INIMA SI … ENERGIA ! 

 

Energia inimii

 

 

Bolile cardiovasculare (BCV) afecteaza cca o persoana din trei, ceea ce descreste calitatea vietii si creste riscul de deces prematur: cca 30% din total deceselor la nivel mondial se datoreaza BCV (in special boala coronariana si accidentul vascular cerebral).

 

Medicina alopata include in lista factorior de risc hipertensiunea arteriala, fumatul, colesterolul marit si obezitatea, Totusi, 50% din persoanele care fac prima data atac de cord nu au niciunul din acesti factori de risc. Si 80% dintre cei cu cel putin trei factori de risc nu fac niciodata atac de cord. Cum explicam aceste discrepante ? S-ar parea ca mai sunt si alti factori despre care nu stim mare lucru, dar care au o influenta covarsitoare asupra sanatatii inimii si asupra calitatii si lungimii vietii noastre …

 

Ce ar mai trebui sa stim despre inima ?  Stim deja ca inima simte si iubeste, si este important sa stim si ca inima gandeste, isi aminteste si comunica cu celelalte inimi, regleaza sistemul imunitar si contine informatii stocate pe care le transmite continuu in organism. Inima nu este o pompa, ci mai degraba dirijorul simfoniei celulare care reprezinta insa esenta fiintei noastre. Cum se realizeaza acest lucru ? Prin energia inimii.

 

Energia inimii

Inima genereaza cel mai puternic camp electromagnetic din organism: campul electric masurat de EEG este de 60 de ori mai mare in amplitudine fata de undele cerebrale inregistrate de EEG. Componenta magnetica a campului inimii este de 5000 de ori mai puternica decat cea produse de creier, nu este ecranata de tesuturi si poate fi masurata pana la 1-2 m de magnetometre speciale de tipul SQUID (Clarke, 1994).

Tiparele ritmice distincte prezente in bataile inimii sunt evident modificate atunci cand apar trairi emotionale puternice. Aceste modificari in undele electromagnetice, undele sonore si in undele de presiune a sangelui  produse de catre inima, sunt “simtite” de fiecare celula din organism, ceea ce verifica ipoteza privind rolul inimii ca organ de sincronizare interna globala.

 

Modalitati de sincronizare inima – creier 

Una din modalitatile esentiale prin care semnalele si mesajele sunt codificate si transmise in sistemele fiziologice este “limbajul” tiparelor energetice. In sistemul nervos, informatia este codificata in intervalele de timp dintre potentialele de actiune – tipare ale activitatii electrice – si aceasta s-ar putea aplica si la comunicatia umorala. Deoarece inima secreta un numar de hormoni diferiti la fiecare contractie, exista un “tipar” al impulsurilor hormonale care se coreleaza cu bataile inimii. In plus fata de codificarea informatiei in spatiile dintre impulsurile nervoase si dintre impulsurile hormonale, este de presupus ca in-formatia este codificata in intervalele dintre bataile inimii ale undelor electromagnetice si de presiune generate de inima.

Potentiale evocate ale batailor inimii

Karl Pribiam a teoretizat ca oscilatiile de joasa frecventa generate de inima si corp sub forma unor “tipare” neurale, hormonale si electrice sunt purtatoare a in-formatiei emotionale, si oscilatiile de frecventa mai mare din semnalele EEG reflecta perceptia constienta si recunoasterea / etichetarea sentimentelor si emotiilor. Acest lucru este demonstrat de existenta potentialelor evocate ale batailor inimii in intervalul undelor cerebrale Alpha (8-12 Hz) care sunt in mod natural sindronizate cu ciclul semnalului cardiac (vezi fig. stanga).

Existenta potentialelor evocate demonstreaza stiintific COERENTA dintre semnalul de la inima si cel de la creier (coerenta fiziologica definita aici implica existenta unor semnale oscilatorii ce se sincronizeaza si oscileaza la aceeasi frecventa). In prezent, cea mai importana masura a coerentei fiziologice este variabilitatea batailor inimii (HRV = Heart Rate Variability), derivata din semnalul ECG. Analiza HRT (sau a ritmurilor cardiace) reprezinta o masura puternica si neinvaziva a functiei neurocardiace, care reflecta interactiunea inima-creier si dinamica sistemului nervos autonom, ambele fiind extrem de sensibile la modificarea starilor emotionale.

Functionarea corenta a fiintei umane ofera beneficii demonstrate nivel fiziologic:

 • eficienta crescuta la nivelul transferului de fluide, filtrarii si absorbtiei dintre capilare si tesuturi
 • capabilitatea crescuta a sistemului cardiovascular de a se adapta fluctuatiilor in circulatia sangvina
 • cresterea sincronizarii temporale a celulelor din intregul organism

Aceste beneficii contribuie la o crestere a eficientei energetice sistemice si la conservarea energiei metabolice,  iar practicile / terapiile axate pe cresterea coerentei au rezultate pozitive concrete in imbunatatirea multor parametrii fiziologici, cum ar fi cresterea imunitatii humorale, reducerea tensiunii arteriale la hipertensivi sau un raport DHEA/cortizol mai bun.

