ADICTII
Se spune ca fiecare dintre noi are o adictie (dependenta), fie ca este vorba de mancare, fumat, drama sau trairi (emotii) puternice, sau de apreciere, compania unui prieten, mancare de calitate sau chiar aerul pe care il respiram. Sunt multe lucruri in viata de care depindem, pe care trebuie sa le avem, dar nu le numim adictii daca nu sunt excesiv de compulsive si nu cauzeaza probleme de sanatate, interpersonale etc. Dar ce este totusi adictia ?
ADICTIA este o tulburare comportamentala complexa care se manifesta prin gandirea obsesiva si /sau utilizarea in exces a obiectului adictiei, indiferent de consecinte. Aceasta este o conditie progresiva, obiectul adictiei devine necesitatea centrala in viata si acest lucru face ca familia, relatiile personale, studiile, cariera etc sa treaca pe planul secund. Pentru ca cei dependenti sa continue acest mod de viata auto-distructiv, exista din partea lor o ignorare completa a realitatii, o negare a pericolului pe care adictia o reprezinta pentru viata lor. Din punct de vedere psihologic, negarea exista ca un mecanism de supravietuire ce protejeaza boala.
Cercetarile efectuate de Kellog School of Management si Universitatea din Amsterdam in 2009 au aratat ca oamenii tind sa-si supraestimeze capacitatea de a-si controla impulsurile (lacomia, tentatia sexuala, dorinta de alcool etc), ceea ce conduce in ultima instanta la decizii gresite si la incapacitatea de a rezista tentatiilor. Testele au aratat ca:
- Oamenii aflati in situatii “reci” (satui, calmi, ne-expusi tentatiilor) isi vor supra-estima capacitatea lor de a se controla;
- Oamenii aflati in situatii “fierbinti” vor avea o viziune mai realista asupra capacitatii lor de a-si controla impulsurile
Oamenii care au perceptia ca isi controleaza usor impulsurile, se vor expune mai mult tentatiilor si vor sfarsi cedand mai repede impulsurilor.
DE CE SE AJUNGE LA ADICTIE ?
Teoria clasica sustine ca o problema sau o criza emotionala poate determina o persoana sa bea alcool, sa fumeze etc; totusi majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca dezechilibrul chimic al creierului este de fapt responsabil pentru comportamentul adictiv. Substante ca alcoolul, nicotina, cocaina etc creeaza senzatia de placere prin activarea anumitor zone din creier. Dupa cateva stimulari artificiale, creierul raspunde numai la substanta in cauza in loc de evenimentele placute ale vietii. In cele mai multe cazuri, cu cat se consuma mai des acea substanta, cu atat este nevoie de o cantitate mai mare pentru a simti placerea. Aceasta duce la adictie – o dorinta intensa si chiar o necesitate fizica pentru a consuma o substanta. Daca persoana dependenta nu poate obtine substanta de care are nevoie, devine nervos, anxios si chiar disperat.
Aceasta teorie nu explica comportamente de tipul obiceiurilor (mancatului compulsiv, shoppingului compulsiv, adictia de calculator, Internet), adictiile emotionale etc
Exista si o alta teorie, sa-i zicem psihologica, ce priveste dependenta ca o modalitate de descarcare rapida a unei tensiuni psihice, interioara sau exterioara. Se considera ca scopul fundamental al comportamentului adictiv este eliberarea de emotii. Se urmareste inconstient debarasarea de orice sentiment de angoasa, furie, tristete, culpabilitate etc aparute ca dificultati (percepute ca stresante) ale vietii cotidiene si inlocuirea lor cu sentimente aparent placute sau excitante. Se considera deci ca adictia este asociata unei suferinte psihice, trecuta (in copilarie) sau prezenta, iar comportamentul adictiv este o incercare infantila de a se ingriji, asemenea altor simptome de ordin psihologic.
Exista numeroase centre de psihoterapie care ofera terapii centrate pe principiul ca factorii sociali sau filozofici sunt la “radacina” comportamentului adictiv. Se incearca schimbarea credintelor persoanei dependente, uneori si structura sa de suport social, in speranta ca acest lucru va pune capat comportamentului adictiv. Aceasta perspectiva superficiala considera ca adictia este rezultatul optiunilor personale gresite, a unei slabiciuni de caracter, a unor comportamente anti-sociale si anti-religioase. Se ofera interventii psihologice si, uneori, farmacologice. In acest caz, succesele obtinute dureaza de obicei atata timp cat dureaza tratamentul.
MEDICINA FUNCTIONALA pleaca de la principiul ca adictia este o boala cu suport neurologic. Acceptarea acestui punct de vedere este primul pas in programul de recuperare. Daca suferiti de dependenta de alcool, tutun etc, trebuie sa acceptati ca aceste probleme nu sunt in esenta probleme mentale sau de vointa. Adictia nu este o problema de vointa. Problemele celor care sufera de dependenta sunt mizerabile, dezgustatoare, enervant si uneori lipsite de speranta. Dar sa–ti imaginezi ca o persoana dependenta “s-ar putea schimba daca ar dori” este o neintelegere serioasa a unei dezordini afective dinamice si de durata.
