Neuro-Biz

ENERGIE PENTRU TOP-MANAGEMENT

*

Neurobiz001

*

Conducerea moderna la nivelul organizatiei trebuie sa tina seama de caracteristicile noului mediu de afaceri (incertitudine, turbulenta, taxe si control fiscal crescute etc), la fel de mult cat de aspectele legate de afacerea propriu-zisa (schimbarea tehnologiilor, competitivitatea produselor si serviciilor, globalizarea etc).

In aceste conditii viata directorului si a personalului de conducere poate fi extrem de stresanta din cauza presiunilor enorme pentru sustinerea unei afaceri reusite: responsabilitatea fata de actionari, consilii de administratie, actionari, si consecintele potentiale profunde ale fiecarei decizii pe care o iau.

*

Acest stres executiv permanent duce la activarea si mentinerea unui mecanism primitiv de raspuns la stres, neadaptat vietii moderne.

Excesul persistent de activitate pe axa hipotalamus – pituitara – suprarenale duce la aparitia oboselii, a senzatiei ca esti depasit de situatie, a sindromului de epuizare (“burn-out”), a anxietatii (ingrijorare excesiva, nesiguranta), a depresiei (tulburari de dispozitie, stima de sine scazuta), a crizei de la mijlocul vietii (pierderea sensului vietii, motivatie scazuta), a tulburarilor alimentare (bulimie/anorexie), a unui comportament adiciv (alcool, internet etc), sentimentelor de abandon, singuratate   etc

*a

Acutizarea stresului executiv in aceasta etapa sociala face ca:

(a) rata de succes si longevitatea in functie a directorilor sa fie mai mici decat cele din urma cu o generatie:  in ultimele doua decenii, 30% dintre directorii companiilor din Fortune 500 au rezistat in functie mai putin de 3 ani; Rata de esec a ajuns uneori la 75%, si rareori a scazut sub 30%. Directorii executivi rezista acum  in functie cca 7.6 ani (in medie) fata de 9.5 ani in 1995. Dupa Harvard Bussiness Review, 2 din 5 CEO noi esueaza in primele 18 luni de serviciu nou. Se pare ca motivul major al esecului nu are de a face cu cunostintele, competenta sau experienta, ci mai degraba cu orgoliul, ego excesiv si un stil de conducere neconcordant cu timpurile moderne. Cercetarile arata ca procentul de esec este de 40% pentru persoanele care isi asuma un rol nou / diferit de conducere, si 82% din noii directori esueaza datorita faptului ca nu reusesc sa-si construiasca parteneriate de lucru cu subordonatii si egalii.

(b) problemele psihologice grave la nivelul personalului de conducere sa fie mult mai mari decat la restul populatiei:  se estimeaza ca 57% din personalul de conducere sufera de anxietate excesiva fata de 9-12% la nivelul populatiei, si cca 25% sufera de depresie severa (Philip J. Burguires, World Presidents’Organization) fata de 10% la nivel general populatie.

*

Existenta sau absenta acestor probleme  sunt determinate de doi factori primordiali:  (a) rezistenta la stres; (b) abilitatile personale si sociale (soft-skills)

Rezistenta la stres este factorul primordial pentru succesul personal,  dar studiul efectuat de London Business School arata ca la fel de importanta este si capacitatea de dezvoltare personala a fiecarui lider in parte. Studiul efectuat de LBS asupra a 100 de directori din 20 de tari, a aratat caracteristicile-cheie si atributele necesare directorilor: ei  trebuie sa fie  mai profunzi in gandire, mai constienti,  mai flexibili si mai adaptabili. Cu alte cuvinte, este mai important pentru  directori sa fie orientati pe oameni “people-focused” decat sa fie  concentrati de continutul afacerii  “content-focused”.

Ce insemana efectiv acest lucru ? Inseamna ca pe langa trasaturile traditionale: orientarea catre rezultate, perspectiva de ansamblu, obiectivitate, pragmatism, etc,  devin foarte importante asa numitele soft skills:  abilitati de prezentare / convingere / negociere, carisma, spirit de echipa, increderea de a delega, comunicarea buna, capacitatea de a gasi si promova potentialul, capacitatea de a-i invata pe ceilalti, asertivitate, capacitatea de a lucra sub stres si mai ales leadership = capacitatea de a avea o viziune clara asupra activitatii si directiei de dezvoltare a echipei / firmei .

Mai mult, exista o studii care sustin ca aceste soft skills ( = abilitati personale, atitudinile si competentele sociale ce pot asigura eficienta personala indiferent de context) sunt la fel de importante, daca nu chiar mai importante, decat cunostintele si competentele tehnico-economice (hard skills).

