DEZVOLTARE SI EVOLUTIE  PERSONALA
SummaVita

 

 

Fiinta umana este proiectata ca entitate tri-dimensionala (Spirit, Suflet si Corp) si pentru a atinge optimum de sanatate si a ne bucura de viata trebuie reallizat echilibrul dimanic intre cele trei dimensiuni.

Sanatatea noastra depinde de noi insine. Noi suntem entitati nefinisate, aflate intr-un proces de auto-cunoastere si auto-creatie. Fiecare dintre noi alege sa isi recunoasca dorintele si necesitatile in cadrul stilului si modului sau de viata. Noi ALEGEM viata pe care ne-o construim, indiferent de cat de mult sau putin ne influenteaza altii. Si in domeniul sanatatii, noi putem ALEGE sa fim responsabili pentru corpul nostru, pentru sanatatea noastra mentala, spirituala si emotionala … sau ne putem lasa la voia intamplarii si sa ne trezim in fata unor interventii medicale radicale atunci cand este deja prea tarziu.

.

Dar ce putem face ? Cu ce ne putem trata ? Cea mai puternica farmacie de pe Pamant este … in MINTEA fiecaruia dintre noi. Poti atinge, simti sau vedea MINTEA ? De ce NU ? Deoarece MINTEA este in domeniul energiei ! Deci pentru vindecarea deplina, fiecare dintre noi trebuie sa foloseasca deplin energia proprie, qi-ul propriu, trebuie sa-si invete MINTEA sa accepte “gratios” tot ceea ce se intampla, sa gestioneze situatiile stresante si sa moduleze pe termen lung raspunsul la stres al corpului. Atitudinile, credintele si ideile noastre au un rol semnificativ la nivel somatic, adica al corpului. Studiile arata de exemplu ca persoanele care sunt satisfacute de viata lor au un risc de 1/10 de a se imbolnavi in comparatie cu persoanele care au insatisfactii cronice.

Medicina conventionala sustine ca sanatatea este o rezultanta a mostenirii genetice, expunerii la infectii si stilului de viata. Dar, cu rare exceptii, experienta emotionala este un factor mult mai important decat oricare din acestea. Dar psihosomatica (ramura a stiintei aflata la granita dintre medicina, psihologie, sociologie si antropologie), recunoaste faptul ca experienta emotionala ne afecteaza sanatatea, fie in mod pozitiv sau negativ, fie ca experienta emotionala a avut loc in trecut sau in prezent. Dar emotiile negative par a avea efectul cel mai de durata asupra sanatatii, tocmai pentru ca nu stim sa ne ocupam de ele. Dar sa detaliem un pic : un sentiment este raspunsul corpului si al mintii la orice situatie nou aparuta (stimul). Unii cercetatori sustin ca avem numai cinci sentimente de baza : bucurie, teama, manie, durere (mahnire) si dragoste, toate celelalte fiind combinatii ale primelor cinci. O emotie este ceea ce face corpul cu aceste sentimente.  Ceea ce invatam cu totii in familiile noastre (fie ele iubitoare sau disfunctionale) este cum sa reactionam la sentimentele noastre (cum « raspundem »). Daca mama a raspuns la durere retragandu-se in sine sau a raspuns la manie suprimata devenind hipercritica cu cei dragi, atunci sunt mari sanse ca raspunsul copilului sa fie similar. Cu totii avem tendinta de a ne modela obiceiurile emotionale proprii dupa obiceiurile emotionale ale parintilor sau ale familiei.

Care este impactul pentru sanatate al acestei modelari  emotionale ?    De exemplu sa consideram STRESUL, ca factor emotional cu cel mai mare impact asupra aparitiei bolilor, mai ales daca este insotit de sentimentul singuratatii. Peste 90% din vizitele la doctor sunt legate de stres si exista mii de studii medicale care demonstreaza legatura dintre stres si o pleiada de boli (diabet, boli cardiovasculare, obezitate, alcoolism etc). Dar ce este stresul mai exact ? Multi oameni se gandesc la stres ca la o suma de solicitari asupra carora nu pot face nimic, cum ar fi un sef nerezonabil sau grija pentru un parinte varstnic. Dar de ce anumite persoane gasesc acesti factori stresanti, iar altele nu ? Acest lucru se intampla fiindca stresul este personal – eu gasesc ceva stresant pe baza istoriei emotionale personale, iar tu probabil faci la fel. Mai mult, fiecare dintre noi tinde sa-si « re-creeze » situatiile emotionale stresante din vietile noastre – cel putin pana cand rezolvam vechile probleme emotionale ce confera stresului atata putere asupra noastra.

Dar care este efectul direct, biologic, al stresului asupra noastra ?

Œ1) Efectul direct al stresului este stimularea suprarenalelor pentru a produce cortizon si adrenalina. Cortizonul este folositor in doze mici, dar dozele mari au un efect distructiv in organism : castig in greutate, hipertensiune, colesterol ridicat, suprimarea sistemului imunitar si imbatranirea accelerata.

