“SELF-CARE”  PENTRU SANATATE

- eficienta, economie, independenta -

 

Complexitatea conditiilor de sanatate actuale (stres mentalo-emotional, electro-smog si poluare chimica etc) face ca pastrarea sanatatii sa fie o provocare si o  ”cheie” a unei vieti implinite.  De multe ori granita intre sanatate si boala este ingrijorator de subtire, asa incat este esential sa o “ingrosam”  in permanenta pentru a evita boala si a beneficia de energie si vitalitate.

Dar cum “ the price of freedom is eternal vigilance ” (Thomas Jefferson), pentru a fi liberi de boli este necesar sa fim responsabili pentru si sa ne ingrijim de organismul nostru in permanenta.

 

Fie ca doresti sau nu,

TU ESTI SINGURA PERSOANA RESPONSABILA PENTRU SANATATEA TA !

si acest lucru implica ca:

(a)   TU trebuie sa faci alegerile corecte -  ceea ce nu este prea usor deoarece trebuie sa fii bine informat

(b)   TU trebuie sa ai grija de tine  -> AUTO-INGRIJIRE (“self-care”).

 

Auto-ingrijirea (“self-care”)  este suma actiunilor si atitudinilor care contribuie la mentinerea bunastarii si sanatatii personale, si care promoveaza dezvoltarea umana. Referindu-ne strict la mentinerea sanatatii, auto-ingrijirea cuprinde toate activitatile desfasurate in scopul imbunatatirii sau restaurarii sanatatii, sau tratarii sau preventiei bolilor.

self-care  vign

 

Auto-ingrijirea inseamna implicarea personala in fiecare domeniu conex sanatatii.

Cu ce incepem ?

Auto-ingrijirea incepe cu AUTO-CUNOASTEREA organismului, iar acest lucru inseamna mult mai mult decat o lista cu analize.  Ea inseamna in primul rand intelegerea modelului multi-nivel al organsimului, cu accent pe rolul factorilor imateriali in evaluarea si pastrarea sanatatii.   Modelul multi-nivel al organismului ne duce de la “esti ceea ce mananci” la “esti ceea ce mananci, gandesti si simti”. Aceasta imbogatire a perspectivei largeste substantial optiunile pentru prevenirea bolilor si optiunile terapeutice in restabilirea sanatatii.

Insa cel mai important aspect al modelului multi-nivel este intelegerea rolului fundamental al campului electromagnetic al inimii, care ne ajuta:

  • sa ne modulam emotiile si sa ne schimbam experientele din viata
  • sa cunoastem valoarea coerentei externe (casa bio-energetica, coerenta sociala, coerenta spirituala)

De asemenea modelul multi-nivel ne ajuta sa alegem nivelul cel mai semnificativ cu care vrem sa lucram si tipul de suport extern pe care il dorim.

Modelul multi-nivel este fundamentul pe care putem cladi STIINTA SINELUI, care ne va dirija preocuparile pentru sanatate si evolutie personala. In mod evident nu suntem doar niste corpuri, ci in primul rand suntem fiinte dotate cu Minte, Suflet si Spirit care si ele trebuie “hranite” – cheia abordarii holistice a sanatatii. Dincolo de alimentatie, exercitiu fizic sau odihna, exista o parte esentiala a vietii noastre de care trebuie sa ne (auto)ingrijim: gestionarea timpului si a vietii, relatii si comunicare, imbogatirea psihologica, intelectuala si spirituala.

Si iata cum conceptul de auto-ingrijire se extinde spre o noua stiinta, aceea a AUTO-IMBUNATATIRII sanatatii (“self-improvement”).

 

Dincolo de efortul personal, Auto-Cunoasterea si Auto-imbunatatirea sanatatii implica sprijinul unui “health-coach” (antrenor pentru sanatate),  care sa va ofere informatii  si suport pentru gestionarea sanatatii.

 

Centru EuVITA va ofera coaching co-activ, bazat in primul rand pe informatia obiectiva despre fiinta dvs. in totalitatea ei, verigile “slabe”, emotiile stocate la nivelul fizic, incarcatura energetica si informationala / spirituala a organismului, capacitatea lui de raspuns si rezistenta la efort  etc. – toate acestea va pot ajuta la auto-cunoastere si la alegerea mijloacelor potrivite pentru auto-imbunatatirea sanatatii prin COERENTA interna si externa.