*

Un studiu realizat de Google in mai 2009 care a demonstrat de asemenea ca, pentru un bun manager, cel mai important este sa fii accesibil si sa poti realiza o legatura solida cu oamenii tai (atitudinea “democratica”).

Aceasta este o rasturnare a conceptiei traditionale ce sustine ca succesul in afaceri apartine liderilor naturali, caracterizati de personalitatea tip A (dominanta NT dopamina): persoane extrem de competente si competitive, care cer ca totul sa se faca instantaneu, si care simt ca ei trebuie sa faca totul singuri pentru ca afacerea sa mearga. Acest tip de comportament a dat rezultate in secolul trecut (ex: mari companii create prin viziunea si munca a unui singur individ: Matsushita, Honda etc), dar nu mai poate genera aceleasi rezultate astazi datorita complexitatii tehnologice si a mediului de afaceri; in prezent numai lucrul intr-o  echipa bine leagata, cu obiective clare, este singurul mod prin care se poate genera o valoare mai mare pentru companie. Putem exemplifica printr-un studiu efectuat de Univ. Harvard companiile din Fortune 500 care isi propusesera sa identifice abilitatile care asigura maximul de competenta si eficienta profesionala. Au fost urmarite abilitatile tehnice (derivand din formarea si experienta profesionala), cele cognitive (tinand de IQ) si cele emotionale (definite prin EQ). Singurul parametru asociat cu succesul profesional a fost EQ, acesta fiind 85% mai ridicat la persoanele performante.

*

Studiile efectuate de Hay Group si prof. Richard Boyatzis au indicat ca:

 • partenerii cu EQ ridicat din cadrul unei firme multinationale de consultanta au adus profituri cu 139% mai mari decat cei cu EQ mediu;
 • programatorii cu nivel ridicat de inteligenta emotionala reusesc sa isi termine proiectele de trei ori mai repede decat ceilalti;
 • agentii de vanzari cu nivel ridicat al EQ genereaza venituri de doua ori mai mari decat colegii lor;
 • introducerea EQ drept criteriu de selectie a personalului in cadrul unui lant de distributie a mobilei a redus cu 50% fluctuatia de personal dupa un an.

Prof. Richard Boyatzis (Case Western Reserve University) a creat chiar un concept denumit Resonant Leadership, care defineste abilitatea unui lider de a influenta sentimentele si emotiile care motiveaza un grup in atingerea scopurilor. Rezonanta, in termenii functiei cerebrale, este sincronizarea centrilor emotionali ai oamenilor dintr-o echipa (sinonim cu termenul de “coerenta” de la HeartMath). Lidershipul rezonant este creat prin gandire pozitiva, compasiune (empatie) si meditatie constienta (“minfulness”). El este opus conceptului de conducere autoritara (Dissonant Lidership) care este asociat cu bolile de inima, diabet tip 2, hipertensiune si trei tipuri de cancer.

*

Caracteristicile leadership-ului rezonant pot fi dezvoltate daca utilizam in mod concret descoperirile stiintifice din NeuroLeadership. NeuroLeadership este un domeniu interdisciplinar ce exploreaza baza neurala a practicilor din management si leadership, fiind vorba despre interfata dintre instrumentele din stiintele social-cognitive, afective, cognitive, integrative, neurobiologie etc si teorii si intrebari din stiintele sociale ale lidershipului si managementului. Obiectivul de cercetare este sa imbunatateasca eficacitatea leadershipului in institutii si organizatii prin dezvoltarea unei stiinte a lidershipului care sa tina seama de fiziologia Mintii si a Creierului.

*

Pe scurt NeuroLidership-ul isi propune sa dezvolte abilitatile intrinseci de lidership, folosind cercetarile din neurostiinte si psihologie despre comportamentele semnificative aplicabile in practicile efective organizationale si de leadership (Roussesu, McMarthy 2007; Pfeffer & Sutton, 2006). In acest sens NeuroLeadership-ul se focuseaza pe modul in care indivizii dintr-un mediu social iau decizii si rezolva probleme, isi controleaza emotiile, colaboreaza cu si influenteaza pe altii, si faciliteaza schimbarea; aceasta inseamna ca NeuroLidershipul se ocupa de oameni (Minzberg 2004) in contrast cu partea functionala a afacerii. NeuroLeadershipul identifica “ingredientele biologice” active pentru dezvoltarea capacitatii de leadership.