2) Efectul problemelor emotionale nerezolvate asupra inflamatiei sistemice, factor contributor la o gama larga de boli, inclusiv boli de inima, Alzheimer, cancer etc

Ž3) Efectul emotiilor asupra unui anumit organ – acest lucru este cunoscut si acceptat de mii de ani in medicina traditionala (cauzele « ascunse » ale bolilor), dar abia recent medicina clasica (alopata) a inceput sa accepte acest lucru. Astfel personalitatile tip A au o frecventa mult mai mare a bolilor cardiovasculare, cancerelor etc. Mecanismul de actiune poate fi acela al lanturilor de peptide (rezultate din biochimia emotiilor) care se « leaga » de locurile-receptoare din diverse organe (dr. Candace Perth). Cercetarile sunt abia la inceput in acest domeniu, dar medicina energetica traditionala are un avans considerabil !

4) Efectul emotiilor asupra comportamentului : s-a demonstrat (studiul ACE) ca exista o legatura tip cauza-efect intre experienta negativa din copilarie si obiceiurile cu efect negativ asupra sanatatii : bautul si mancatul excesiv, fumat etc. Autorii studiului ACE au recunoscut ca aceste obiceiuri negative sunt un fel de auto-medicatie pentru suferintele emotionale nerezolvate.

5) Cele mai noi cercetari medicale fac legatura intre ganduri, emotii si tip de personalitate pe de-o parte, si hormoni, neurotransmitatori si nutrienti esentiali pe de alta parte. Adresand problemele de sanatate prin reglarea neurotransmitatorilor, hormonilor si sistemului nervos autonom (vegetativ) de fapt modificam modul de raspuns la stres, deci si gandurile, sentimentele, emotiile, deci si tipul de personalitate cu caracteristicile sale:  motivatia, atentia, cunoasterea, perceptia, dispozitia, comportamentul (inclusiv cel social) etc.

Tinand seama de toate aceste consideratii, noi sustinem teoria psihosomatica, conform careia fiecare boala fizica are si o componenta emotionala (mai mica sau mai mare), impreuna cu reciproca acestei teorii : stresul (mental, emotional) sau orice boala psihica ascunde dezechilibre la nivel fizic (hormonale si nu numai) manifestate prin boli somatice. Daca prima parte este larg demonstrata si utilizata – sa ne amintim studiile privind personalitatea de tip A si bolile aferente : HTA, astm, ulcer etc, reciproca ei este mai putin studiata datorita complexitatii raspunsului organismului la stresul mentalo-emotional.

Plecand de la experienta proprie, noi sustinme ca nu se poate face nici un progres semnificativ in cazul bolilor somatice majore, pana cand nu se adreseaza si planul psihic, si reciproc, stresul si bolile psihice pot fi controlate numai in cazul in care se realizeaza echilibrul planului somatic.

Mai mult bolile (mai ales cele grave), pot cataliza trezirea Eu-lui si poate propulsa dezvoltarea personala (inclusiv spirituala). Explicatia pentru acest lucru este aceea ca boala ne forteaza sa meditam la acea parte a Eu-lui nostru care nu se schimba, chiar daca timpul ne altereaza trupul fizic. Boala ne face sa ne gandim la batranete si sfarsitul vietii, ceea ce ne poate inspira sa luptam mai mult pentru sanatatea noastra, modificandu-ne voluntar alimentatia, stilul de viata etc

Abordarea pacientul in integralitatea sa : somatic, psihic si spiritual este un principiu fundamental al medicinei integrative.

Pentru a aplica acest principiu, noi a creat protocolul SummaVITA prin care oferim suport pentru  explorarea si rezolvarea problemelor de sanatate pe toate cele trei planuri ale existentei : somatic (fizic = energetic material), psihic si spiritual (energetic imaterial).

Protocolul SummaVITA cuprinde :

(a) Evaluare energetica functionala computerizata pentru :

-  identificarea tuturor tipurilor de stresori si a efectelor lor asupra organismului

- evaluarea planului somatic (hormoni, nutritie si metabolism, evaluari aparate si sisteme, alergii si intolerante etc)

-  evaluarea planului mentalo-emotional (sentimente si emotii dominante, raspuns la stres ME etc)

-  identificarea glandei (-elor) dominante, a biotipului si tipului de personalitate  etc

(b) Terapie integrativa specifica corectiilor dorite:

-  modificarea biofizicii / biochimiei creierului astfel incat acesta sa sustina productia corespunzatoare de hormoni si neuro transmitatori (electroterapie, dietoterapie, terapie ortomoleculara, fitoterapie etc)

-  contracararea efectelor fizice ale stresului (inflamatia sistemica, supresia sistemului imunitar, crestere in greutate etc) prin electroterapie, fitoterapie etc

-  fortificarea glandelor suprarenale pentru optimizarea raspunsului la stres prin electroterapie, fitoterapie etc

-  terapie anti-stres (muzica, biofeedback)

-  imbunatatirea functiei cognitive ( atentia, memoria, invatarea etc)

-  modelarea raspunsului emotional prin electroterapie (ä stabilitatea emotionala, dispozitia, adaptabilitatea etc cu ajutorul electroterapiilor tip NLP, biofeedback)

Programul SummaVITA este un parteneriat intre pacient si bioterapeut ce permite rezolvarea definitiva si in profunzime a problemelor de sanatate, oferind pacientului oportunitatea intelegerii cauzelor subtile ale bolii si consiliere privind dezvoltarea personala.