INFECTIILE RESPIRATORII
RACEALA SI GRIPA
Raceala este o infectie virala a tractului respirator superior, care provoaca simptome, cum ar fi un nas infundat sau curgerea nasului, stranut, tuse si dureri in gat (Mayo Clinc 2011). Apar de obicei simptomele sistemice: dureri usoare de cap, oboseala, febra, uneori dureri musculare. Daca insa aceste simptome sunt severe si / sau insotite de febra sau de epuizare semnificative, ele indica probabil gripa, care este un tip distinct de infectie respiratorie virala cauzata de un virus gripal (CDC 2011, Hayden 2011; NIAID 2011a). Virusului gripei este din familia Myxovirus, si poate fi de trei tipuri: A (cel mai raspandt), B si C. Perioada de incubare a virusului este de 1-4 zile si durata infectiei propriu-zise este de 3-7 zile. Poate urma o perioada de obosela timp de 2-3 saptamani. Complicatiile sunt rare: infectii bacteriene secundare.
Strategia de tratament este legata de reducerea simptomelor si a duratei infectiei, precum si minimizarea riscului de complicatii. Terapiile naturiste ca: vitaminele D, C, usturoiul, zincul (tablete supt), Astragalus, beta-glucanul si probioticele au efecte demonstrate stiintific asupra simptomelor si duratei racelii sau gripei.
ASPERGILOZA
Aspergiloza este o infectie a plamanilor cauzata de inhalarea sporilor de ciuperci Aspergillus. Desi aproape toata lumea este expusa zilnic la aceasta ciuperca, ea rareori cauzeaza imbolnavirea. La persoanele cu sistem imunitar sanatos, Aspergillusul provoaca probleme pulmonare usoare sau moderate. In cazul sistemului imunitar ineficient/deprimat, aspergiloza poate cauza probleme pulmonare grave care se pot extinde la alte organe, inclusiv rinichii, ficatul, pielea, oasele si creierul. Problemele grave sunt cauzate de micotoxina aflatoxina (produsa in special de genul Aspergillus Flavus), carcinogen cu afinitate pentru tesutul hepatic si cervical, si care poate contribui la multiple probleme neurologice, boli de inima, diabet, boli autoimune, astm, crestere incompleta etc.
Suportul info-energetic identifica prezenta Aspergillusului si aflatoxinei in organism si ofera terapii pentru distrugerea patogenilor, stimularea imunitatii, detoxifiere micotoxine etc.
PSEUDOMONAS AERUGINOSA
Pseudomonas aeruginosa (bacilul piocianic) este o bacterie gram negativa, care colonizeaza tractul respirator superior, dar si pielea, urechea externa sau intestinul gros. Infectia cu pseudomonas apare mai frecvent la pacientii care au deja o boala severa, cu imunitatea compromisa, sau care au primit anterior antibioterapie, ori au fost internati intr-o unitate spitaliceasca.
Infectia cronica cu psudomonas este foarte greu de tratat deorece aceasta bacterie formeaza bioiflm. Pentru eradicarea infectiei este necesara o combinatie de electroterapie, terapie ortomoleculara si fitoterapie, care sa permite distrugerea biofilmului, stimularea sistemului imunitar, detoxifierea organismul de compusii toxici ai microbilor (endotoxine) si reducerea inflamatiei.