**

Centru EUVITA propune programul Neuro-Biz pentru re-modelarea energetica a personalului de conducere, reducerea stresului cronic (alostaza), stimularea si mentinerea capacitatilor cognitive si emotionale necesare pentru lucrul in situatii de stres continuu.  Terapiile energetice adreseaza atat componenta cognitiva si emotionala, cat si conditiile cronice specifice planului fiziologic care au impact asupra comportamentului si randamentului personalului de conducere (probleme cardiovasculare, metabolice, endocrine etc). Programul Neuro-Biz este adaptat pentru specificul fiecarei persoane si fiecarei afaceri.

*

*

REFERINTE

 • Thompson, T., Steffert, T., Ros, T., Leach, J., & Gruzelier, J. (2008). EEG applications for sport and performance. Methods, 45, 279-288.
 • Gruzelier, J., Egner, T., & Vernon, D. (2006).Validating the efficacy of neurofeedback for optimising performance. Progress in Brain Research,159, 421-431.
 • Norris, S. L., Lee, C-T., Burshteyn, D., & Cea-Aravena, J. (2001). The effects of performance enhancement training on hypertension, human attention, stress, and brain wave patterns: A case study. Journal of Neurotherapy, 4(3), 29-44
 • Vernon, D., Dempster, T., Bazanova, O., Rutterford, N., Pasqualini, M., Andersen, S. (2009). Alpha neurofeedback training for performance enhancement: Reviewing the methodology. Journal of Neurotherapy 13(4),Pages 214 – 227.
 • Vernon, D. J. (2005).Can neurofeedback training enhance performance? An evaluation of the evidence with implications for future research. Applied Psychophysiology & Biofeedback, 30(4), 347-364.
 • Raymond, J., Varney, C., Parkinson, L. A., & Gruzelier, J.H. (2005). The effects of alpha/theta neurofeedback on personality and mood. Brain Research & Cognitive Brain Research, 23(2-3), 287-292

 

 

 

