Adolesc  vignSANATATE SI ENERGIE IN ADOLESCENTA

.

Stiati ca 7% din adolescentii cu varste cuprinse intre 12-17 ani au hipertensiune ? Si ca aproape 20% sunt obezi iar numarul cazurilor de diabet la adolescenti s-a dublat ? Stiati ca o treime din adolescentii romani sunt fumatori ? Iar aproape jumatate au carente mari de vitaminele D (necesara asimilarii calciului), B (esentiala pt. sanatatea mentala), A, C etc ?

Stiati ca necesarul caloric pentru fete intre 13-19 ani este de 2500 Kcal/zi, pentru baieti intre 13-15 ani de 2900 Kcal/zi iar pentru baieti intre 16-19 ani este de 3100 Kcal/zi ?

Adolescenta este perioada de tranzitie dintre copilarie si maturitate, un anotimp al schimbarilor si deciziilor majore. Ea este insotita de modificari fizice spectaculoase in urma carora se ajunge la maturitatea fizica si sexuala a adultului. Putem spune ca adolescenta este “rezultatul” factorilor biologici si sociali. Cei biologici ramin neschimbati in general, dar cei sociali sunt total diferiti de la individ la individ.

Dezvoltarea biologica a adolescentului are centrul ei maturizarea endocrina, cu consecinte nu doar fizice, ci si emotionale, mentale, comportamentale. Din pacate aceasta dezvoltare biologica nu este liniara, ci pot aparea multe dezechilibre sau disfunctii care pot genera:

- o dezvoltare intarziata datorita in special nutritiei deficitare – adolescentii câstiga mai mult de 50% din greutatea lor la maturitate, de 20% din inaltimea lor la aceasta vârsta si 50% din masa osoasa in aceast rastimp, deci au nevoie de o crestere nutritionala corespunzatoare

- deficite nutritionale (Ca, Fe, I, Zn, vit. A, acid folic etc) implicate in rahitism, anemie, hipotiroidism etc

- tulburari alimentare (anorexie, bulimie),

- tulburari de postura (scolioza in special),

- tulburari de dispozitie (agresivitate, iritabilitate, depresie etc)

- probleme estetice (acnee, ingrasarea parului etc)

Diversitatea acestor probleme face ca preventia, identificarea si tratamentul lor sa fie deosebit de laborioase si consumatoare de resurse. Exista insa si o exceptie !

.

Noi va propunem programul Vita-Xtra care are drept scop evaluarea sanatatii fizice, mentale si emotionale a adolescentilor si terapii pentru preventia /tratamentul afectiunilor specifice. Printr-o evaluare energetica deosebit de complexa, programul Vita-Xtra urmareste:

  • identificarea tuturor riscurilor de boala, stiind ca bolile, chiar si cele cronice, pot aparea de la varste foarte tinere. Se estimeaza ca peste 10% din adolescenti au deja o boala instalata, iar depistarea precoce si tratarea acesteia poate avea un impact hotarator asupra dezvoltarii si sanatatii generale.
  • identificarea tuturor factorilor cauzatori de boala (biotoxine, ecotoxine, deficite nutritionale etc):
  • evaluarea terenului biologic si a verigilor slabe ale organismului
  • identificarea dezechilibrelor neurohormonale si emotionale: unul din 5 adolescenti are o dezordine mentala diagnosticabila (NMHA, 2005)

Terapiile neinvazive propuse in cadrul programului Vita-Xtra sunt total deosebite: echilibrare hormonala naturala, modularea emotiilor si neurotransmitatorilor, imbunatatirea digestiei, detoxifierea organismului si multe, multe altele, pentru a adresa cat mai multe fatete ale acestei perioade complexe din viata tinerilor.

Programul Vita-Xtra se adreseaza adolescentilor (si parintilor lor) care doresc un parcurs echilibrat al adolescentei, in care sa-si construiasca sanatatea si energia pentru dezvoltarea lor ulterioara.