BRONHOPNEUMOPATIA OBSTRUCTIVA CRONICA
BPOC (Bronhopneumopatia obstructiva cronica) reprezinta o conditie caracterizata de circulatie insuficieneta a aerului catre / dinspre plamani. Conditiile majore implicate sunt bronsita cronica si emfizemul, rareori si astmul
La nivel mondial, BPOC afecteaza 2,75 milioane de persoane in fiecare an, iar mortalitatea este aprox. 5%. In tarile civilizate 11% din populatie este afcetata de BPOC. Daca in 1990, BPOC reprezenta a sasea cauza de deces la nivel mondial, in prezent este pe locul patru, estimandu-se ca va ajunge a treia cauza de deces pana in 2020.
Studiile efectuate de Societatea Romana de Pneumologie arata ca in Romania exista peste 600.000 – 800.000 de persoane cu BPOC, insa doar 25% sunt diagnosticati, pacientii subevaluand simptomele si neexistand o preocupare pentru actiuni de depistare a bolii in stadii incipiente.
Cea mai obisnuita cauza a BPOC este fumatul, dar exista si alti factori contributori: factorul ereditar, expunerea la poluanti din mediu, expunerea profesionala la substante chimice etc.
Pe masura ce boala progreseaza, BPOC determina degradarea permanenta a structurii plamanilor, limitand fluxul de aer si facand respiratia din ce in ce mai dificila. Utilizarea muschilor colaterali (neimplicati in respiratia normala, a omului sanatos) pentru a ajuta in procesul de respiratie, poate deforma pieptul asemenea unui butoi.
Persoanele suferind de PBOC sunt mult mai predispuse la infectii pulmonare severe fata de persoanele sanatoase.
Intre 30-70% dintre persoanele cu BPOC sufera de malnutritie. Utilizarea muschilor colaterali pentru respiratie creste necesarul de calorii, dar, din nefericire, majoritatea bolnavilor au un apetit scazut. Apetitul scazut, modificarea cerintelor nutritionale, lipsa de exercitiu, inflamatia, imbatranirea, insuficienta oxigenului transportat si anumite medicamente pot contribui la o pierdere severa in greutate numita “sindromul de casexie pulmonara”. Acest sindrom cauzeaza pierderea masei musculare si este asociat cu o mortalitate crescuta in randul persoanelor cu BPOC.
In plus fata de tratamentul medicamentos prescris de medic, este important ca pacientii cu BPOC sa urmeze un program de reabilitare pulmonara, care sa cuprinda exercitii fizice pentru cresterea fortei, rezistentei si mobilitatii, consiliere nutritionala, consiliere despre strategiile de respiratie si tehnicile de conservare a energiei etc.
La acest program este necesar sa se adauge si suportul info-energetic pentru reducerea stresul oxidativ (care este caracteristic bolii si care este crescut de exercitiul fizic), echilibrarea profilului imunitar (TNF-a, IL-8) pentru reducerea inflamatiei, detoxifiere, stimularea absortiei nutritionale etc. Beneficiile concrete ale suportului info-energetic sunt descrise la bronsita, emfizem si astm.
REFERINTE:
- “The evaluation of degree of COPD by VRT indicators” - M.V.Shilina, Yu.A.Danilova, B.I.Islamov - (FSCEC, Moscow, Russia) – Proceedings of the XV International Conference “Theoretical and clinical aspects of application of bioresonance and multiresonance therapy” (2009)
-
“The effects of breathing pattern training on ventilatory function in patients with COPD” (biofeedback) – F Estève, N Blanc-Gras, J Gallego, G Benchetrit – http://www.camresearch.net/showabstract.php?pmid=9031710
REFERENCES
- “Utilization of extremely low frequency magnetic fields in chronic disease” – Mancuso M, Ghezzi V, Di Fede G. – Electromagnetic biology and medicine, 2007, Vl. 26 pg: 311-313
Pingback: plaquenil in
Pingback: where to purchase hydroxychloroquine 200mg
Pingback: can you give ivermectin orally
Pingback: ivermectin for aml
Pingback: ampicillin and stromectol
Pingback: dosage for ivermectin
Pingback: ivermectin mexico pharmacy
Pingback: ivermectin for swine oral dosage
Pingback: bahis siteleri
Pingback: A片