146 thoughts on “Neuro-biz

 1. Pingback: potassium antimalaria uses

 2. Pingback: hydroxychloroquine 200mg coronavirus

 3. Pingback: ivermectina 6mg

 4. Pingback: stromectol for covid

 5. Pingback: cialis tadalafil 20mg reviews

 6. Pingback: when to take clomid schedule

 7. Pingback: is ivermectin generic

 8. Pingback: ivermectin humans

 9. Pingback: ivermectin dose scabies

 10. Pingback: buy generic tadalafil online

 11. Pingback: Anonymous

 12. Pingback: Anonymous

 13. Pingback: where can i buy ivectermin

 14. Pingback: prednisone 5mg oral

 15. Pingback: prescription tadalafil from canada

 16. Pingback: stromectol price uk

 17. Pingback: price of stromectol

 18. Pingback: cialis without prescription

 19. Pingback: online viagra cost

 20. Pingback: ivermectin drug

 21. Pingback: where to buy cialis

 22. Pingback: tadalafil from india 5mg

 23. Pingback: cialis generico

 24. Pingback: buy sildenafil pills from canada

 25. Pingback: order cialis

 26. Pingback: levitra vs cialis reddit

 27. Pingback: ivermectin and covid

 28. Pingback: cialis coupon

 29. Pingback: how to get cialis discount

 30. Pingback: no prescription cialis

 31. Pingback: buy prednisone online now

 32. Pingback: buy molnupiravir covid

 33. Pingback: cialis generic in usa

 34. Pingback: tadalafil sandoz

 35. Pingback: stromectol tablets 3 mg

 36. Pingback: meritking

 37. Pingback: child porn

 38. Pingback: meritroyalbet

 39. Pingback: eurocasino

 40. Pingback: child porn

 41. Pingback: meritking

 42. Pingback: child porn

 43. Pingback: prednisone

 44. Pingback: meritrroyalbet

 45. Pingback: meritroyalbet

 46. Pingback: real money slots no deposit bonus codes

 47. Pingback: elexusbet

 48. Pingback: trcasino

 49. Pingback: elexusbet

 50. Pingback: cialis professional

 51. Pingback: amazon ivermectina para humanos

 52. Pingback: ivermectin for humans for sale

 53. Pingback: ivermectin powder

 54. Pingback: online casino play for real money

 55. Pingback: cialis generic

 56. Pingback: sildenafil buy online canada

 57. Pingback: generic for cialis

 58. Pingback: mexico ivermectin

 59. Pingback: amazon ivermectina para humanos

 60. Pingback: stromectol cvs

 61. Pingback: ivermectin 6 mg tabs

 62. Pingback: ivermectin 3mg

 63. Pingback: ivermectin tablets

 64. Pingback: buy ivermectin pills

 65. Pingback: ivermectin 3mg tabs

 66. Pingback: purchase ivermectin

 67. Pingback: stromectol medication

 68. Pingback: buy furesimide online

 69. Pingback: lasix 80

 70. Pingback: stromectol price usa

 71. Pingback: ivermectin gel

 72. Pingback: where can i purchase ivermectin

 73. Pingback: ivermectine sans ordonnance

 74. Pingback: ivermectin pills human

 75. Pingback: luckylandslots.com login

 76. Pingback: ivermectin 3 mg

 77. Pingback: ivermectin cena

 78. Pingback: merck ivermectin

 79. Pingback: walmart cost for cialis

 80. Pingback: generic for ivermectin

 81. Pingback: ivermectin horse paste for humans

 82. Pingback: ivermectin 5

 83. Pingback: cialis over the counter at walmart

 84. Pingback: tadalafil nebenwirkungen

 85. Pingback: ivermectin 6 mg tablets

 86. Pingback: ivermectin 0.08%

 87. Pingback: bahis siteleri

 88. Pingback: ivermectin new zealand

 89. Pingback: ivermectin 12

 90. Pingback: 2properties

 91. Pingback: 1undeniable

 92. Pingback: how to get ivermectin australia

 93. Pingback: stromectol 12 mg for sale

 94. Pingback: stromectol in uk

 95. Pingback: stromectol 6 mg pills

 96. Pingback: cialis blood pressure

 97. Pingback: price of cialis at walmart

 98. Pingback: cheap tadalafil

 99. Pingback: A片

 100. Pingback: propecia online new zealand

 101. Pingback: buy propecia uk online

 102. Pingback: polish pharmacy online uk

 103. Pingback: ciprofloxacin generic

 104. Pingback: drugs for ed

 105. Pingback: Orosbu Elif Günaydınlı

 106. Pingback: dating sitss

 107. Pingback: nausea medication over the counter

 108. Pingback: pills like viagra over the counter

 109. Pingback: how much is zithromax 250 mg

 110. Pingback: ivermectin lotion

 111. Pingback: can i order cheap avodart no prescription

 112. Pingback: п»їerectile dysfunction medication

 113. Pingback: online pharmacy viagra

 114. Pingback: Can liver damage reversed hydroxychloroquine brand name

 115. Pingback: What are the effects of inhaled steroids on asthma

 116. Pingback: What are 4 signs you are experiencing too much stress

 117. Pingback: Do parasites make you crave food - Ivermectin pour on

 118. Pingback: Tadalafil citrate liquid: How do you make your wife loves you more | ScwCMD.com

 119. Pingback: can i purchase propecia

 120. Pingback: Can I ask for antibiotics from pharmacist Zithromax generic

 121. Pingback: lasix chf

 122. Pingback: Est-ce que la place de la femme dans la maison parapharmacie france

 123. Pingback: Comment savoir si votre bebe vous aime acheter medicaments sans ordonnance sur internet

 124. Pingback: What probiotic Do most doctors recommend stromectol and lice?

 125. Pingback: Can you have chlamydia for 10 years without knowing Hydroxychloroquine prescribing information

 126. Pingback: Comment savoir si une fille est Vierge physiquement sildenafil 50

 127. Pingback: Why antibiotics are given for 5 days ivermectin horses

 128. Pingback: What is the best way to take turmeric for inflammation ivermectin guinea pigs

 129. Pingback: Are onions good for liver how to take z pack 500 mg

 130. Pingback: What antibiotic is strongest

 131. Pingback: What is the safest antibiotic

 132. Pingback: What organs do antibiotics damage

 133. Pingback: Can you skip a day of antibiotics to drink

 134. Pingback: What not to eat with antibiotics

 135. Pingback: How do you recover from heavy antibiotics

 136. Pingback: Can antibiotics do more harm than good

 137. Pingback: What happens if you don't take antibiotics for an infection

 138. Pingback: Is it OK to take antibiotics for 4 days

 139. Pingback: Is 3 days of antibiotics enough Stromectol 3 mg online

 140. Pingback: levitra for sale

 141. Pingback: Do antibiotics do more harm than good

 142. Pingback: cost of levitra at costco

 143. Pingback: what do viagra pills look like

 144. Pingback: What's the strongest natural antibiotic

 145. Pingback: How do you take antibiotics 2 times a day

 146. Pingback: Why are doctors afraid of antibiotics

Comments are closed.