HIPERTENSIUNEA

 

 

Hipertensiunea arteriala  (HTA,  tensiunea arteriala crescuta)  este o boala cronica caracterizata de valori crescute ale presiunii arteriale:  peste 13-13,9 / 85-89 (mm Hg). Ea este o “boala tacuta”, fara simptome specifice, doar variatiile  bruste si importante ale tensiunii arteriale se pot manifesta prin cefalee, ameteli, zgomote in urechi (acufene) sau tulburari de vedere  - “muste zburatoare” (fosfene),  greturi, stare de rau general. Multe persoane sunt hipertensive de multi ani, fara sa stie acest lucru.  In Romania, se estimeaza ca 40% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala,  tara noastra ocupand locul 4 in lume din punct de vedere al numarului de decese provocate de bolile cardiovasculare. Peste 50% dintre persoanele cu vartsa peste 60 de ani sufera de HTA severa.

Importanta diagnosticarii si tratarii hipertensiunii arteriale consta in complicatiile majore ce apar in aceasta boala:

  • HTA creste riscul de atac cerebral cu 400% si a riscului de infarct miocardic cu 300%
  • HTA creste riscul aparitiei  anevrismului, insuficientei cardiace, cardiomiopatiei dilatate, aterosclerozei, microangiopermeabilitatii, hemoragiilor cerebrale etc
  • HTA  induce complicatii renale (fibroza renala, nefroangioscleroza cu insuficienta renala cronica)
  • HTA creste riscul de dementa vasculara si boala Alzheimer
  • HTA induce complicatii oculare (degenerescenta maculara, glaucom, retinopatie etc)   etc

Din acest motiv, detectia precoce si tratamentul complex al hipertensiunii arteriale sunt absolut necesare pentru evitarea imbolnavirilor si mentinerea sanatatii la varste avansate.

Medicamentele anti-hipertensive pot avea  efecte adverse:

  • inhibitorii ACE cresc nivelele de bradikinina si substanta P si determina deficitul de zinc
  • blocante ale canalelor de calciu (ex: Nifedipina) cresc  homocisteina si riscul de boala periodontala  etc

Se considera ca 1 din 10 pacienti hipertensivi  este fortat sa renunte la medicamentele antihipertensive datorita efectelor secundare ale acestora.  Este important sa se evite in in special combinatiile de inhibitori ACE sau antagonist de receptori II ai angiotensinei, un diuretic, un NSAID (inclusiv inhibitori selectivi de receptori COX-2 si medicamente antiinflamatoare fara reteta cum ar fi ibuprofenul), datorita unui risc crescut de blocaj renal acut.

Exista situatii in care hipertensiunea arterială care se menține la valori peste nivelul acceptat, in pofida utilizării concomitente a medicamentelor antihipertensive din clase diferite – aceasta conditie este denumita hipertensiunea arterială rezistentă  si ea necesita interventii  specifice.

In toate cazurile de HTA, se pot obtine rezultate notabile prin modificari ale stilului de viata si terapii naturiste.

 

SUPORTUL INFO-ENERGETIC IN HTA

Suportul info-energetic  completeaza diagnosticul alopat cu informatii privind cu informatii privind cauzele bolii si blocajele terapeutice, oferind in acelasi timp tratamente naturiste energetice pentru scaderea tensiunii arteriale.

Suportul informational este constituit din evaluarea energetica functionala care are rolul de a identifica precoce hipertensiunea (inclusiv cea pulmonara),  cauzele implicate in aparitia ei (dehidratarea cronica, hipotiroidismul, rezistenta la insulina/DZ2, obezitatea, PCOS, sindromul Cushing, anxietatea, depresia, insomnia, stresul excesiv   etc)  si conditiile asociate (ateroscleroza, insuficienta cardiaca, TIA, problemele renale si oculare etc).

Suportul informational identifica, de asemenea, remediile fitoterapeutice si ortomoleculare la care organismul este cel mai reactiv, astfel incat pacientul sa poate utiliza suplimentele cu maxima eficienta in cazul lui personal.

Suportul energetic este constituit dintr-un complex personalizat si neinvaziv de terapii care adreseaza cauza (-ele) specifica. De obicei acest complex de terapii cuprinde:  reducerea inflamatiei (si reactiilor autoimune la nivelul vaselor de sange, daca este cazul),   stimularea circulatiei, echilibrarea meridianelor inima si rinichi, reducerea stresului oxidativ, reducerea stresului mentalo-emotional  etc.

Evaluarea functionala si terapiile energetice sunt integrate in modelul de coaching co-activ pentru sanatate, care ajuta pacientul sa-si activeze resursele proprii pentru a-si transforma sanatatea si a se bucura de o noua calitate a vietii.

 

 

REFERINTE:

  • “Ultra-low microcurrent in the management of diabetes mellitus, hypertension and chronic wounds: Report of twelve cases and discussion of mechanism of action” -  Bok Y. Lee,  Noori AL-Waili,  Dean Stubbs,  Keith Wendell,  Glenn Butler,  Thia AL-Waili,  Ali AL-Waili  – Int J Med Sci   2010; 7(1):29-35