sunt posibile urmatoarele influente:

(a)    Etapa inconstienta / non-verbala (fat si bebelus): dezvoltarea activitatii neurale determinata de ereditate si afectata de statusul nutritional, ecotoxine (ex: CO, Pb, Hg, toxoplasmoza etc 8), starea de sanatate si varsta mamei; influenta fetotoxinelor poatefi influentata de sexul copilului: in general baietii sunt mai predispusi la defecte la nastere si probleme de invatare decat fetele;

(b)   Etapa constienta / logica (copil, adolescent, adult): cresterea volumului si vitezei de procesare a informatiilor prin nutritie adecvata, reducerea la ecotoxine si prin stimularea vizuala, sonora etc.

 

Pentru prima etapa in dezvoltarea inteligentei copilului, noi oferim protocolul BABY-IQ ce cuprinde proceduri tip SPA pentru conceperea unui copil sanatos cu un IQ ridicat prin:

 • reducerea expunerii ambilor parinti la feto-toxine
 • minimizarea problemelor de sanatate ale mamei care pot scadea IQ-ul fatului
 • echilibrarea nutritionala si energetico-metabolica pentru viitoarea mamica, premisa a unui IQ ridicat

 

Procedurile neinvazive cuprinse in protocolul BABY-IQ  pot fi urmate:

 • in perioada pre-conceptie (descriere aici > )
 • in perioada pre-natala (descriere aici > )
 • in perioada post-natala (descriere aici > ), copilarie etc

Urmand protocolul BABY-IQ  aveti urmatoarele beneficii majore:

 • maximizati sansa copilului dvs de a avea o sanatate si inteligenta superioara  necesara pentru reusita deplina in viata
 • va imbunatatiti sanatatea si performantele proprii,
 • va maximizati controlul asupra stresului mentalo-emotional.