 

Legatura emotii – inima

Emotiile regasite in bataile inimii

Beneficile fiziologice ale coerentei (sanatate si longevitate crescuta) sunt asociate cu beneficii psihologice importante:  reducerea stresului, claritate mentala, performanta cognitiva, stabilitate emotionala, dispozitie si atitudine pozitiva etc – ceea ce duc pe termen lung la cresterea calitatii vietii.

Figura din stanga sus arata variatiile batailor inimi in functie de emotiile subiective: frustrare vs. apreciere, si figura din stanga jos arata spectrul ECG modulat de emotii pozitive (Apreciere) sau negative (Furie).

Diferentele intre grafice, si deci in informatia continuta este vizibila in ambele variante.

Acest lucru a fost intuit de dr. Dean Ornish, autoritate recunoscuta in cardiologia metabolica, care a aratat ca furia / supararea este un factor major in bolile cardiovasculare. Inca de acum 35-40 de ani el recomada controlul furiei si un stil mai delicat de interactiune inter-umana ca parte principala dintr-un program de transformare a stilului de viata necesar cardiacilor.

Experimentele de tipul celor ilustrate in figura din stanga, demonstreaza ca informatia psihofiziologica este codificata in campul electromagnetic propriu al inimii.

 

Informatia codificata in campul inimii face ca  inima sa fie responsabila de perceptiile fundamentale asupra propriei persoane si de modul in care interactionam cu ceilalti.

Interactiunea dintre doua persoane este foarte sofisticata si implica multi factori subtili. Multi oameni tind sa-si imagineze comunicatia numai in termenii cuvintelor, gesturilor, expresiei faciale si miscarilor corpului. Totusi, adevarata comunicare este mult mai subtila, pe plan energetic, dincolo de relatia constientizata / vizibila. Relatia energetica este aceea care contribuie la atractia sau respingerea “magnetica” intre persoane.

Russel si Schwartz de la Univ. din Arizona au demonstrat prima data ca exista coerenta intre campul inimii unei persoane si campul creierului (EEG) altei persoane aflata la distanta. Zecile de studii care au urmat au demonstrat rolul pozitiv al coerentei (comunicarii energetice subtile) in cazul cuplurilor, familiei si chiar si in relatia pacient – terapeut.  Empatia dintre terapeut si pacient influenteaza direct efectul terapiei  prin efecte demonstrabile si palpabile:  cresterea hemoglobinei, stimularea vindecarii ranilor, reducerea durerii etc, Aceste efecte au drept unica explicatie coerenta campurilor inimilor celor doua persoane ( studii Dana Redington, UCLA;  Carl Marci, Harvard University).

 

Toate aceste studii si experimente conduc la aparitia unei schimbari fundamentale in ceea ce priveste inima si rolul ei in organism:  inima ocupa pozitia centrala in organism, nu doar prin locatia ei, ci mai ales prin bogatia conexiunilor ei cu toate celulele din corp si prin semnificatia informatiei transmise de catre inima catre receptorii celulari. Astfel ea nu mai reprezinta doar o pompa ce aduce nutrienti biochimici prin intermediul circulatiei catre fiecare celula din organism, ci inima este generatorul si transmitatorul primar de info-energie si depozitarul amintirilor din viata (Pearsall).

Energia campului inimii este de natura cuantica, adica opereaza pe baza principiilor de non-localitate si relativitate, in afara principiilor newtoniene de liniaritate a timpului si spatiului. Atunci cand suntem acordati la energia inimii, putem experimenta o eliberare de constrangerile legate de timp si de spatiu.  Mai mult, energia cardiaca nu numai ca mentine interactivitatea structurilor celulare dintr-un organism, dar si permite interactiunea inimii cu celelate inimi, generand o unitate complexa de sisteme energetice care se afla constant in comunicare si interactiune. Astfel inima este organul care primeste informatii din afara pe care creierul nu le poate accesa singur, si la randul ei, transmite informatii celorlalte inimi. Inima devine un micro-cosmos intr-un macro-cosmos cardio-energetic din care este parte si la care contribuie semnificativ, participand la crearea realitatii proprii.

 

inima electricaIntelegerea complexitatii interactiunilor energetice ale inimii si a rolului disfunctiei energiei cardiace in afectiunile fiziologice ale inimii constituie domeniul cardiologiei energetice, disciplina emergenta in cadrul medicinei energetice stiintifice.

Termenul de “cardiologie energetica” a fost inventat de Russek si Schwartz in 1996: ei au fost printre primii care au arata ca biocampul generat de inima orchestreaza organizarea dinamica a informatiei inteligente exprimate in sistemele vii complexe.

