3_Asthma - vignetteASTMUL BRONSIC

 

Astmul este inflamatia cronica a cailor respiratorii pulmonare, care determina cresterea productiei de mucus si o hiper-sensibilitate a cailor respiratorii, rezultand in final o capacitate redusa de circulatie a fluxului de aer. Simptomele comune de astm sunt respiratie suieratoare, tuse si dificultatile de respiratie.

Astmul are o natura multifactoriala ce include componente genetice, alergice, de mediu, infectioase, emotionale si nutritionale. Factorii agravanti cu actiune imediata sunt: fumatul, combustibilii fosili, sobele pe lemne, aparatele cu gaz, emisiile reziduale (VOC) de la vopsele, adezivi, mobilier si constructii etc.

Astmul este una dintre cele mai raspandite afectiuni din ziua de azi, cca 150 de milioane de bolnavi in lume, fiind considerat un barometru pentru nivelul de poluare. In ultimii zece ani, numarul de cazuri de astm s-a triplat, ajungand in unele zone pana la 30% din populatie. In Romania astmul bronsic se manifesta la aproximativ 7-8% din populatie, ceea ce inseamna peste un milion de bolnavi.

Tratamentul propus de medicina alopata vizeaza controlul simptomelor generate de inflamatie, deseori prin administrarea de steroizi. Acestia pot provoca insa efecte secundare de tipul tahicardiei, spasmelor musculare, schimbarilor de dispozitie, apetitului crescut, ingrasarii, hiperactivitatii, arsurilor sau indigestiei, osteoporozei si chiar diabetului.

Medicina functionala considera ca modul in care reactioneaza organsmul (sistemul imunitar hiper-reactiv) are influenta decisiva in instalarea astmului bronsic.

 

SUPORTUL INFO-ENERGETIC IN ASTMUL BRONSIC

Plecand de la principiile medicinei functionale, noi oferim ASTMA-CALM,  un protocol info-energetic obiectiv, complet si eficient pentru:

(a)    identificarea tipului bolii (alergie acuta / sensibilitate), a cauzelor si a triggerilor care declaseaza reactia excesiva a sistemului imunitar;

(b)   terapii neinvazive pentru echilibrarea sistemului imunitar, eliminarea cauzelor si reducerea inflamatiei

 

Suportul informational ASTMA-CALM cuprinde evaluarea energetica functionala  care identifica  triggerii crizelor de astm dar si cauzele ascunse ale aparitiei crizelor. Cauzele de baza ale aparitiei astmului sunt inflamatia cronica si hiper-reactivitatea cailor respiratorii, ambele datorate dezechilibrului sistemului imunitar. Este adevarat ca astmul este legat de cele mai multe ori de raspunsul la alergii / intolerante (astmul extrinsec) dar, in afara de acesta, poate aparea si astmul intrinsec datorita unor afectiuni hormonale, digestive, metabolice etc care intretin inflamatia si acumularea de toxine in organism. In ambele cazuri astmul nu se poate declansa decat in conditiile existentei unui sistem imunitar dezechilibrat, care determina raspunsul exagerat al organismului la stimuli.

Explorarea functionala are rolul de a preciza tipul de astm (extrinsec sau intrinsec), toate cauzele implicate in aparitia lui (biotoxine, metale grele, poluanti industriali, deshidratare, exces mucus, lipsa enzime,  factori emotionali etc), precum si  afectiunile conexe.

 

Suportul energetic ASTMA-CALM are ca obiective principale eliminarea cauzelor care au generat hipersenzitivitatea organismului  si echilibrarea balantei intre Th1/Th17 si Th2; rezolvarea NU implica excluderea permanenta a alergenului (deseori acest lucru nici nu este posibil). Rolul principal il are terapia electrica care ajusteaza selectiv sistemul imunitar si hormonal, si care cuprinde proceduri de desensibilizare, antiinflamatorii, detoxifiere, de inlaturare a stresului nutritional, psihoemotional etc. Modificarile de stil de viata si celelalte terapii propuse au rolul de a sustine terapia energetica in procesul de eliminare a cauzelor, reducerea inflamatiei, detoxifiere si echilibrare globala a organismului.  Astfel dietoterapia are rolul de a reduce dezechilibrele nutritionale, dar mai ales de a evita utilizarea mancarurilor ce provoaca alergii si/sau intolerante si  care intretin hiperactivitatea sistemului  imunitar (aceasta eliminare poate imbunatati cu 79% simptomele). Fitoterapia propune plante care echilibreaza ramurile sistemului imunitar si ridica pragul de reactivitate al organismului. Aromoterapia este folosita pentru fluidificarea secretiilor bronhice si combaterea senzatiilor de greutate in piept, dificultate de respirare, respiratie scurta, sacadata specifica suferinzilor de astm.

Terapiile pot dura intre 3-9 luni, in functie de cauzele ce genereaza dezechilibrul sistemului imunitar.

 

Protocolul ASTMA-CALM  isi propune sa ofere o alternativa la tratamentul clasic, investigand toti factorii cauzatori de boala si alegand terapii neinvazive ce adreseaza cauzele fundamentale ale aparitiei astmului. El reprezinta o solutie complexa si completa, eficienta si neinvaziva, pentru combaterea atat a cauzelor specifice  de aparitie a astmului, dar si  a inflamatiei si dezechilibrului sistemului imunitar.

 

Referinte:

  •  ”EEG sensorimotor biofeedback training and the treatment of a six-year old asthmatic child” -. Tansey, M. A. (1992) – American Journal of Clinical Biofeedback, 5,(2), 145-149
  • “Effect of electroacupuncture on bronchial asthma ..” –   Carneiro ER, Carneiro CR, Castro MA, Yamamura Y, Silveira VL - J Altern Complement Med. 2005 Feb;11(1):127-34.
  • “Electroacupuncture promotes a decrease in inflammatory response associated with Th1/Th2 cytokines, nitric oxide and leukotriene B4 modulation in experimental asthma” – Carneiro ER, Xavier RA, De Castro MA, Do Nascimento CM, Silveira VL.  – Cytokine 2010 Jun;50(3):335-40. doi: 10.1016/j.cyto.2010.01.005. Epub  2010 Mar 15.