Motivul pentru care persoanele dependente si-au pierdut controlul este acela ca ele au suferit modificari neurologice permanente in creier si sistemul nervos. Dezordinea se manifesta pe termen lung prin comportamente obsesiv-compulsive in afara sferei de control a persoanei. Este adevarat ca utilizarea substantelor incepe ca o alegere. Dar daca se instaleaza alcoolismul sau alta dependenta, problema s-a mutat in afara sferei de libera alegere. Ea a devenit o dezordine neurologica mentala si fizica. Adictia se bazeaza pe dependenta fizica creata de dezechilibrul neurotransmitatorilor si este “comandata” de milioane de cai neurologice active functional care s-au dezvoltat pentru a sustine conditia in creierul persoanei dependente. Aceste conexiuni (modificari biochimice) induc starea de bine la nivelul creierului. Aceste modificari pot fi: cresterea nivelului cortizolului (ex: dependenta de emotii), cresterea nivelului glicemiei (ex. adictia Coca Cola), consumul unor alimente ce cresc nivelul de serotonina (sare/carbohidrati/zahar) sau dopamina (ciocolata, cafea). Trebuie subliniat ca noile cai neurologice sunt permanente, nu vor disparea pur si simplu, oricate sedinte de consiliere psihologica s-ar face.
Cercetarile medicale indica doua sisteme disfunctionale in adictie: partea anterioara a cingulus-ului, si cortexul orbito-frontal (doua regiuni frontale), cu rol în controlul comportamentului, si a comportamentului legat de recompensa, aceleasi zone implicate si in tulburarea de comportament obsesiv-compulsiv.
.
SUPORT INFO-ENERGETIC IN CONTROLUL ADICTIILOR
Noi credem in abordarea integrativa, care adreseaza atat aspectele mentale cat si pe cele fizice ale adictiei pentru a ne ajuta pacientii sa depaseasca dependentele periculoase si sa isi castige in final controlul asupra propriei vieti.
Programul EuVITA ofera doua protocoale de recuperare complete: AlcoolSTOP si TabacSTOP pentru eliminarea adictiilor la alcool si nicotina.
Cele doua protocoale contin cateva etape esentiale ce permit creierului si organismului sa se debaraseze de dependente:
- eliminarea alcoolului / nicotinei si a produsilor derivati din organism, printr-o detoxifiere multinivel
- normalizarea biochimiei creierului (modulare neurotransmitatori, hormoni) cu ajutorul electroterapiei si terapiei nutritionale si celei ortomoleculare
- diminuarea cantitatii excesive de unde lente (teta si, uneori, alpha) prezente in lobul frontal (partea executiva a creierului) implicata in existenta unor probleme legate de controlul impulsivitatii si al starilor afective
- normalizarea balantei acid-alcalin, echilibrarea metabolismului etc
- programarea subconstientului prin tehnica NLP
- vindecarea problemelor colaterale: toxicitate ficat / plamani / rinichi, depresie, nervozitate, palpitatii, atacuri de panica etc
- stergerea memoriei celulare si vindecarea traumelor (in special la nivelul coloanei) etc
In afara de procedurile sus-mentionate, oferim proceduri separate pentru celelalte tipuri de dependente mai putin conventionale: adictia digitala, shopping compulsiv, dulciuri / carbohidrati, bulimie etc
Interesul nostru special este pentru investigarea / rezolvarea adictiei digitale (calculator, Internet, muzica digitala ) despre care inca foarte putine cercetari stiintifice, dar care reprezinta un pericol real prin dezechilibrele subtile pe care le produce la nivelul sistemului nervos, imunitar, hormonal etc si care pot compromite sanatatea pe termen lung.
CONCLUZII
A “sparge” o adictie este o problema dificila, ce implica multa munca si colaborare din partea tuturor partilor angajate. Exista persoane ce constientizeaza pericolul adictiilor, care incearca in mod repetat sa se lase, dar sunt prinsi intr-un cerc vicios din care nu pot iesi pana la rezolvarea aspectelor fiziologice ale dependentei – reglarea neurotransmitatorilor, eliminarea excitoxinelor etc. Aici procedurile noastre realizeaza restabilirea functionarii neurohormonale normale si creaza premizele materiale absolut necesare pentru vindecarea definitiva. De asemenea interventia noastra urmareste restabilirea echilibrului fiecarui plan si intre planurile material si energetice.
REFERINTE:
-
“Clinical effect of electroacupuncture combined with psychologic interference on patient with Internet addiction disorder” -Zhu TM, Jin RJ, Zhong XM.; Journal Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2009 Mar;29(3):212-4
Pingback: ivermectin forte 12 mg
Pingback: why is hydroxychloroquine banned
Pingback: does india treat covid 19 with ivermectin
Pingback: ivermectin for dental infection
Pingback: ivermectin dose scabies
Pingback: side effects for ivermectin
Pingback: ivermectin pills
Pingback: ivermectin products
Pingback: canadian pharcharmy online no precipitation
Pingback: hydroxychloroquine 200mg for sale
Pingback: stromectol over the counter for sale
Pingback: tadalafil 20mg generic cost
Pingback: bahis siteleri