ARTERITA OBLITERANTA 

 

Arterita obliteranta sau arteriopatia cronica obliteranta este o forma de ateroscleroza localizata in zona membrelor inferioare. Ea se manifesta prin ingustarea progresiva a arterelor din zona picioarelor, impiedicand astfel circulatia sangelului spre tesuturile perfuzate (ischemie) si provocand in timp necrozarea tesuturilor respective. Blocarea circulatiei arteriale periferica produce dureri intense:  (a) aparute la mers (claudicatia intermitenta); (b) dureri in repaus, tipic ameliorate de pozitionarea decliva a picioarelor.

La debut, arterita este asimptomatica, chiar daca procesul obliterant a inceput demult. Pe masura ce boala evolueaza, durerea apare la eforturi mari, apoi la eforturi din ce in ce mai mici, pana cand ajunge sa fie prezenta chiar si in repaus. Intensitatea durerilor si disconfortul produs variaza in functie de grupa de muschi unde este localizata obstructia arteriala. Activitatile de zi cu zi si calitatea vietii sunt semnificativ afectate.
Datorita ischemiei, nervii pot suferi si ei, producandu-se tulburari senzitive si motorii: amorteala si furnicaturi in zona membrului afectat, senzatie de raceala, modificarea coloraturii pielii, paralizie si disparitia pulsului. Diminuarea sensibilitatii, corelata cu proasta irigare, contribuie la cresterea riscului de ranire, cu infectie si sepsis, care sunt foarte greu de tratat si pot necesita amputatii. Tulburarile trofice si mini-ulceratiile sunt frecvente.

Este important sa intelegem cauzele si factorii de risc ai arteritei obliterante in contextul tuturor manifestarilor aterosclerotice posibile:  boala coronariana, ateromatoza carotidiana, accident vascular cerebral. Datorita acestui context, speranta de viata a arteriticilor este diminuata, fiind de numai 50% la 10 ani de la aparitia simptomelor. Aproximativ 63% dintre decese se produc prin infarct miocardic (consecinta bolii coronariene), 9% prin accidente vasculare cerebrale, iar 8% datorita altor probleme cardiace.

Tratarea cauzelor arteritei obliterante este complexa si indelungata, dar beneficiile terapiei sunt mult mai mari decat cele locale:  reducerea durerilor, imbunatatirea duratei de mers etc

 

 

SUPORTUL INFO-ENERGETIC

Suportul info-energetic  completeaza diagnosticul alopat cu informatii privind cu informatii privind cauzele bolii si blocajele terapeutice, oferind in acelasi timp tratamente naturiste energetice pentru reducerea depozitelor ateromatoase, fluidizarea sangelui si stimularea circulatiei.

Suportul informational este constituit din evaluarea energetica functionala care are rolul de a identifica precoce ateroscleroza si localizarile ei (picioare: arterita obliteranta, inima: boala coronariana, zona cerebrala:TIA/AVC), precum si cauzele implicate in aparitia ei (exces lipoproteine, homocisteina, leptina, insulina, IL-6, histamina, PGE2, expunere metale toxice, poluare atmosferica, TFA, microorganisme, afectiuni conexe:  hipotiroidism, rezistenta la insulina, obezitate etc).

Suportul informational identifica, de asemenea, remediile fitoterapeutice si ortomoleculare la care organismul este cel mai reactiv, astfel incat pacientul sa poate utiliza suplimentele cu maxima eficienta in cazul lui personal.

Suportul energetic este constituit dintr-un complex personalizat si neinvaziv de terapii care urmareaste reducerea placii arteriale prin electrochelare, reducerea agregarii plachetare, reducerea incarcaturii microbiene, reducerea inflamatiei  si reactiilor autoimune la nivelul vaselor de sange (daca este cazul), stimularea circulatiei, reducerea stresului oxidativ, reducerea stresului mentalo-emotional  etc. In cazul in care pacientul este fumator, terapia anti-arterita poate fi completata cu terapia anti-smoking utila in renuntarea la fumat.

Evaluarea functionala si terapiile energetice sunt integrate in modelul de coaching co-activ pentru sanatate, care ajuta pacientul sa-si activeze resursele proprii pentru a-si transforma sanatatea si a se bucura de o noua calitate a vietii.