Cardiologia energetica pleaca de la analiza rolului esential al campului electromagnetic al inimii in functionarea eficienta a inimii si a intregului organism.

Exemple studii:

 • Ulrich Randoll a aratat ca semnalul ECG coerent determina cresterea celulelor sanatoase cu 20%  si inhiba cresterea celulelor tumorale cu 20% in pacientii cu fibrosarcom;
 • Gorman & Sloam: pacientii suferinzi de depresie sau anxietate au o variabilitate scazuta a batailor inimii si un risc crescut de boala coronariana si aritmii cardiace;
 • cu patients with anxiety or depressive disorders have low heart rate variability and may be at increased risk for cardiovascular death associated with coronary heart disease and arrhythmias
 • Dong, Gles & oth: experienta unei copilarii nefericite constituie un risc mai important decat factorii de risc traditionali in aparitia bolii ischemice coronariene;
 • studiu Ladwig & oth: factorii psihosociali negativi si experiente traumatice contribuie la instalarea bolii coronariene, a aritmiilor  si insuficientei cardiace  etc

Cardiologia energetica inglobeaza descoperirile din neurocardiologie si psihocardiologie si ofera terapii energetice eficiente pentru ridicarea coerentei personale si preventia bolilor sau restaurarea sanatatii.

 

Centrul EuVITA ofera suport info-energetic pentru a intelege afectiunile inimii dincolo de perspectiva materialista, in contextul disfunctiei energiei cardiace. Terapiile energetice neinvazive si personalizate urmaresc reducerea stresului si a perturbatiilor energetice (blocaje meridiane, disfunctii chakre) si  cresterea coerentei prin tehnici de restructurare emotionala si biofeedback.

 

 

 

 

Referinte:

 • “Heart memory, braids, and some comments about skepticism” – Matti Pitkanen
 • “Heart rate variability in depressive and anxiety disorders” – Gorman JM, Sloan RP – Am Heart J. 2000 Oct;140(4 Suppl):77-83.
 • “Insights into causal pathways for ischemic heart disease: adverse childhood experiences study” – Dong M, Giles WH, Felitti VJ, Dube SR, Williams JE, Chapman DP, Anda RF – Circulation. 2004 Sep 28;110(13):1761-6
 • “Position paper on the importance of psychosocial factors in cardiology: Update 2013″ – Ladwig KH, Lederbogen F, Albus C, Angermann C etc -  Ger Med Sci. 2014 May 7

50 thoughts on “Inima si … Energia !

 1. Pingback: viagra price canada

 2. Pingback: buy generic viagra

 3. Pingback: viagra reviews

 4. Pingback: book online viagra

 5. Pingback: treatment with drugs

 6. Pingback: ed drugs compared

 7. Pingback: impotence pills

 8. Pingback: tamoxifen hip pain

 9. Pingback: buy nolvadex online

 10. Pingback: nolvadex 10mg

 11. Pingback: prednisone 10 mg over the counter

 12. Pingback: price of prednisone 5mg

 13. Pingback: prednisone prices

 14. Pingback: ivermectin cream canada cost

 15. Pingback: really really cheap cialis

 16. Pingback: ivermectin gel

 17. Pingback: how to get prescription drugs without doctor

 18. Pingback: comfortis without vet prescription

 19. Pingback: pain meds without written prescription

 20. Pingback: cost of prednisone 5mg tablets

 21. Pingback: prednisone buy no prescription

 22. Pingback: buying prednisone mexico

 23. Pingback: generic ivermectin for humans

 24. Pingback: ivermectin buy nz

 25. Pingback: ivermectin oral

 26. Pingback: ivermectin 3mg tabletten verkauf

 27. Pingback: buy viagra

 28. Pingback: 100mg viagra without a doctor prescription

 29. Pingback: 2000 mg valtrex daily

 30. Pingback: buying valtrex in mexico

 31. Pingback: price of valtrex in canada

 32. Pingback: where can i buy valtrex over the counter

 33. Pingback: cheap generic ed pills

 34. Pingback: cheap generic pills

 35. Pingback: standard dose of cialis

 36. Pingback: cialis strength levels

 37. Pingback: normal dosage of cialis

 38. Pingback: buy plaquenil in india

 39. Pingback: generic plaquenil pills

 40. Pingback: hydroxychloroquine sulfate oval pill

 41. Pingback: stromectol canada

 42. Pingback: plaquenil where to buy

 43. Pingback: cost of ivermectin lotion

 44. Pingback: ivermectin 10 mg

 45. Pingback: ivermectin stromectol

 46. Pingback: online pharmacy cialis comparison

 47. Pingback: how much is cialis without insurance?

 48. Pingback: how much does ivermectin cost

 49. Pingback: ed treatment pills

 50. Pingback: best ed pills at gnc

Comments are closed.